ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

22/11/2016

Η Μάγδα Φύσσα και το «Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Μάγδα Φύσσα και το «Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής» στο Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΕνημέρωση της GUE/NGL στο Στρασβούργο για την πορεία της δίκης, με πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς να προβάλλει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα, ζήτησε χθες από τους ευρωβουλευτές της GUE/NGL η Μάγδα Φύσσα.
Προσκεκλημένη από τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας Κούνεβα,  η μητέρα του δολοφονημένου από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα εξέφρασε την επιθυμία της για «δράση κατά του φασισμού σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία που από τη μία αδιαφορεί επί της ουσίας για την άνοδο του και από την άλλη παρέχει άλλοθι για την εδραίωση του».  Επέμεινε στην ανάγκη, μπροστά στην επανεμφάνιση του φασισμού στην Ευρώπη «να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία και οργάνωση εκδηλώσεων με τη στήριξη της Ε.Ε.»
«Αυτό που δεν περιμένω, αλλά απαιτώ είναι δικαίωση για το παιδί μου και για όλα θύματα του φασισμού. Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται», τόνισε η Μάγδα Φύσσα.   
Με λόγο βαθύ πολιτικό από τον οποίο δεν απουσίαζε και η κριτική  «προς τους φορείς της Αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου», η μητέρα του Παύλου Φύσσα επέκρινε τα ΜΜΕ για ανεπαρκή κάλυψη των συγκλονιστικών στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δράση της Χ.Α.
Στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μάρτυρες και θύματα κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε εκτενώς η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής» (Goldendownwatch.org). Αποκαλύπτοντας ότι μεταξύ των άνω των 80 δικηγόρων που έχουν οι κατηγορούμενοι της Χ.Α συμπεριλαμβάνονται και επιστημονικοί σύμβουλοι που μισθοδοτούνται από το ελληνικό κοινοβούλιο, η κ. Κουμάντου περιέγραψε τα βασικά  στοιχεία από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζονται από το δικαστήριο στη δίκη που άρχισε πριν από 1,5 περίπου χρόνο: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις απόπειρες δολοφονίας- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα.
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς και η δικηγόρος Χρυσούλα Παπαδοπούλου, η οποία συμμετέχει στην τριμελή αντιπροσωπεία που είναι από χθες στο Στρασβούργο όπου πραγματοποιείται η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.  «Η δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειες  των θυμάτων της ναζιστικής βίας... Είναι η μάχη του φωτός ενάντια στο βαθύ σκοτάδι που απειλεί να καλύψει την Ευρώπη και αφορά τους πολίτες της. Κι αν δεν μπορείτε να συνδράμετε στον αγώνα μας, τουλάχιστον ας γίνει κάτι ώστε να μη βοηθάει η Ε.Ε. αυτούς που προσπαθούν να φέρουν το σκοτάδι και το βαθύ χειμώνα», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.
Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση που έγινε στη συνεδρίαση η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα  τόνισε την ανάγκη η  GUE/NGL να συνεχίσει την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίκης, με την αποστολή αντιπροσωπείας στην Αθήνα. «Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Σε μια Ευρώπη, που έκπληκτη συνεχίζει να παρατηρεί την άνοδο της δεξιάς και να αναρωτιέται: τί σημαίνουν γι’ αυτήν  η άνοδος του Τράμπ στις ΗΠΑ,  τι σημαίνει μια πιθανότητα εκλογής Λεπέν στη Γαλλία», είπε η Κ. Κούνεβα εξηγώντας την πανευρωπαϊκή σημασία της πρωτοβουλίας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η επίσκεψη της τριμελούς αντιπροσωπείας για τη Δίκη της Χ.Α. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης προς τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας της ΧΑ, έτσι ώστε να μη νοιώθουν μόνοι τους και   να εξασφαλιστούν σωστές συνθήκες για τη διεξαγωγή της δίκης.
 

 

Ομιλία της Μάγδας Φύσσα

 

Κυρίες και κύριοι

Ευχαριστώ για την πρόσκληση όλους σας και την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σε εσάς για ζητήματα που πιστεύω ότι απασχολούν όλους μας. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κωνσταντίνα Κούνεβα για την πρωτοβουλία αυτή.

Δεν θα αναφερθώ σε θέματα που αφορούν το νομικό μέρος και την δημοσιογραφική σκοπιά, καθώς αυτά καλύφθηκαν, ούτε όμως θα αναφερθώ στον πόνο και τα συναισθήματα εμού και της οικογένειάς μου τα 3 τελευταία χρόνια, καθώς κάθε αναφορά στο αυτονόητο, περιττεύει.

Αυτό  στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ, είναι η επιθυμία μου για δράση κατά του φασισμού, σε μία ευρωπαϊκή  κοινωνία που από τη  μία αδιαφορεί επί της ουσίας για την άνοδό του και από την άλλη παρέχει άλλοθι για την εδραίωση του. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν δεν συμβαίνουν ούτε τα ελάχιστα δυνατά για την καταπολέμηση του φαινομένου, το δηλητήριο του οποίου έχω προσωπικά δοκιμάσει αλλά και η ίδια η ιστορία μας έχει διδάξει όλους.  Μάλιστα οι συνολικές πολιτικές οικονομικής λιτότητας αλλά και η ανύπαρκτη στήριξη της Ευρώπης στο θέμα των προσφύγων, παρέχουν και ιστορικά έφορο έδαφος για την ανάπτυξη του καρπού του φασισμού. Με λίγα λόγια: η Ευρώπη δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για την αναβίωση και επέκτασή του.  

Έτσι, λοιπόν, στην Ευρώπη γεννάται για άλλη μία φορά ο φασισμός. Δεν έχουν περάσει ούτε 70 χρόνια, από την τελευταία φορά που οι πολίτες της Ευρώπης πλήρωσαν με αίμα την κυριαρχία του. Παρόλο αυτά, και ενώ τα τότε θύματά του ζουν και θυμούνται ακόμα, η Ευρώπη επιδεικνύει αδιαφορία στην επανεμφάνισή του. Αδιαφορία για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του, που ακόμα δεν είναι ορατές, αλλά και για τις άμεσες και ήδη ορατές συνέπειες της ενεργού δράσης νεοναζιστικών οργανώσεων. Αν και η δράση αυτή δεν εμφανίζεται ακόμα σε όλες τις χώρες, η Ελλάδα αποτελεί ένα πικρό παράδειγμα για όλους μας, με την  κλιμακούμενη φασιστική βία της Χρυσής Αυγής να αφήνει το στίγμα της.

Έτσι η αδιαφορία προχωρά και στα ίδια τα θύματα του φασισμού. Σε εθνικό επίπεδο, πέραν των διακηρύξεων για δήθεν στήριξη σε εμάς, που ενίοτε καταντά προκλητική, στην οικογένεια μου δεν παρασχέθηκε η ελάχιστη έμπρακτη στήριξη, όπως θα ήταν για παράδειγμα η παροχή ψυχολογικής υποβοήθησης από ειδικούς, με επιμέλεια του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του γιου μου, μένουν στη γειτονιά μας, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε υποχρεωτικά, καθημερινά αντιμέτωποι με αυτούς. Στο σημείο της δολοφονίας υπάρχει ενα μνημείο στη μνήμη του γιου μου. Δεν είναι λίγες οι φορές που «άγνωστοι» το έχουν βεβηλώσει, με αγκυλωτούς σταυρούς.  

Επίσης, κανένας επίσημος πολιτικός φορέας της Αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου δεν επέδειξε ουσιαστική στήριξη, παρά μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας, αφού μέχρι και υποψήφιοι μας προτάθηκε να γίνουμε σε κομματικά ψηφοδέλτια. Μετά δε την άρνησή μας να συμμετάσχουμε, ουδέποτε ξανά προσέφεραν οποιαδήποτε άλλη βοήθεια ή δημόσια στήριξη για εμάς.

Αντίστοιχα όμως και σε κοινωνικό επίπεδο, καμία σοβαρή παρέμβαση δεν γίνεται, παρά μόνο μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με μικρή δυστυχώς απήχηση. Καμία ενημέρωση σε εργασιακούς χώρους και σχολεία, με αποτέλεσμα 3 χρόνια μετά τη δολοφονία του γιού μου, στην Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Και τι συνέβη ; Ένας άνθρωπος ελεύθερος, ανένταχτος, ο οποίος δεν ανήκε σε καμία κομματική οργάνωση, ένας άνθρωπος που εκείνο το βράδυ, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του τάγματος εφόδου της ΧΑ.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται να προστεθεί και η μεθοδευμένη αδιαφορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αντί να προβάλλουν καθημερινά ρεπορτάζ για την εξέλιξη της δίκης, περιορίζονται σε ολιγόλεπτες αναφορές. Οι δε αναφορές αυτές περιορίζονται στην αποτύπωση στιγμών προσωπικής μου συναισθηματικής έντασης και παραλείπουν να μεταφέρουν στο κοινό τα συγκλονιστικά στοιχεία σε βάρος της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης.  Αντίθετα, όμως η ελληνική δημόσια τηλεόραση, επέλεξε να προβάλει το σύνολο μίας δίωρης εκδήλωσης και ομιλίας του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, όπου για ακόμα μία φορά με ρητορική μίσους και καπηλευόμενος στοιχεία της ελληνικής ιστορίας, προσπάθησε να υπερασπιστεί τις ναζιστικές του ιδέες.

Μετά από 3 χρόνια μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι νιώθουμε μόνοι.

Η αποτυχία δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας αλληλεγγύης, γέννησε πολίτες αδιάφορους σε ότι δεν τους αγγίζει σε προσωπικό-ατομικό επίπεδο. Αυτή η συνεχιζόμενη αδιαφορία άφησε τον φασισμό να θεριέψει και στοίχισε την ζωή του παιδιού μου και άλλων παιδιών, όπως πρόσφατα του νεαρού  28χρόνου από τη Φιλανδία, που δέχτηκε επίθεση από ομάδα νεοναζί. Πόσα θύματα ακόμα πρέπει να θρηνήσουμε ;

Δε θα ήθελα να πιστέψω, ότι η αδράνεια αυτή σε θεσμικό επίπεδο οφείλεται στην ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας.

Περιμένω  από την ευρωπαϊκή και ελληνική κοινωνία να δράσει.

Περιμένω την διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς να προβάλλει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα.

Περιμένω την δημιουργία πανευρωπαϊκού προγράμματος ενημέρωσης σε σχολεία και την οργάνωση εκδηλώσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό που δεν περιμένω, αλλά απαιτώ είναι δικαίωση για το παιδί μου και για όλα τα θύματα του φασισμού. Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται.

 

Ομιλία της Κ. Κούνεβα, Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πήραμε αυτήν πρωτοβουλία. Ζητήσαμε να είναι εδώ σήμερα, εκπρόσωποι από τη  δίκη της Χρυσής Αυγής . Μια δίκη που διεξάγεται εδώ και ενάμιση χρόνο στην Αθήνα.

Καλωσορίζω στη συνεδρίαση της πολιτικής μας ομάδας, τη μητέρα του δολοφονημένου, από τη Χρυσή Αυγή, Παύλου, Φύσσα. Τη Μάγδα Φύσσα .

Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι χάρη στην επιμονή αυτής της γυναίκας που έχασε ότι πολυτιμότερο είχε, το παιδί της, η δίκη της Χρυσής Αυγής, δεν βάλτωσε και συνεχίζεται.

Στην αντιπροσωπεία από τη δίκη της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν επίσης η Ελευθερία Κουμάντου,  εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη, καθώς και η Χρυσούλα Παπαδοπούλου,  η οποία εκπροσωπεί  την πολιτική αγωγή.

 Στη δίκη όπως ,ίσως, γνωρίζετε εξετάζονται τρείς υποθέσεις :

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και οι  δύο δολοφονικές απόπειρες κατά τη ζωής οικογένειας  Αιγυπτίων και συνδικαλιστών στο Πέραμα.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Σε μια Ευρώπη, που έκπληκτη συνεχίζει να παρατηρεί την άνοδο της δεξιάς και να αναρωτιέται :

Τί σημαίνουν γι’ αυτήν  η άνοδος του Τράμπ στις ΗΠΑ ?

Τι σημαίνει μια πιθανότητα εκλογής Λεπέν στη Γαλλία ?

Eίναι προφανής λοιπόν, η σημασία  αυτής της πρωτοβουλίας που πήραμε ως ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, θέλω να πω ότι για την αποκάλυψη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης και την εξασφάλιση των συνθηκών που θα προστατεύουν τους μάρτυρες και θα οδηγήσουν σε δίκαιη κρίση το δικαστήριο.

Είναι σημαντικό να εξασφαλιστούν σωστές συνθήκες για τη διεξαγωγή της δίκης που θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Γι` αυτό είναι πολύ σημαντικό  σύντομα  να οργανώσουμε μια επίσκεψη των ευρωβουλευτών της GUE /NGL στη δίκη που συνεχίζεται, ώστε να νοιώθουν και τα θύματα και οι μάρτυρες ότι δεν είναι μόνοι τους σε αυτήν τη σκοτεινή  υπόθεση.

Σας ευχαριστώ

Magda Fyssa EU ParliamentΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ