ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/10/2016

Ρ. Σβίγκου: Συνέδριο ταυτότητας, με το βλέμμα στα προβλήματα των πολιτών και τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Ρ. Σβίγκου: Συνέδριο ταυτότητας, με το βλέμμα στα προβλήματα των πολιτών και τις εξελίξεις στην Ευρώπη



Σημεία παρέμβασης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Α.Μπουσδούκου)

Ξεκινάει και το τετραήμερο συνέδριό σας, πολυαναμενόμενο.. Θα μου πείτε τώρα ποιο κομματικό συνέδριο δεν είναι αναμενόμενο, δεδομένων των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών εξελίξεων που έχουμε τα τελευταία χρόνια. Όμως θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαντάζομαι για εσάς να ακούσετε τις τοποθετήσεις, τις κριτικές, τις απόψεις σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία είναι ανοιχτά…

Κάθε συνέδριο ενός κόμματος είναι κορυφαία διαδικασία για τα μέλη  και για τους ψηφοφόρους του, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούμε για ένα συνέδριο ενός αριστερού κόμματος το οποίο έχει συνηθίσει σε διαδικασίες διαφορετικές από τα προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα. Εμείς δεν συγκροτούμαστε σε ένα συνέδριο απλώς για να εκλέξουμε αρχηγό, ούτε είναι διάφοροι δελφίνοι, βαρόνοι και όπως αλλιώς τους ονομάζουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έρχονται να μοιράσουν τις καρέκλες και την εξουσία.

Κάνουμε ένα συνέδριο ταυτότητας, ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες. Και  γίνεται με ανοιχτά χαρτιά στους πολίτες, με ανοιχτές διαδικασίες το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα. Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, έγιναν με τη μορφή εκδηλώσεων στις οποίες αναπτύχθηκε προβληματισμός και γι αυτά που συνέβησαν τα τελευταία τρία χρόνια, με πραγματική διάθεση  αυτοκριτικής και απολογισμού των πεπραγμένων, μεταξύ των οποίων και των λαθών. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι του προγράμματος. Με ποιο τρόπο και το κόμμα –με βάση το δικό του ρόλο- αλλά και η κυβέρνηση από κοινού θα εκπονήσουν ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, για τα επόμενα χρόνια, το οποίο δεν θα λαμβάνει απλώς υπόψη του τη συμφωνία, αλλά έρχεται πέρα από αυτήν να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών με αριστερό προσανατολισμό και σε αριστερή κατεύθυνση.

Επειδή αναφερθήκατε και το σημείωσα, συνέδριο ταυτότητας κι επειδή αναφέρατε πώς το κόμμα μαζί με την κυβερνητική πολιτική μπορούν να συμπορευθούν, έχει αλλάξει η κομματική ταυτότητα από πριν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση την πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μέχρι να γίνει δεύτερη φορά και σήμερα μετά τις δεύτερες εκλογές, δεν συμπεριλαμβάνω ενδιαμέσως το δημοψήφισμα, μιλάω για τις δύο περιόδους των εθνικών εκλογών…

‘Έχουν αλλάξει σίγουρα οι συνθήκες. Πρόκειται για το συνέδριο ενός αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση, και μάλιστα μιας αριστερής κυβέρνησης η οποία είναι η μοναδική δύναμη της αριστεράς αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στην εξουσία στην Ευρώπη. Αυτό από μόνο του, καταλαβαίνετε, ότι δημιουργεί άλλες συνθήκες, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε συνθήκες επιτροπείας που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο μετά από τους γνωστούς εκβιασμούς από την πλευρά της τρόικας. Την ίδια στιγμή όμως μιλάμε και συνολικά για ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συνθλίβεται από τις δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές που τείνουν να λάβουν χώρα, είτε μιλούμε για την κυβέρνηση στην Πορτογαλία, είτε μιλούμε για την ηγεσία των Εργατικών με τον Κόρμπιν. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και σε αυτό το ερώτημα,  με ποιον τρόπο θα ενδυναμωθούν οι δυνάμεις στην Ευρώπη που προσβλέπουν σε προοδευτικές αλλαγές και στην αλλαγή των συσχετισμών. Και το Brexit αλλά και  αρνητικές εξελίξεις, όπως είναι οι εξελίξεις με το προσφυγικό και οι αντιδράσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία,  δείχνουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι πολύ ζοφερό αν δεν υπάρξει ένα μέτωπο ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

Από κει και πέρα ως προς τους εσωτερικούς χειρισμούς τι περιμένετε; Αρκετοί προεξοφλούν ότι θα γίνει εντονότατη κριτική με εν πάση περιπτώσει ό,τι μπορεί κανείς να προβλέψει, όπως μπορεί να το ερμηνεύσει αυτό, με θέματα .. θα τα θυμίσω, δεν νομίζω ότι τα ξεχνάει κανείς, όπως είναι τα οικονομικά αρχής γενομένης από την πορεία της διαπραγμάτευσης, την πορεία του ελληνικού προγράμματος και βεβαίως τις κυβερνητικές αποφάσεις σε αυτό, το ζήτημα των πλειστηριασμών, ένα πολύ μεγάλο και ευαίσθητο θέμα, οι συζητήσεις οι οποίες άνοιξαν με τα κανάλια, οι συζητήσεις οι οποίες άνοιξαν με τη δικαιοσύνη.. Παίρνω γεγονότα του τελευταίου μήνα ενδεχομένως, γιατί είναι πάρα πολύ η ατζέντα…

Είναι διαφορετικά θέματα πάντως…

Εντελώς διαφορετικά, σαφώς και είναι εντελώς διαφορετικά και γι αυτό σας ρωτώ, επειδή έχουν ανοίξει πάρα πολλά θέματα παράλληλα, τι περιμένετε μάλλον για τα εσωτερικού χειρισμού ζητήματα, αφού μας περιγράψατε ήδη συνολικά για την Ευρώπη και την παρέμβασή σας.

Να εξηγήσω κατ’  αρχήν γιατί τα θεωρώ διαφορετικά θέματα. Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είναι ένα θέμα κορυφαίο στην ατζέντα και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών εκπλήρωσε μια κοινωνική απαίτηση, όχι απλώς μια απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσει η διαφάνεια και η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Προφανώς και θα γίνουν συζητήσεις στο συνέδριο στο τι γίνεται από δω και πέρα, δηλαδή με τη συγκρότηση του ΕΣΡ και πώς αντιλαμβανόμαστε γενικότερα την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και των ΜΜΕ.

Για τους πλειστηριασμούς που αναφέρατε, θα γίνουν σίγουρα συζητήσεις σχετικά με τις προστατευτικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για την προστασία των δανειοληπτών για την πρώτη τους κατοικία. Αυτές θα συζητηθούν και στο πλαίσιο του συνεδρίου, όπως φαντάζομαι ανάλογες συζητήσεις γίνονται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης.

Την κριτική εμείς όχι απλώς δεν πρέπει να την φοβόμαστε, ίσα-ίσα, σας ανέφερα και πριν, και αν έχετε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να διαβάσετε τις θέσεις με τις οποίες προσερχόμαστε στο συνέδριο, θα δείτε ότι η αυτοκριτική και ο απολογισμός είναι αρκετά πλούσιος. Το ζητούμενο όμως είναι πώς μέσα από τον ειλικρινή απολογισμό θα υπάρξουν προτάσεις και θα αποφασιστούν πράγματα από κοινού ώστε την επόμενη μέρα να βγούμε και πιο ικανοί για τη διακυβέρνηση, αλλά κυρίως ακόμα πιο γειωμένοι στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Γιατί δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι η συμφωνία του Αυγούστου όντως διέρρηξε συμμαχίες μας με στρώματα τα οποία παραδοσιακά εκπροσωπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Και με συντρόφους σας επίσης…

.. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ως μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη χρειάζεται τα κινήματα και χρειάζεται την κοινωνία. Οπότε ένα από τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι και αυτό, δηλαδή με τι κοινωνικές συμμαχίες προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς επανακτά τους δεσμούς του με τις κοινωνικές δυνάμεις.

Στο πεδίο της οικονομίας τώρα.. η προσωπική σας εκτίμηση, για να δούμε κιόλας πώς παρακολουθείτε όλα όσα συμβαίνουν και τα παρακολουθούμε όλοι μας με αυτό το μπρα-ντε-φερ το οποίο εξακολουθεί και λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ. Θα ενδιέφερε την Ελλάδα ή αν θέλετε δώστε μου την προσωπική σας εκτίμηση, να βρεθεί ένας ενδιάμεσος ρόλος, ένας τεχνικός ενδιάμεσος ρόλος του Ταμείου, το οποίο δεν θα βάλει χρήματα, αλλά δεν θα φύγει και τελείως από το πρόγραμμα, αλλά χωρίς να μας έχει εξηγήσει κανείς μέχρι τώρα τι σημαίνει αυτό για το χρέος; ..

Από τη μια πλευρά υπάρχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα εργασιακά που ξεκινάμε από μια πολύ καλή βάση, που είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, το οποίο έρχεται και να προστατεύσει εργατικά δικαιώματα αλλά και να τα διευρύνει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή υπάρχει και η ρητή δέσμευση από το Eurogroup του Μαΐου σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει συμμαχίες την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις σε αυτό το επίπεδο και από την πλευρά των Αμερικανών, αλά και από πλευρά πολλών Ευρωπαίων. Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν οι δυσκολίες που βάζει η γερμανική πλευρά σχετικά με το χρέος.

Εγώ θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ότι ήταν ένα χρόνο πριν. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε ρητή δέσμευση για την απομείωση του χρέους, και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε η Ελλάδα τόσους συμμάχους σε αυτήν της την προσπάθεια. Και με δεδομένα τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία στα οποία συμφωνούν και η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ.

Εγώ ρωτώ αν βλέπετε και από τις διαθέσεις… Είπατε και για τις συμμαχίες, είπατε και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης…

Για να απαντήσω, σας λέω ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό γιατί αποτελεί δέσμευση. Δεν είναι κάτι το οποίο απλώς το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση ή η πλευρά του ΔΝΤ. Αποτελεί ρητή δέσμευση και αυτήν περιμένουμε να υλοποιηθεί. Και όπως η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις δικές της δεσμεύσεις, το ίδιο περιμένει και από τους υπόλοιπους εταίρους.

Και σε αυτό χρειάζεται, βέβαια, και αναμένουμε και τη θετική στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση λέει «φύγετε, να έρθουμε εμείς». Αυτό λέει.

Εντάξει λέει αυτό, όπως επίσης τα προηγούμενα χρόνια θυμόμαστε να μιλά για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα τώρα, να είχε υπάρξει κυβέρνηση πριν έρθει στα πράγματα  ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είχε υπάρξει κυβέρνηση η οποία σε όλα τα διεθνή φόρα πάλευε για την απομείωση του χρέους. Θα ξεκινούσαμε από άλλη βάση σίγουρα και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Χωρίς να θέλω να μείνω στο παρελθόν τώρα, θεωρώ ότι όλες οι κινήσεις και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι σύντομα θα μπορέσουν να υπάρξουν καλά νέα για το ζήτημα του χρέους.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ