17/12/2016

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για τα 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα στη Δράκεια Πηλίου

Συμπληρώνονται  φέτος 73 χρόνια από τότε που δυνάμεις των Ες-Ες εισέβαλλαν στη Δράκεια, στις 17 Δεκέμβρη, αιχμαλώτισαν τους αμάχους και τους συγκέντρωσαν στο κεντρικό καφενείο του χωριού, ενώ την επόμενη μέρα τους εκτέλεσαν στο παρακείμενο ποτάμι.

18 Δεκέμβρη 1943. Τη μέρα εκείνη γράφτηκε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες των ναζί, όταν το αίμα 118 ανδρών πότισε το χώμα της Δράκειας, που δικαίως χαρακτηρίστηκε «μαρτυρικό χωριό». Ήταν τα σκληρά αντίποινα των ναζί για την επίθεση που είχαν δεχτεί από Έλληνες αντάρτες.

Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής στους ήρωες αυτούς και αντιστεκόμαστε στη λήθη. Η θυσία τους πρέπει να παραμένει ζωντανή στη μνήμη μας, όχι μόνο σαν υπενθύμιση της ευγνωμοσύνης που τους οφείλουμε, αλλά και ως συνεχές ερέθισμα επαγρύπνησης, προκειμένου να μην βιώσουμε ξανά τη φρίκη του ναζισμού και του φασισμού.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιληφθεί στην σωστή του διάσταση το φαινόμενο του ναζισμού και να απομονώσει τους σύγχρονους υμνητές του, που επιχειρούν να σπείρουν τον φόβο και τον διχασμό με τα μισαλλόδοξα κηρύγματά τους.