ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

23/09/2016

Φ. Βάκη: Τρομοκρατείτε τους πολίτες και καθησυχάζετε τους καναλάρχες

Φ. Βάκη: Τρομοκρατείτε τους πολίτες και καθησυχάζετε τους καναλάρχες



Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ιδεοληπτικής εμμονής της ΝΔ στο «αλήστου μνήμης σχήμα της θεωρίας των δύο άκρων, γέννημα θρέμμα τηλεαστέρων που υπηρέτησαν με απαράμιλλο ζήλο την προπαγάνδα και τα αφεντικά τους, τους καναλάρχες που χαϊδεύετε».

 

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, έλαβε χώρα στο πλαίσιο της ιδεοληπτικής εμμονής της ΝΔ  στο «αλήστου μνήμης σχήμα της θεωρίας των δύο άκρων, γέννημα θρέμμα τηλεαστέρων που υπηρέτησαν με απαράμιλλο ζήλο την προπαγάνδα και τα αφεντικά τους, τους καναλάρχες που χαϊδεύετε».

Τα παραπάνω επισήμανε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ με θέμα την έξαρση της εγκληματικότητας στην Αθήνα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Φ. Βάκη στην τοποθέτησή της,  στρεφόμενη προς την αξιωματική αντιπολίτευση: «Τρομοκρατείτε τους πολίτες με τις Επερωτήσεις σας και καθησυχάζετε τους φίλους σας τους καναλάρχες».  Υπογράμμισε πως όταν «η αντιπολίτευση επενδύει στη στρατηγική του φόβου του πολίτη, θωπεύει ακροδεξιά αυτιά. Όποιος σπέρνει τη ρητορική του φόβου, θερίζει τις θύελλες του μίσους, του φυλετικού και του κοινωνικού ρατσισμού».   

«Η στρατηγική του φόβου και το δόγμα της ασφάλειας δεν υποδαυλίζει μόνο τα πιο επιθετικά και ρατσιστικά ένστικτα αλλά στρώνει το χαλί σε ‘τάγματα εφόδου’ και αγανακτισμένους πολίτες παρέχοντας και πολιτικό μανδύα κάλυψης σε ακροδεξιά στοιχεία», σημείωσε και συμπλήρωσε σχετικά με τα τεκταινόμενα στη Λέσβο και στο Ωραιόκαστρο:   «Μην πορεύεσθε στο δρόμο του Μπαλτάκου για να κομίσετε μικροκομματικά οφέλη».  

«Ρωτάτε για τα ένοπλα τάγματα και τον Ρουβίκωνα των Εξαρχείων. Αφελώς και καλόπιστα ερωτώ: για τα άλλα τάγματα εφόδου που εφορμούσαν στις γειτονιές του Αγ. Παντελεήμονα μαχαιρώνοντας και προπηλακίζοντας όποιον γεννήθηκε με σκούρο δέρμα και βαπτίζονταν ‘επιτροπές κατοίκων’ και συμπεριελάμβαναν και νομαρχιακούς συμβούλους του κόμματός σας, τι μέτρα πήρατε;» διερωτήθηκε η κ. Βάκη και υπενθύμισε πως  «είναι τραγικό ότι έπρεπε να χυθεί αίμα ελληνικό, το αίμα του Παύλου Φύσσα, για να αναλάβετε τότε να ρίξετε φως στις επιδρομές των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές της φτώχειας και των απελπισμένων».

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε έκκληση «να σταματήσει η ρητορική ‘του νόμου και της τάξης’ γιατί επωάζει το αυγό του φιδιού. Να σταματήσουν οι κραυγές περί ασφάλειας εις το όνομα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και της επένδυσης στην ευόδωση του πολυπόθητου σεναρίου της πάση θυσία ‘αριστερής παρένθεσης’. Διότι το σενάριο που θα απεργάζεσθε τότε εκόντες άκοντες θα είναι μιας άλλης παρένθεσης: της δημοκρατικής παρένθεσης, της παρένθεσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

 

Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση της Φ. Βάκη:

«Μια ερώτηση για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας θα μπορούσε να δώσει σάρκα και οστά σε μια γόνιμη και νηφάλια κοινοβουλευτική συζήτηση αν δεν χειραγωγείτο ερμηνευτικά από την ιδεοληπτική σας εμμονή στο αλήστου μνήμης σχήμα της θεωρίας των δύο άκρων, γέννημα θρέμμα τηλεαστέρων που υπηρέτησαν με απαράμιλλο ζήλο την προπαγάνδα και τα αφεντικά τους, τους καναλάρχες που χαϊδεύετε. Τρομοκρατείτε τους πολίτες με τις Επερωτήσεις σας και καθησυχάζετε τους φίλους σας τους καναλάρχες.

Όταν όμως η αντιπολίτευση επενδύει στη στρατηγική του φόβου του πολίτη, θωπεύει ακροδεξιά αυτιά. Όποιος σπέρνει τη ρητορική του φόβου, θερίζει τις θύελλες του μίσους, του φυλετικού και του κοινωνικού ρατσισμού. 

Η ρητορική του μίσους στην οποία εύκολα εκτρέπεται η ρητορική της φερώνυμης ασφάλειας, έσβησε και τα τελευταία ίχνη της αντιναζιστικής μνήμης στην Ευρώπη και άνοιξε το κουτί της Πανδώρας από όπου ξεπήδησαν τα νεοναζιστικά σκέλεθρα. Δείτε τι γίνεται στην Ευρώπη γιατί έχετε τυφλωθεί από έναν επαρχιωτισμό αντιπολίτευσης.  Η «εναλλακτική για τη Γερμανία», η άνοδος της Μαρί Λεπέν, η ακροδεξιά στην Αυστρία, το δημοψήφισμα του Όρμπαν στην Ουγγαρία για να κλείσουν άπαξ τα σύνορα στους πρόσφυγες. Μέλος του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος δεν είναι ο Όρμπαν; Στην ίδια πολιτική οικογένεια δεν ανήκετε;

Και για πάμε και στα δικά μας λίγο, στο Ωραιόκαστρο, διότι φαίνεται –και το λέω με θλίψη αυτό- ότι η αξιωματική αντιπολίτευση που έλκει τις ιδεολογικές της αφετηρίες και από την παράδοση του κλασικού φιλελευθερισμού δεν γνωρίζει τι ποιεί η ακροδεξιά της συνιστώσα ή έχει κυριαρχηθεί από αυτή. Ειδάλλως δεν θα συνομιλούσατε με καταδικασμένους από τα δικαστήρια δημάρχους που γκρέμιζαν σπίτια για ψυχικά ασθενείς και έκλεισαν την πόρτα του σχολείου στα προσφυγόπουλα θεωρώντας τα υγειονομική βόμβα. Μολυσμένο το αίμα που δεν είναι ελληνικό. Μιάσματα οι ξένοι. Τα ξεριζωμένα παιδιά δεν πρέπει να μαθαίνουν γράμματα ή να τα μαθαίνουν σε γκέτο, μακριά από τα δικά μας.

Η στρατηγική του φόβου και το δόγμα της ασφάλειας δεν υποδαυλίζει μόνο τα πιο επιθετικά και ρατσιστικά ένστικτα αλλά στρώνει το χαλί σε ‘τάγματα εφόδου’ και αγανακτισμένους πολίτες παρέχοντας και πολιτικό μανδύα κάλυψης σε ακροδεξιά στοιχεία. Ακούσατε τη συνέντευξη του δημάρχου της Λέσβου στα Παραπολιτικά πριν από μερικές μέρες; Παραθέτω: ‘‘4-5 τοπικά στελέχη της ΝΔ που εμφορούνται από προσωπικό μίσος και ιδιωτικά συμφέροντα, υποδαυλίζουν τα επεισόδια στο νησί και συναγελάζονται με τη Χρυσή Αυγή’’. 

Ακούσαμε και κάτι από στέλεχός σας για ισλαμοποίηση του νησιού. Μην πορεύεσθε στο δρόμο του Μπαλτάκου για να κομίσετε μικροκομματικά οφέλη. 

Ρωτάτε για τα ένοπλα τάγματα και τον Ρουβίκωνα των Εξαρχείων. Αφελώς και καλόπιστα ερωτώ: για τα άλλα τάγματα εφόδου που εφορμούσαν στις γειτονιές του Αγ. Παντελεήμονα μαχαιρώνοντας και προπηλακίζοντας όποιον γεννήθηκε με σκούρο δέρμα και βαπτίζονταν «επιτροπές κατοίκων» και συμπεριελάμβαναν και νομαρχιακούς συμβούλους του κόμματός σας, τι μέτρα πήρατε και ποιές Ερωτήσεις στη Βουλή κάνατε; Τουναντίον. Στελέχη σας τότε επίλεκτα –τότε δεν ήταν στη ΝΔ, πήγαν λίγο μετά- είχαν φθάσει στο σημείο να επικαλούνται το ηθικό αίτημα της αντίστασης που δύναται να κάμψει και τη νομιμότητα. Α λα καρτ εφαρμογή του νόμου; Είναι αλήθεια ότι η πολιτική ανυπακοή εμπλουτίζει το δημοκρατικό πολίτευμα και τα συντάγματα αλλά νοούμενη μόνο ως μη βίαιη, δημόσια πράξη που έχει περάσει την κρησάρα της διαβούλευσης στη δημόσια σφαίρα. Πολιτική ανυπακοή ήταν η πράξη της Αφροαμερικανίδας Ρόζας Παρκς που αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο και πυροδότησε το κίνημα για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Πολιτική ανυπακοή όμως δεν είναι τα μαχαιρώματα, οι προπηλακισμοί και οι δολοφονίες. Και είναι τραγικό ότι έπρεπε να χυθεί αίμα ελληνικό, το αίμα του Παύλου Φύσσα, για να αναλάβετε τότε να ρίξετε φως στις επιδρομές των ταγμάτων εφόδου στις γειτονιές της φτώχειας και των απελπισμένων.

Η βία και η εγκληματικότητα έχει πολλά πρόσωπα και προσωπεία και δεν εξαντλείται μόνο στα Εξάρχεια.

Εξάρχεια, λοιπόν. Μας εγκαλείτε ότι δεν επενέβημεν να τιμωρήσουμε του εμπόρους ναρκωτικών της περιοχής. Εσείς σήμερα ανακαλύψατε ότι στα Εξάρχεια δρούσαν συμμορίες ναρκωτικών; Να υπενθυμίσω ότι μετά από είκοσι χρόνια επί σημερινής κυβέρνησης εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά στα Εξάρχεια. Εσείς τι κάνατε; Τα Εξάρχεια εδώ και πολλά χρόνια από χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών είχαν μετατραπεί σε χώρο διακίνησης ουσιών. Οι κάτοικοι το 2014 κατήγγειλαν ότι η αστυνομία είχε ρόλο παρατηρητή. Επενέβαινε τότε για να καταστείλει διαδηλώσεις, να ελέγξει μαλλιάδες και ποτέ για να προστατέψει τη γειτονιά. Εύγλωττα και τα σλόγκαν στα χάρτινα πλακάτ της Θεμιστοκλέους τότε: ‘Όχι στη διακίνηση αλλά όχι και στην καταστολή’.

Προφανώς η ζωή και η περιουσία είναι συνταγματικά θεμελιωμένα δικαιώματα και προστατεύονται από τον νόμο. Προφανώς και ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς θα πρέπει να ενισχυθεί. Θα πρέπει όμως να υπάρξουν και άλλα πράγματα: μια ορθολογική διευθέτηση εκ μέρους της πολιτείας όσον αφορά την κοινωνική γεωγραφία του αστικού χώρου. Αν θυμάστε, η αποβιομηχάνιση του δυτικού τομέα της Αθήνας, η αποκέντρωση Υπηρεσιών Υπουργείων, οι μετακινήσεις πληθυσμών από το κέντρο στα βόρεια και τα νότια προάστια, άφησαν κενά κτίρια και ερήμωσαν περιοχές του κέντρου ή γέμισαν με εξαθλιωμένα και φτωχά στρώματα μεταναστών με εμφανή τον κίνδυνο γκετοποίησης. Ανάχωμα λοιπόν στην εγκληματικότητα θα μπορούσαν να είναι και συντονισμένες πολιτικές πολεοδομικής ανάπλασης και πολιτιστικής αναζωογόνησης. Οι ζωτικές λειτουργίες της πόλης έτσι αποκαθίστανται. Ο άτυπος κοινωνικός έλεγχος δεν ανακτάται ούτε με καταστολή ούτε με πόλεις φρούρια.

Αξιώνετε την επανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ ως άκρως αποτελεσματικής. Θα θυμίσω από αυτό το βήμα μία μέρα που θα γραφτεί με μελανά χρώματα στη σύγχρονη ιστορία: η 29η Ιουνίου 2011, η μέρα που ο ναός της δημοκρατίας –η Βουλή- περιφρασσόταν με κιγκλιδώματα και το σημείο αναφοράς της πόλης, η πλατεία Συντάγματος με το βαρύτατο συμβολισμό του ονόματός της -πλατείας της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας- έπαψε να αναπνέει. Έγινε θάλαμος αερίων και η περίφημη ομάδα για την οποία επαίρεστε είχε αφήσει στο διάβα της αιμόφυρτους διαδηλωτές. Και αν από εσάς εισπράττει εύσημα από τη Διεθνή Αμνηστία εισέπραξε καταδίκη που μας διέσυρε διεθνώς. Ασφαλής πόλη είναι η πόλη που αναπνέει το οξυγόνο της δημοκρατίας, του πολιτισμού και της παιδείας. Μια πόλη ανοιχτή και ζωντανή.

Και τελειώνω κάνοντας έκκληση να σταματήσει η ρητορική ‘του νόμου και της τάξης’ γιατί επωάζει το αυγό του φιδιού. Να σταματήσουν οι κραυγές περί ασφάλειας εις το όνομα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και της επένδυσης στην ευόδωση του πολυπόθητου σεναρίου της πάση θυσία ‘αριστερής παρένθεσης’. Διότι το σενάριο που θα απεργάζεσθε τότε εκόντες άκοντες θα είναι μιας άλλης παρένθεσης: της δημοκρατικής παρένθεσης, της παρένθεσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ