ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/05/2016

Δημ. Παπαδημούλης στο megatv.com: Οι εγχώριες Κασσάνδρες που προέβλεπαν εμπλοκή και αδιέξοδο έπεσαν έξω

Δημ. Παπαδημούλης στο megatv.com: Οι εγχώριες Κασσάνδρες που προέβλεπαν εμπλοκή και αδιέξοδο έπεσαν έξω



 

Σε συνέντευξή του στο megatv.com ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα εξής:

- Μετά και τη συνεδρίαση του Eurogroup η κυβέρνηση δηλώνει πως βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές. Είχε προηγηθεί όμως η ψήφιση του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που περιλαμβάνουν μέτρα τα οποία προκάλεσαν κοινωνικές αντιδράσεις. Πώς αποτιμάτε αυτές τις αντιδράσεις; Αντέχει η ελληνική κοινωνία αυτά τα μέτρα και ενδεχομένως και πρόσθετα;

Η απόφαση του Eurogroup ήταν μια καλή στιγμή για την Ελλάδα μετά από έξι χρόνια σκληρής μονομερούς λιτότητας, τρομακτικής ύφεσης, μεγάλης ανεργίας, μεγάλης αύξησης της φτώχειας. Έχουμε μπροστά μας ένα διάστημα εντατικής προσπάθειας από όλες τις πλευρές, προκειμένου στις 24 Μαΐου, στο Eurogroup να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπούμε σε πιο ήρεμα νερά. Το σήμα που έστειλε το Eurogroup ήταν ένα σήμα σταθεροποίησης, και οικονομικής και πολιτικής, και έτσι το "διάβασαν" σε όλο τον κόσμο οι πολιτικοί αναλυτές, οι αγορές και οι πολίτες. Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι 5,4 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Ένα κομμάτι από αυτά είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Τα προηγούμενα χρόνια, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέβαλαν μέτρα 60 δισ. ευρώ και η ΝΔ, που ισχυρίζεται ότι θα νοικοκυρέψει τον τόπο, είχε αφήσει έλλειμμα 15,5% το 2009 και δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ, που στα τέλη του 2014 διαμορφώθηκε στο 180%.

Οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν σηκώσει το βάρος, διότι τα μέτρα των 60 δισ. ευρώ και των 5,4 δισ. ευρώ προστίθενται στις πλάτες τους. Αλλά κάθε λογικός άνθρωπος οφείλει να αναγνωρίσει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο ήπια από τον ορυμαγδό των μέτρων που προώθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, κάνουμε μια προσπάθεια τα βάρη να κατανεμηθούν πιο δίκαια και όχι μόνο στις πλάτες των ασθενέστερων στρωμάτων, όπως συνέβη το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το βασικό όμως, επειδή οι πολίτες δικαίως έχουν κουραστεί από τα μέτρα χωρίς αποτέλεσμα, είναι ότι έχουμε πια ενδείξεις ότι τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας και ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας αρχίζουν να φαίνονται θετικά. Οι προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών, όχι μόνο της Κομισιόν, μιλούν για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2016 και για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018.

- Τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος αποτιμήθηκαν θετικά από την κυβέρνηση. Ωστόσο τα μέτρα ελάφρυνσης παραπέμπονται για μετά το 2018 και με τον όρο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Θεωρείτε ότι επαρκεί αυτή η δέσμευση των Eυρωπαίων, ώστε να στεφθεί τελικά με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα;

Στην απόφαση-πλαίσιο του Eurogroup της 9ης Μαΐου περιγράφεται για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους σε τρία στάδια: βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, και μακροπρόθεσμο. Το ζητούμενο τώρα είναι αυτός ο οδικός χάρτης να γίνει συγκεκριμένος και η ελάφρυνση του χρέους να είναι ουσιαστική, ώστε να το καταστήσει βιώσιμο. Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να πετύχουμε μια ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και να αποφύγουμε μια αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Εδώ, ο κ. Σόιμπλε πρέπει να αναμετρηθεί με την αντίφασή του. Από τη στιγμή που θέλει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με έντονο πάθος, θα πρέπει να αποδεχτεί και τις απόψεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.

Στα θετικά του Eurogroup προσθέτω ότι η συμφωνία προβλέπει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ και όχι 9 δισ., όπως ζητούσε ο κ. Τόμσεν. Από εδώ και πέρα, τα επιχειρήματα και οι προτάσεις της κ. Λαγκάρντ για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους συνηγορούν υπέρ των επιδιώξεων της Ελλάδας και πρέπει να απαντηθούν από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος είναι αυτός που περισσότερο από κάθε άλλον προσπαθεί να καθυστερήσει ή να αποφύγει μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτό το θέμα όμως, η Ελλάδα έχει πλέον πολλούς και ισχυρούς συμμάχους και την βοηθούν οι ίδιοι οι αριθμοί.

- Εκτιμάτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα;

Η επιθυμία των Ευρωπαίων είναι το ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα και αυτό αποτυπώνεται και στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου. Είναι θέμα του ΔΝΤ να αποφασίσει με ποιον ακριβώς τρόπο θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα. Σημειώνω ότι το ΔΝΤ μετά την 9η Μαΐου δεν έχει μιλήσει ακόμη επίσημα. Από τη στιγμή όμως που δεν υιοθέτησε το Eurogroup την απαίτηση του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα τώρα -και σωστά δεν την υιοθέτησε γιατί θα προκαλούσαν περαιτέρω ύφεση- αποκτούν μεγαλύτερη ισχύ οι προτάσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και για ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα το 2018. Αυτές οι δύο προτάσεις βοηθούν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας και καλύτερα να τις απαντήσει η γερμανική κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δεν έκρυψε ότι σε ορισμένα θέματα δεν συμφωνεί ούτε με την καγκελάριο Μέρκελ.

- Η αντιπολίτευση εστιάζει την κριτική της αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup, εστιάζουν στον αυτόματο "κόφτη" δαπανών. Εσείς τι απαντάτε;

Απαντώ ότι θα περίμενα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από αυτά που ψήφισαν τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, ιδιαίτερα από αυτά που μας πίεζαν να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία μάς φέρουν μπροστά μας, και ακόμη περισσότερο από τη ΝΔ, λιγότερη μικροπολιτική μιζέρια. Μετά την απόφαση της 9ης Μαΐου περνάμε σε μία νέα πολιτική σελίδα, η οποία προκαλεί μεγάλη αμηχανία στην ηγεσία της ΝΔ. Η βελόνα τους έχει κολλήσει στη λέξη "εκλογές". Ο κ. Λεβέντης, ό,τι και να τον ρωτήσεις, απαντάει "οικουμενική". Εφιστώ στον κ. Μητσοτάκη προσοχή μην αρχίζει να μοιάζει στον κ. Λεβέντη, ό,τι και να τον ρωτάνε να απαντάει "εκλογές".

Σε ότι αφορά τον δημοσιονομικό "κόφτη" απορρίφθηκε η εμμονή του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι ένας μηχανισμός διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί καν να λειτουργήσει και έχει αρκετή ευελιξία στο πώς θα εφαρμοστεί. Τον Απρίλιο του 2017 η Eurostat σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ θα βγάλει αποτέλεσμα για το αν επιτεύχθηκε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα επιτευχθεί και η εκτίμηση των τριών από τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών είναι η ίδια. Είναι η γνώμη της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ. Αν τυχόν υπάρξει μια απόκλιση, τότε, με βάση αυτόν τον "κόφτη" ο υπουργός Οικονομικών έχει ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών, ούτως ώστε τον Οκτώβριο του 2017 μέσα στα όρια που του δίνει αυτός ο μηχανισμός να προτείνει τον τρόπο με τον οποίο θα διορθωθεί αυτή η απόκλιση. Αλλά αυτή η απόκλιση θα λειτουργεί και ανάποδα. Αν οι επιδόσεις της Ελλάδας δημοσιονομικά είναι καλύτερες από τις προβλέψεις, τότε πιθανόν κάποια νομοθετικά μέτρα να μην χρειαστεί να εφαρμοστούν.

Το 2015, οι επιδόσεις της Ελλάδας δημοσιονομικά και με όρους πραγματικής οικονομίας, ήταν καλύτερες από τις προβλέψεις του περασμένου καλοκαιριού. Το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 6%, το αποτέλεσμα σύμφωνα με τα στοιχεία έδειξε ότι δεν υπήρξε ύφεση. Οι Κασσάνδρες μέσα στην Ελλάδα που προέβλεπαν καταστροφή, εμπλοκή, αδιέξοδο και είχαν προεξοφλήσει ότι θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να ψηφίσει μέτρα 9 δισ. και επομένως θα πέσει, έπεσαν έξω. Δεύτερον, το ΔΝΤ συνεχίζει επί 6 χρόνια να πέφτει έξω στις προβλέψεις του για την Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια ήταν υπεραισιόδοξο και διαψεύδονταν οι προβλέψεις του. Το ΔΝΤ βλέπει με χρωματιστά γυαλιά πολιτικής σκοπιμότητας κάποιες προβλέψεις, γιατί ενώ ήταν υπεραισιόδοξο για το πόσο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση όσο κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από τότε που βγήκε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά απαισιόδοξο και πεσιμιστικό με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύεται ούτε καν τα στοιχεία της Eurostat, αλλά αυτό έχει ρίξει πολύ τις μετοχές του ΔΝΤ μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Έχουν αυξηθεί αυτοί που πιστεύουν ότι μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης της Ευρώπης με τέτοια προγράμματα, μπορεί και μόνη της η Ευρώπη.

- Θεωρείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα πολιτικής παράκαμψης των μνημονίων;

Ο βασικός στόχος της χώρας και νομίζω αυτή είναι και η επιθυμία του ελληνικού λαού, είναι το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο. Ούτε εμείς θέλουμε να παραμείνουμε υπό επιτροπεία ούτε οι δανειστές θα ήθελαν ένα τέταρτο μνημόνιο. Επομένως, ο στόχος της χώρας είναι -και αυτή είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση- να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη το ταχύτερο δυνατόν, το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο και να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από αυτή την επιτροπεία, η οποία περιορίζει τη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα και ουσιαστικά την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης και μέρος σημαντικό της εθνικής κυριαρχίας. Δεν έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χρεοκόπησε την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χρεοκόπησε με ευθύνη μιας κακής διακυβέρνησης δεκαετιών, το 2009. Οι σημερινοί μας δανειστές έχουν ευθύνη γι' αυτή τη χρεωκοπία γιατί γνώριζαν και ήξεραν, και έκαναν πλάτες στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τίναξαν τη μπάνκα στον αέρα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με μεγάλες δυσκολίες, με λάθη, με καθυστερήσεις να συμμαζέψει προβλήματα, να διορθώσει αμαρτίες δεκαετιών και να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Σε αρκετούς δεν αρέσει που η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Ο κ. Βέμπερ εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αγάπη του για τους κ. Σαμαρά και Μητσοτάκη και την απέχθειά του για τον Τσίπρα. Κάθε φορά που ο κ. Βέμπερ, ο οποίος βρίσκεται δεξιότερα της κας Μέρκελ, λέει καλές κουβέντες για τον κ. Μητσοτάκη και κακές για τον Τσίπρα, μέσα στην Ελλάδα χάνει πόντους ο Μητσοτάκης και κερδίζει ο Τσίπρας.

- Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη ρητορική της άκρας Δεξιάς που έχει αμβλυνθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες;

Είναι επικίνδυνη αυταπάτη αυτό που ζητάει η άκρα Δεξιά. Δεν θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της τρομοκρατίας με την επάνοδο στην περιχαράκωση των εθνικισμών, υψώνοντας τείχη και επιστρέφοντας σε μια ατζέντα που θυμίζει πολύ περίοδο του μεσοπολέμου. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αν θέλουμε να μην αλλάξει δραστικά τον τρόπο που ζούμε, με μια μεγάλη οπισθοδρόμηση επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, για παράδειγμα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές. Και φυσικά πρέπει να δράσουμε παράλληλα και στα άλλα δύο επίπεδα, πολιτική επίλυση με διπλωματικά μέσα των εστιών ανάφλεξης που λειτουργούν ως τροφοδότες της τρομοκρατίας, όπως είναι ο πόλεμος στη Συρία, και αντιμετώπιση των κοινωνικών φαινομένων, των γκέτο, των αποκλεισμών που τροφοδοτούν τις τάξεις των φανατικών, μέσα από τους κόλπους των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Επομένως, πρέπει να φυλαχτούμε και από την εύκολη εξίσωση, που είναι πολύ επικίνδυνη, ότι ο ξένος, ο πρόσφυγας είναι τρομοκράτης. Σε μια Ευρώπη που έχει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα και θρησκεία, αυτό θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. Ευτυχώς, το τελευταίο διάστημα έχουμε και καλές ειδήσεις, όπως είναι η εκλογή του νέου δημάρχου του Λονδίνου.

 

- Θεωρείτε ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η Ευρώπη με την Τουρκία είναι σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος;

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πολύ λίγα από όσα έχουν συμφωνηθεί. Πρέπει να υλοποιηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας, να προχωρήσει επιτέλους το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα στις άλλες χώρες, που έχει μείνει δυστυχώς στα χαρτιά, να έρθουν οι άνθρωποι και τα χρήματα που έχει υποσχεθεί η Ευρώπη στην Ελλάδα για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά. Και φυσικά πρέπει η Ευρώπη να πιέσει τις τουρκικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να χαμηλώνει τον πήχυ των προδιαγραφών που έχουν τεθεί προς τις τουρκικές αρχές. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μετά τις εξελίξεις με τον Νταβούτογλου πληθαίνουν τα σημάδια ότι η Τουρκία θα είναι ο πιο δύστροπος εταίρος στην υλοποίηση αυτής της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, που ούτως ή άλλως είναι προβληματική και δέχεται μία βάσιμη κριτική.

 

- Στην Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και λειτουργούν άτυποι καταυλισμοί σε Πειραιά και Ειδομένη, οι οποίοι δεν έχουν αποσυμφορηθεί ακόμη, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις. Τι θα συμβεί με τους ανθρώπους αυτούς;

Χρειάζεται να επιταχυνθούν οι προσπάθειες έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν πλήρως οι δύο χώροι με την μετεγκατάσταση των προσφύγων αυτών στους καταυλισμούς και φυσικά με την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος που η Κομισιόν έχει αποφασίσει, και ο κ. Αβραμόπουλος έχει εξαγγείλει πολλές φορές, της μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, περιμένω επιτέλους να γίνει πράξη αυτό που έχει υποσχεθεί και προτείνει η Κομισιόν, δηλαδή όσες ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες και παίρνουν ευρωπαϊκά κονδύλια να πληρώνουν το αντίστοιχο πρόστιμο για κάθε πρόσφυγα που δεν δέχονται και το οποίο να αντιστοιχεί στο οικονομικό κόστος που έχει αυτή η στήριξη που οφείλει να δώσει η Ευρώπη. Είναι αστείο μια Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, που γερνάει, που έχει ανάγκη από μυαλά, να λέει ότι "δεν μπορώ να διαχειριστώ 1 ή 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες".



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ