15/06/2016

Σ. Φάμελλος: Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση και ανάκτηση του ρόλου της στην Ευρώπη

Αυτό δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 FM, συγκεκριμένα στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου "Σκληρό Ροκ". Υπό αυτή την έννοια, "η δράση "Παραιτηθείτε" δεν προσφέρει κάτι στην δεδομένη πολιτική συγκυρία, αντίθετα κινείται σε κατεύθυνση μη συμβατή με τα συμφέροντα της χώρας, που είναι η πολιτική σταθερότητα, η υλοποίηση του οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος και οι μεγάλες δημοκρατικές τομές".

Κάποιο κομμάτι της πολιτικής και της κοινωνίας "φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη. Σαφώς και υπάρχει η ελευθερία της άποψης. Ωστόσο, οφείλουμε και εμείς να πούμε ότι το να ζητά κάποιος παραίτηση της κυβέρνησης που εκλέχθηκε πριν από εννέα μήνες, που ολοκλήρωσε την πρώτη αξιολόγηση και που, επιτέλους, βλέπει φως στην άκρη του τούνελ, δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών".

"Μας ενδιαφέρουν όλες οι λειτουργίες της οικονομίας και της κοινωνίας, τις οποίες παρακολουθούμε στενά και βγάζουμε συμπεράσματα", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. Εξάλλου, "η εντολή που έχουμε λάβει είναι να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να την εκφράζουμε". Επιπλέον, "παρακολουθούμε στενά και αναλύουμε την κινητικότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Εντούτοις, "το σύνθημα "Παραιτηθείτε", μάλλον δεν αφορά στην κυβέρνηση. Αφορά στην αντιπολίτευση, την οποία βλέπουμε να έχει παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Ζητά συζήτηση στην Βουλή για το Πόθεν Έσχες και αποχωρεί. Ζητά συζήτηση για την οικονομία και τον ιδιωτικό τομέα και προτίθεται να καταψηφίσει σήμερα τον νέο αναπτυξιακό νόμο, την ίδια στιγμή που οι παραγωγικοί φορείς έχουν εκφραστεί θετικά".

Ως προς τα ζητήματα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως είναι "υπέρ της τοποθέτησης της κοινωνίας στα μεγάλα ζητήματα που την αφορούν". Ωστόσο, "ο ερχόμενος Σεπτέμβριος είναι απίθανος μήνας για δημοψήφισμα, με δεδομένο ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί τέλη Ιουλίου. Οφείλουμε να δώσουμε στην κοινωνία, τα κόμματα και τους φορείς ικανό χρόνο συζήτησης".

Και βέβαια, "καλό θα ήταν να ασχοληθούμε με το περιεχόμενο των προτάσεων και όχι με τη μεθοδολογία", συμπλήρωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. "Δηλαδή, να δούμε καταρχάς, εάν υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται ευρύτερη τοποθέτηση της κοινωνίας. Είναι νωρίς να συζητάμε για την μεθοδολογία, διότι χάνουμε την ουσία της συνταγματικής αναθεώρησης".

"Η ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διακυβέρνηση και τη λειτουργία της πολιτείας είναι πρωτεύον ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος. "Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να αναγνωστούν όλα τα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένης και της απλής αναλογικής".

Και βέβαια, υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα προς συζήτηση, όπως "αυτά της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ζητήματα του κοινοτισμού, της λειτουργίας της Βουλής, της εκπροσώπησης και φυσικά του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών". Και κατέληξε,  λέγοντας: "Προσωπικά, δεν θα κατέθετα ως πρώτο θέμα το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, θα συμμετέχω στην συζήτηση για να ακούσω και από τους υπόλοιπους συνομιλητές τις προτάσεις τους. Από την άλλη, δεν πρέπει να συνδέουμε τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις αρμοδιότητές του. Διότι, μπορεί να υπάρχει απευθείας εκλογή, αλλά να παραμείνει το ήδη υπάρχον πλαίσιο αρμοδιοτήτων".