29/07/2016

Κατεπείγουσα ερώτηση Στ. Κούλογλου σε Κομισιόν για τη φυλάκιση δημοσιογράφων και το κλείσιμο ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Τουρκία

Με αφορμή την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων από τις τουρκικές αρχές και το άνευ προηγουμένου κλείσιμο  πάνω από 100 ειδησεογραφικών πρακτορείων, εφημερίδων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ο Στέλιος Κούλογλου καλεί με γραπτή ερώτηση την Κομισιόν να απαντήσει με ποιον τρόπο προτίθεται να αντιδράσει προκειμένου να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης σε μια υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα και να σταματήσει τις τουρκικές αρχές από τη φυλάκιση δημοσιογράφων και το κλείσιμο ΜΜΕ.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Ένταλματα σύλληψης κατά 42 δημοσιογράφων εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται στην Κοινότητα Φετουλάχ Γκιουλέν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία [1].

Ταυτόχρονα, σε μία χωρίς προηγούμενο απόφαση, 3 πρακτορεία ειδήσεων, 16 τηλεοπτικοί σταθμοί, 23 ραδιοφωνικοί σταθμοί, 45 ημερήσιες εφημερίδες, 15 περιοδικά και 29 εκδοτικοί οίκοι, διατάχθηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. [2]

Οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) και η Διεθνής Αμνηστία έχουν αντιδράσει ενάντια στα προαναφερόμενα εντάλματα κράτησης και τις πρακτικές των τουρκικών αρχών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς προτίθεται να αντιδράσει, προκειμένου να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, σε μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ;
2. Τη λήψη ποιών άμεσων μέτρων προτίθεται να εξετάσει, προκειμένου να σταματήσει τις τουρκικές αρχές από την φυλάκιση δημοσιογράφων και το κλείσιμο ειδησεογραφικών πρακτορείων, εφημερίδων, ραδιοτηλεοπτικών σταθμών;

[1] http://m.bianet.org/english/media/177205-reactions-against-detentions-from-freedom-of-expression-human-rights-organizations

[2] http://tvxs.gr/news/kosmos/o-erntogan-kleinei-130-mesa-enimerosis