23/11/2016

Ράνια Σβίγκου: Στα εργασιακά υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Σημεία παρέμβασης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Α.Μπουσδούκου)

Κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού, κινδυνολογίας και λαϊκισμού από τον Κ.Μητσοτάκη. Απόλυτη ταύτιση με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Να απομονώσουν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αυτές τις θέσεις

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία έχουν βρεθεί κοινοί τόποι, υπάρχουν άλλα, όπως τα εργασιακά όπου υπάρχει απόσταση η οποία όμως πιστεύουμε ότι μπορεί να γεφυρωθεί μέχρι τις 5 Δεκέμβρη και είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης αυτό να γίνει.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τη συμφωνία του Αυγούστου. Τι έλεγε η συμφωνία του Αυγούστου αναφορικά με τα εργασιακά; Έλεγε ότι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Μάλιστα, γι αυτό το λόγο συγκροτήθηκε και η Επιτροπή Σοφών, που με βάση και τις προτάσεις των θεσμών ορίστηκε και ο πρόεδρος της, της οποίας το πόρισμα ναι μεν δεν απηχεί στο ακέραιο τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρούμε ότι αποτελεί έναν κοινό τόπο στον οποίο αντικατοπτρίζεται  το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στην Κ.Ο της ΝΔ

Ακούσαμε ένα απίστευτο κρεσέντο νεοφιλελευθερισμού, λαϊκισμού και κινδυνολογίας. Έχει το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να αποκαλεί «ιδεοληψία» τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία τους. Να αποκαλεί «ιδεοληψία», που καθυστερεί την αξιολόγηση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και απορώ τι θράσος έχει να το λέει αυτό μπροστά σε χιλιάδες εργαζόμενους,  των τηλεοπτικών σταθμών, των τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν οι εργαζόμενοί τους από τις ομαδικές απολύσεις. Τον είδαμε επίσης να αποκαλεί «προπέτασμα καπνού» τη μάχη που δίνουμε για το χρέος, την εθνική μάχη για το χρέος, την οποία και ο κ. Μεϊμαράκης και άλλα στελέχη της Ν.Δ. αναγνωρίζουν ως τέτοια.

Ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που κάνει σε καθημερινή βάση είναι να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και εύχεται την αποτυχία στη διαπραγμάτευση και να μην υπάρξει στις 5 Δεκεμβρίου λύση. Το μόνο που κάνει είναι να ταυτίζεται απόλυτα με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών. Αντί να ταυτίζεται με τα εθνικά συμφέροντα, όχι  με τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τα εθνικά συμφέροντα , των οποίων η υπεράσπισή περνάει και από την προστασία των εργαζομένων και από την εθνική μάχη για το χρέος, βλέπουμε για μια ακόμη φορά να παίζει το ρόλο του λαγού του ΔΝΤ.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια εικόνα απομόνωσης της χώρας η οποία καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε για την επίσκεψη του Ομπάμα και τα πολλαπλά οφέλη που είχε αυτό για τη διεθνή θέση της χώρας. Η εξωτερική πολιτική της χώρας ασκείται με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία και με υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, πράγματα δηλαδή για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης έχει λίγα να πει.

Για τις συζητήσεις σχετικά με το χρέος

Μέχρι τις 5 Δεκέμβρη θα γίνουν πολλές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και θα γίνουν πολλές προσπάθειες ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος και για τη ρύθμισή του. Να θυμίσω ότι οι δηλώσεις όλων των ευρωπαίων αξιωματούχων, και του Μοσκοβισί και του Ντάισελμπλουμ, αλλά και η απόφαση του τελευταίου Eurogroup ,μιλούν για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων στο επόμενο Eurogroup του Δεκεμβρίου καθώς και για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Και όπως επανέλαβα και πριν, το θεωρούμε μια εθνική μάχη και σ’  αυτό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν. Είδαμε την τοποθέτηση της Ν.Δ.. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν τέτοιες θέσεις οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να χαϊδεύουν τα αυτιά κάποιων ακραίων κύκλων των δανειστών..