ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

23/05/2016

Ν. Σαντορινιός: Προσπαθούμε να παλινορθώσουμε την ελπίδα - Θα τα καταφέρουμε

   Ν. Σαντορινιός: Προσπαθούμε να παλινορθώσουμε την ελπίδα - Θα τα καταφέρουμεΣτην ολομέλεια τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός κατά την διήμερη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» το Σάββατο 21/5/16

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, εστίασε στην ομιλία του στα ψέματα, όπως χαρακτηριστικά είπε, της Αντιπολίτευσης, και στο νέο Υπερ- ταμείο. Ειδικά για το ταμείο, έκανε εκτενή αναφορά για τον τρόπο διοίκησής του αλλά και για τα «φιλέτα» της Ρόδου που βγαίνουν από την λίστα ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέρθηκε επίσης, στην ομιλία του και για τα κόκκινα δάνεια, όπως και για το τέλος διανυκτέρευσης και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος φόρου χρήσης οινοπνεύματος, θέματα που είχε και στην επιτροπή τονίσει.

Για το τέλος διανυκτέρευσης

Ειδικότερα για το τέλος διανυκτέρευσης, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε ότι έχει ήδη προτείνει την αντικατάστασή του από τη φορολόγηση της τουριστικής μίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών σελίδων, ένα μέτρο που και μεγαλύτερα έσοδα μπορεί να αποφέρει και αποτελεί αίτημα των φορέων του τουρισμού.

Υπερ- Ταμείο και Ρόδος

Αυτό το Ταμείο, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ως έργο την αξιοποίηση και όχι την πώληση, τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου. Τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν κατά 50% στην εξόφληση του χρέους και κατά 50% σε αναπτυξιακά έργα ενώ οι ΔΕΚΟ περνούν στο Ταμείο για διαχείριση και όχι για πώληση, συμπλήρωσε. Συνεχίζετε, πρόσθεσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, να μην καταλαβαίνετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων, που εσείς είχατε παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ με αποκλειστικό σκοπό το ξεπούλημα, φεύγουν από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στην ΕΤΑΔ, μια εταιρεία που έχει αποδείξει ότι με όρους δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να εγγυηθεί την ορθή διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου.

Στο θέμα της διοίκησης του Ταμείου, ό,τι λέτε προς τον Ελληνικό λαό, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός προς την αντιπολίτευση, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις του Υπουργού Οικονομικών και οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση, εξήγησε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, προτείνεται από τα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας, πρέπει να εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονομικών. Γι αυτό το λόγο, είπε τέλος, το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν είναι το νέο Ταμείο, αλλά αν τυχόν γίνει το λάθος και αναλάβει κάποιος από εσάς Υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα, ανέφερε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, σε σχέση με το πως διαμορφώνεται το νέο ταμείο, εμένα προσωπικά με δικαιώνει ότι σχεδόν το σύνολο του νησιού της Ρόδου που είχε παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, γλιτώνει το ξεπούλημα. Σήμερα μένουν στο ΤΑΙΠΕΔ μόνο τρία ακίνητα εκ των οποίων ένα είναι το Γκολφ Αφάντου που ήδη υπογράφεται σύμβαση. Ενώ τα φιλέτα της Ρόδου: το λιμανάκι της Λάρδου, η παραλία Τσαμπίκας, η παραλία Αγάθη, η Βίλα «Ντε Βέκι», το δάσος του Προφήτη Ηλία -ακούστε, το δάσος του Προφήτη Ηλία είχαν δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ- η παραλία στο Μαστιχάρι της Κω περνάνε στην ΕΤΑΔ για αξιοποίηση και όχι για ξεπούλημα, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Τα Ψέματα και η Παραπλάνηση της αντιπολίτευσης

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για ψέματα και παραπλάνηση του λαού.  Από τη στιγμή που ψηφίσατε μαζί με μας την Συμφωνία του καλοκαιριού που περιελάμβανε την υποχρέωση ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου, την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, τότε σε τι ακριβώς μας καλούσατε να συνεργαστούμε προεκλογικά, ρώτησε, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απευθυνόμενος στα έδρανα της Ν.Δ.

Για να αλλάξουμε, μήπως, τους όρους της συμφωνίας που και σεις είχατε ψηφίσει;, συνέχισε ο βουλευτής Δωδεκάνησου. Εσείς όμως, είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έχετε αποδείξει ότι δεν ξέρετε να διαπραγματευόσαστε. Φέρατε 25% ύφεση στη χώρα, εσείς φέρατε 27% ανεργία, εσείς φέρατε 63 δισεκατομμύρια μέτρα. Εμείς, τόνισε, δεν χρειαζόμαστε μαζί μας αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση και την εξαθλίωση, γιατί, εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα τηρήσουμε τη συμφωνία, διασφαλίζοντας, όμως, παράλληλα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του λαού.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, υπεραμύνθηκε του Κυβερνητικού έργου, σχολιάζοντας ότι εμείς κοιτάμε τον λαό στα μάτια και του αποδεικνύουμε ότι προσπαθούμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να παλινορθώσουμε την ελπίδα που θα έρθει με την οριστική διευθέτηση του χρέους και με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε αμέσως μετά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, είπε εμφατικά κλείνοντας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία και κύριοι Υπουργέ, επειδή είπε ο κ. Κεδίκογλου για τον καφετζή του χωριού, άρθρο 40, παράγραφος 3 του προηγούμενου νομοσχεδίου, συνεχίζει και ο καφετζής του χωριού, έτσι όπως το εννοείτε, να είναι στο καθεστώς του ΟΓΑ. Εντάξει; Για να τελειώνουμε με αυτό. Και επειδή είπατε και για τον καφετζή του χωριού, ένα με δύο λεπτά είναι η επιβάρυνση στον καφέ.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πόσο είναι;

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Ένα με δύο λεπτά στο φλιτζάνι του καφέ. Αυτό είναι, για να μην δημιουργούμε εντυπώσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σαν χθες μου φαίνεται όταν στην προεκλογική περίοδο ο τότε Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μας καλούσαν να συνεργαστούμε. Να θυμίσω, βέβαια, ότι τότε οι εκλογές έγιναν ενώ είχε υπογραφεί και ψηφιστεί και από τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, η συμφωνία με τους θεσμούς. Αλήθεια, σε ποιο ακριβώς πλαίσιο μας καλούσατε να συνεργαστούμε; Μα, προφανώς στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής. Έτσι δεν είναι;

Και ρωτώ: Προέβλεπε η συμφωνία τη λήψη μέτρων 1% του ΑΕΠ από έμμεσους φόρους;

Προέβλεπε η συμφωνία την υποχρέωση ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων; Προέβλεπε η συμφωνία τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου; Προέβλεπε η συμφωνία την κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά;

    Σε τι ακριβώς μας καλούσατε να συνεργαστούμε; Για να αλλάξουμε τους όρους συμφωνίας; Έχετε αποδείξει ότι δεν ξέρετε να διαπραγματευόσαστε. Και πως το αποδείξατε, επειδή είπε και ο κ. Βενιζέλος ότι προκαλέσαμε μεγάλη ζημιά και το ίδιο είπε και ο κ. Κεδίκογλου ο οποίος έφυγε τώρα; Το έχετε αποδείξει εδώ και χρόνια, γιατί εσείς φέρατε 25% ύφεση στη χώρα, εσείς φέρατε 27% ανεργία, εσείς φέρατε 63 δισεκατομμύρια μέτρα.

Σας είχαμε πει, λοιπόν, τότε ότι δεν χρειαζόμαστε μαζί μας αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στην ύφεση και την εξαθλίωση, γιατί, εμείς υποσχεθήκαμε ότι θα τηρήσουμε τη συμφωνία, διασφαλίζοντας, όμως, παράλληλα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του λαού.

Τις τελευταίες ώρες παρατηρώ ότι έχετε βαλθεί, μέσω των ομιλιών σας, σε έναν διαγωνισμό ψέματος και παραπλάνησης. Ψέματος και παραπλάνησης! Σωρεία ψεμάτων για το νέο Ταμείο. Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

Αυτό το Ταμείο, σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ως έργο την αξιοποίηση και όχι την πώληση. Τα έσοδα του Ταμείου θα πηγαίνουν κατά 50% στην εξόφληση του χρέους και κατά 50% σε αναπτυξιακά έργα. Οι ΔΕΚΟ περνούν στο Ταμείο για διαχείριση και όχι για πώληση. Να τελειώνουμε και με αυτό το παραμύθι. Συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ακινήτων, που εσείς είχατε παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ με αποκλειστικό σκοπό το ξεπούλημα, φεύγουν από το ΤΑΙΠΕΔ και πηγαίνουν στην ΕΤΑΔ, μια εταιρεία που έχει αποδείξει ότι με όρους δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να εγγυηθεί την ορθή διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου.

Επειδή ρώτησε ο κ. Βενιζέλος αν κάτι μας δικαιώνει σήμερα, εμένα προσωπικά κάτι με δικαιώνει. Με δικαιώνει ότι σχεδόν το σύνολο του νησιού της Ρόδου είχε παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα και σήμερα μένουν τρία ακίνητα εκ των οποίων ένα είναι το Γκολφ Αφάντου που ήδη υπογράφεται σύμβαση. Και τι με δικαιώνει; Ότι τα φιλέτα της Ρόδου, το λιμανάκι της Λάρδου, η παραλία Τσαμπίκας, η παραλία Αγάθη, η Βίλα «Ντε Βέκι», το δάσος του Προφήτη Ηλία -ακούστε, το δάσος του Προφήτη Ηλία είχαν δώσει στο ΤΑΙΠΕΔ- γλιτώνουν το ξεπούλημα. Το ίδιο και η παραλία στο Μαστιχάρι της Κω και άλλα φιλέτα της χώρας.

Στο θέμα της διοίκησης του Ταμείου, τα πράγματα είναι πολύ μακριά από αυτά που λέτε. Σας το είπα και χθες. Έχετε φτιάξει στο μυαλό σας ένα ταμείο, έτσι όπως εσείς θα το νομοθετούσατε -το καταλαβαίνω, γιατί έτσι ξέρετε να νομοθετείτε- και το πυροβολείτε. Δικαίωμά σας. Αλλά μην πυροβολείτε αυτό που είναι μέσα στον νόμο, γιατί δεν είναι έτσι όπως τα λέτε. Ανώτατο όργανο της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση, δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών. Η πλειοψηφία στο Εποπτικό Συμβούλιο -τα 3/5- ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και για τα δύο μέλη των θεσμών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών συμμετέχει στην επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου και στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ελέγχεται από τη Γενική Συνέλευση, δηλαδή από τον Υπουργό Οικονομικών, ενώ το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας και το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις του Υπουργού Οικονομικών.

Οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση, λοιπόν, προτείνεται από τα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας, πρέπει να εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονομικών.

Με βάση τα παραπάνω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα του ελληνικού λαού δεν είναι το νέο Ταμείο. Το πρόβλημα του ελληνικού λαού θα είναι αν τυχόν γίνει το λάθος και αναλάβει κάποιος από εσάς Υπουργός Οικονομικών και όχι για τις διατάξεις της υπό ψήφισης εταιρείας.

Ήθελα να μιλήσω για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά δεν θα προλάβω. Κύριε Σταθάκη, φαντάζομαι θα τα πείτε καλύτερα από εμένα.

Να πω μόνο όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια ότι προστατεύονται οι κατοικίες με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000. Και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα, αυτό αφορά τις επιχειρήσεις. Για τους υπόλοιπους πολίτες ισχύει ο νόμος Κατσέλη, όπως έχει ψηφιστεί. Έτσι δεν είναι κύριε Υπουργέ;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι κανένας δεν μπορεί να επιχαίρει για την ψήφιση έμμεσων φόρων. Προσωπικά, προερχόμενος από τα Δωδεκάνησα, θεωρώ ως πρόβλημα την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος του φόρου κατανάλωσης οινοπνεύματος. Και για τα δύο κρίνω ως θετική τη μετάθεσή τους για το 2018.

Ειδικότερα για το τέλος διανυκτέρευσης έχω ήδη προτείνει την αντικατάστασή του από τη φορολόγηση της τουριστικής μίσθωσης κατοικιών μέσω ηλεκτρονικών σελίδων, ένα μέτρο που και μεγαλύτερα έσοδα μπορεί να αποφέρει και αποτελεί αίτημα των φορέων του τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η απαίτηση των δανειστών να αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και το νερό, κάτι που θα έπληττε κυρίως τις φτωχές οικογένειες και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μας οδήγησε στη νομοθέτηση έμμεσων φόρων, που όμως διασπείραμε σ’ ένα μεγάλο φάσμα, έτσι ώστε να επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο τα νοικοκυριά.

Εμείς κοιτάμε τον λαό στα μάτια και του αποδεικνύουμε ότι προσπαθούμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες να παλινορθώσουμε την ελπίδα που θα έρθει με την οριστική διευθέτηση του χρέους και με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε αμέσως μετά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ