ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/07/2016

Φ. Βάκη: Μεταξύ κακόφωνου παραληρήματος και πολιτικής φάρσας η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή

Φ. Βάκη: Μεταξύ κακόφωνου παραληρήματος και πολιτικής φάρσας η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή



Η ΝΔ αναζητά ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ «γιατί είπαμε όχι στα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεσμεύσατε τη χώρα» καθώς και «σε όλα όσα είχατε υποσχεθεί με συγκλονιστική προθυμία στις πιο ζοφερές όψεις της μνημονιακής πολιτικής», σημείωσε μεταξύ άλλων η Βουλευτής Κέρκυρας & Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή (26/7) επί της προτάσεως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. «Η πρόταση της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τα όσα ακούστηκαν, παραπαίουν μεταξύ ενός κακόφωνου παραληρήματος και μιας πολιτικής φάρσας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ακόμη, ότι η ΝΔ αντιμετώπισε «το δημοψήφισμα, το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, σχεδόν ως πραξικόπημα. Για άλλα πραξικοπήματα όμως ποιούσατε την νήσσαν». Και συμπλήρωσε: «Να θυμίσουμε μερικές δηλώσεις τότε Ευρωπαίων αξιωματούχων: “Λυπάμαι τους Έλληνες για την κυβέρνηση που εξέλεξαν”, Β. Σόιμπλε. “Θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα ο Τσίπρας να βγει ηττημένος από το δημοψήφισμα για να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες για μια άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα”, Μ. Ραχόι».

Επιπλέον, υπενθύμισε τις δηλώσεις εκπροσώπων της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης που έσπερναν τον πανικό, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αναφορές της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία προανήγγειλε το κλείσιμο των τραπεζών καθώς και του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος το 2014 σε τηλεοπτικό πάνελ δήλωνε ότι αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, θα βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό. Η Φ. Βάκη, αναρωτήθηκε αν όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική ή αν περιλαμβάνεται το θέμα το θαλασσοδανείων. «Δεν βλέπουμε να συμμετέχετε με ιδιαίτερο ζήλο στην Εξεταστική Επιτροπή που συζητά αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει συσχέτιση; Με τα Panama Papers, με την UBS και τους εντιμότατους φίλους σας που παρελαύνουν στις περιώνυμες λίστες, τίποτα;», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις της ΝΔ για την πέμπτη αξιολόγηση, η κ. Βάκη παρέθεσε τις δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, ο οποίος σε μεταγενέστερη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως δεν θα έθεταν το ζήτημα της μείωσης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, από το 4,5% στο 3%, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2014 πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Θα συμφωνούσατε σε πλεόνασμα 4,5% -δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ μέτρα- και αφού θα είχατε υπογράψει, οι δανειστές θα δέχονταν το 3%, διότι έτσι πίστευε ο κ. Χαρδούβελης. Μνημείο αξιοπιστίας οι διαπραγματεύσεις σας», επισήμανε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά όταν ομολόγησε ότι «οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στη δική μας κυβέρνηση την εκταμίευση των 7,5 δις. ευρώ και δύο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης». «Υπογράφουμε την πέμπτη αξιολόγηση για να δεσμευτεί η χώρα σε σκληρά μέτρα ενώ παράλληλα αφήνουμε τα ταμεία της χώρας άδεια. Ευσεβής γαρ ο πόθος της αριστερής παρένθεσης που δεν ευοδώθηκε τελικά», σχολίασε η κ. Βάκη.

Τέλος, σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε τα εξής:  «Για εσάς το προσκλητήριο στην επανίδρυση της δημοκρατίας, πάνω στην οποία ασέλγησε ένα χρεοκοπημένο οικονομικά και αξιακά πολιτικό σύστημα επί σειρά ετών, ισοδυναμεί με φιέστα. Για σας η άμεση δημοκρατία – το ακούσαμε και αυτό- και το όραμα της λαϊκής κυριαρχίας ισοδυναμεί με λαϊκισμό». «Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε και για την πρόοδο των θεσμών και τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική και για το ξερίζωμα της διαπλοκής και για τη διαφάνεια και για τη δημοκρατία. Και σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε και να είστε βέβαιοι, θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

 

«Η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τα όσα ακούστηκαν παραπαίουν μεταξύ ενός κακόφωνου παραληρήματος και μιας πολιτικής φάρσας. Τις απαντήσεις για την εξέταση των συνθηκών αναζητήστε τις στους δικούς σας κύκλους και όχι σε τερπνά αναγνώσματα, αλλά σε αριθμούς που είναι αμείλικτοι και δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις.

Πάμε λοιπόν.

Ανακεφαλαιοποίησεις τραπεζών: Πρώτη το 2013, κόστος 40 δισ. ευρώ. Δεύτερη το 2014, κόστος 9 δισ. ευρώ. Σύνολο περίπου 50 δισ. ευρώ.

Εκροές κεφαλαίων από τα τραπεζικά ιδρύματα: Το 2009 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 230 δισ. ευρώ. Μέχρι την ημέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έφυγαν 100 δισ. ευρώ.

Δανεισμός: Τα πέντε προηγούμενα μνημονιακά χρόνια πήρατε 214 δισ. ευρώ. Τι οφέλη εκόμισαν στην ελληνική κοινωνία αυτά; 40% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, 1,5 εκατομμύριο ανέργους μεταξύ άλλων. Και βεβαίως το χρέος για σας μέχρι πρότινος ήταν απολύτως βιώσιμο.

Και πάμε στο καλύτερο, πέμπτη αξιολόγηση: Όταν καταλάβατε ότι δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί, επιλέξατε να δημιουργήσετε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας για τη χώρα, με στόχο -τι άλλο;- να παγιδευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για του λόγου το αληθές, ΒΗΜΑ FM συνέντευξη του κ. Χαρδούβελη, που έγινε και γνωστός για το περιβόητο mail: «Πράγματι ήταν αρκετά αυστηρό το πλαίσιο του 2014, ήθελε να έχουμε ένα πλεόνασμα 4,5%, δεν θέλαμε να το φέρουμε στο τραπέζι, θέλαμε να το φέρουμε στο 3%». «Μα θα το δέχονταν οι δανειστές;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι ευλόγως. Απάντηση (σ.σ. Γκ. Χαρδούβελη): «Δεν μπορούσαμε να το βάλουμε στο τραπέζι το 2014 γιατί θα χάναμε την αξιοπιστία μας. Έπρεπε πρώτα να κλείσουμε την αξιολόγηση. Θα το δέχονταν πιστεύω». Ατράνταχτο επιχείρημα.

Θα συμφωνούσατε σε πλεόνασμα 4,5% -δηλαδή 7,5 δισ. ευρώ μέτρα- και αφού θα είχατε υπογράψει, οι δανειστές θα δέχονταν το 3%, διότι έτσι πίστευε ο κ. Χαρδούβελης. Μνημείο αξιοπιστίας οι διαπραγματεύσεις σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης.

Για να μην αναφέρουμε και τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Σαμαρά, στη RealNews, όταν ομολόγησε ότι «οι δανειστές δεν θέλησαν να δώσουν στη δική μας κυβέρνηση την εκταμίευση των 7,5 δις. ευρώ και δύο μήνες αργότερα να βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης». Αλίμονο. Υπογράφουμε την πέμπτη αξιολόγηση για να δεσμευτεί η χώρα σε σκληρά μέτρα ενώ παράλληλα αφήνουμε τα ταμεία της χώρας άδεια. Ευσεβής γαρ ο πόθος της αριστερής παρένθεσης που δεν ευοδώθηκε τελικά.

Αναζητά λοιπόν σήμερα ευθύνες η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί; Γιατί πάλεψε να ανατρέψει αυτή τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και ταυτόχρονα γιατί είπαμε όχι στα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεσμεύσατε τη χώρα. Γιατί είπαμε όχι σε όλα όσα εσείς είχατε υποσχεθεί με συγκλονιστική προθυμία στις πιο ζοφερές όψεις της μνημονιακής πολιτικής. Γιατί είπαμε όχι στις απολύσεις, στις ομαδικές απολύσεις, στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στην απόλυτη κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Δεν είπε όμως όχι μόνον η κυβέρνηση. Ένα βροντερό όχι, αψηφώντας τα capital controls και την απύθμενη τρομοκρατία από τα ΜΜΕ, είπε και ο ελληνικός λαός, γράφοντας μια σύγχρονη εποποιΐα και αφήνοντας μια παρακαταθήκη δημοκρατίας. Μόνο που το δημοψήφισμα που λοιδορήθηκε τόσο, ένθεν κακείθεν, δεν είχε ως όρο «ευρώ ή δραχμή», ήταν «ναι ή όχι» στο πακέτο μέτρων, δρακόντειων μέτρων, της 25ης Ιουνίου. Μείναμε Ευρώπη και τα δικά σας «μένουμε Ευρώπη» ισοδυναμούσαν με μία οσφυοκαμψία του «ναι σε όλα», ναι στο ευρω-ιερατείο της λιτότητας, ναι στην περιφρόνηση των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων. Που καταλήξατε σήμερα; Σε εκβαρβαρισμό και ακροδεξιά, στην εξάλειψη κάθε μνημονικού ίχνους στην Ευρώπη.

Αντιμετωπίσατε το δημοψήφισμα, το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, σχεδόν ως πραξικόπημα. Για άλλα πραξικοπήματα όμως ποιούσατε την νήσσαν. Να θυμίσουμε μερικές δηλώσεις τότε Ευρωπαίων αξιωματούχων: «Λυπάμαι τους Έλληνες για την κυβέρνηση που εξέλεξαν», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα ο Τσίπρας να βγει ηττημένος από το δημοψήφισμα για να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες για μια άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα», κ. Ραχόι. «Όσο υπάρχουν στα πράγματα οι κομμουνιστές Τσίπρας και Βαρουφάκης, δεν θα δεχτεί η γερμανική κυβέρνηση να εκταμιευθεί ούτε ένα σεντ του ευρώ», Financial Times, από ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο. Έγκυρο έντυπο η Financial Times. Ποιος φοβάται τη δημοκρατία συνάδελφοι;

 

Plan X: Το μόνο παγκοίνως γνωστό Plan B, Plan X -πείτε το όπως θέλετε- ήταν ένα πολυσέλιδο πόνημα, καλά φυλαγμένα σε συρτάρια γραφείων των Βρυξελλών για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δια χειρός Σόιμπλε. Το ξέρουμε, δημοσίως το είπαν και οι ηγέτες τους, πως η Γαλλία και η Ιταλία αντέδρασαν και απέτρεψαν την υλοποίησή του. Μήπως να καλέσετε και αυτούς στην Εξεταστική;

Τελευταίο κρίσιμο ερώτημα: Πως δημιουργήθηκε ο τραπεζικός πανικός που οδήγησε στην επιβολή των τραπεζικών περιορισμών; Από ποιους προκλήθηκε; Ποιοι ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες; Θα στενοχωρήσω τον κ. Γεωργιάδη αλλά θα το πω για νιοστή φορά. Το 2014 σε τηλεοπτικό πάνελ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, θα βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό, επί λέξει, για να μην του τα φάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημόσια δήλωση της κ. Μπακογιάννη, 25η Μαΐου του 2015, η οποία προανήγγειλε το κλείσιμο των τραπεζών την «ερχόμενη Δευτέρα». Αυτά κυρίες και κύριοι της ΝΔ συμπεριλαμβάνονται στην πρότασή σας για την Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή; Περιλαμβάνει η Εξεταστική σας και το θέμα το θαλασσοδανείων των ελληνικών τραπεζών; Τα δάνεια που έλαβαν τα κόμματα, τα κανάλια, οι άλλοι επιφανείς επιχειρηματίες από τις τράπεζες; Δεν βλέπουμε να συμμετέχετε με ιδιαίτερο ζήλο στην Εξεταστική Επιτροπή που συζητά αυτά τα θέματα. Δεν υπάρχει συσχέτιση; Με τα Panama Papers, με την UBS και τους εντιμότατους φίλους σας που παρελαύνουν στις περιώνυμες λίστες, τίποτα;

 

Επειδή ακούστηκαν πολλά για τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, μία λέξη: Κοιτάξτε, για εσάς το προσκλητήριο στην επανίδρυση της δημοκρατίας, πάνω στην οποία ασέλγησε ένα χρεοκοπημένο οικονομικά και αξιακά πολιτικό σύστημα επί σειρά ετών, ισοδυναμεί με φιέστα. Για σας η άμεση δημοκρατία – το ακούσαμε και αυτό- και το όραμα της λαϊκής κυριαρχίας ισοδυναμεί με λαϊκισμό. Δική σας η λογική, δεν σας τη διεκδικήσαμε. Εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε και για την πρόοδο των θεσμών και τη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική και για το ξερίζωμα της διαπλοκής και για τη διαφάνεια και για τη δημοκρατία. Και σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε και να είστε βέβαιοι, θα τα καταφέρουμε».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ