27/12/2016

Κ. Ζαχαριάδης: Υπάρχουν πρόθυμοι στην αντιπολίτευση να υλοποιήσουν τα ακραία του ΔΝΤ και του Σόιμπλε

Συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στην Κυριακάτικη KontraNews και την Στέλλα Γκαντωνα

Εκτιμάτε πως είμαστε κοντά σε πολιτική λύση για το κλείσιμο της αξιολόγησης κ. Ζαχαριάδη και πότε ακριβώς;

Ο κ. Μοσκοβισί μετά το eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δήλωσε ότι υπάρχει κατά 95% συμφωνία ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αυτό το 5 % που μας χωρίζει είναι  μικρό ποσοτικά αλλά ποιοτικά ουσιαστικό. Η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ορατή την επιτυχή της έξοδο από τα μνημόνια και αυτό σημαίνει ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έξοδο τις αγορές το 2017 και επιτάχυνση των εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων ώστε η χώρα μας να γίνει σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος  όμως σημαίνει ότι και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και δεν θα παραπέμπει σε Νοτιοδυτική Ασία ή Βόρεια Αφρική, θα είναι οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την σύμφωνη γνώμη των θεσμών με τις αποφάσεις τους στο μνημόνιο ΙΙ στα εργασιακά μας έθεσαν εκτός Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει για το καλό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση λέει μετ’ επιτάσεως πως δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα. Μπορείτε να μας πείτε με ποιο τρόπο όμως, θα διασφαλίσει η τρόικα τα πλεονάσματα;

Μέχρι το 2018 που ολοκληρώνετε το πρόγραμμα, έχουμε ήδη νομοθετήσει από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που προέβλεπε η συμφωνία . Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Οι ανησυχίες του ΔΝΤ ότι τα μέτρα μέχρι το 2018 δεν αρκούν κάμφθηκαν με τον περίφημο «κόφτη» που κάνει αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνεται. Προς το παρόν όμως παρά τα όσα προέβλεψαν  κάποια από τα mediaκαι η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση όχι μόνο πιάνει τους στόχους αλλά επιτυγχάνει και πλεόνασμα του πλεονάσματος που διανέμει στους πιο αδύναμους και φτωχούς συνταξιούχους. Πριν δούμε το πώς θα διασφαλιστούν τα πλεονάσματα πρέπει να συμφωνήσουμε το ύψος τους. Ως Ελλάδα επιδιώκουμε τα χαμηλότερα δυνατά πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς να τσακίσουμε την ραχοκοκαλιά που έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία (πρόταση ΔΝΤ). Υπάρχει κάνεις που αποδέχεται τα χαμηλότερα πλεονάσματα που προτείνει το ΔΝΤ σε απόλυτη συνάρτηση με νέα περικοπή στις συντάξεις και χαμήλωμα του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ;

Ο «κόφτης» θα συνεχίσει και μετά το 2018;

Σύντομη ερώτηση, τεράστια συζήτηση. Ποιά θα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν; Τι θα περιλαμβάνει ηαπόφαση για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα του χρέους που ανοίγει με την ολοκλήρωση του προγράμματος  το 2018(προς το παρόν έχουμε αποφάσεις μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα); Ποια θα είναι τότε η κατεύθυνση στα δημοσιονομικά της Ευρώπης; Η σαφής απάντηση είναι ότι η χώρα το 2018 μπορεί να αφήσει πίσω της τα σκληρά χρόνια του μνημονίου και της επιτροπείας και να πετυχαίνει δύσκολους δημοσιονομικούς στόχους έχονταςανακτήσει η ίδια την δυνατότητα να οργανώσει τα παρόν και το μέλλον της.  Όσο ταχύτερα η χώρα προχωρήσει στα αποφασιστικά βήματα που απαιτούνται, τόσο ταχύτερα και αποτελεσματικότερα θα απαλλαγεί όχι μόνο από τα μνημόνια και τους «κόφτες» αλλά και από τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και την κατάρρευση ώστε στο μέλλον να μην βρεθούμε σε ανάλογες εθνικές περιπέτειες.

Αν οι δανειστές το «τραβήξουν», αποκλείετε το ενδεχόμενο για εκλογές ή δημοψήφισμα;

Παρακολουθώ με προσοχή τον διεθνή τύπο, επικοινωνώ σε τακτική βάση με ανθρώπους πέραν της αριστεράς ή φίλους της Ελλάδας στις Βρυξέλλες και δεν έχω συναντήσει κανέναν που να μην θεωρεί ότι οι εκλογές θα πρόσθεταν προβλήματα παρά θα έλυναν. Εκλογές πριν την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος αυξάνουν το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της συμφωνίας και θέτουν υπόαίρεση την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.  Ποιος αναλαμβάνει αυτή την ιστορική ευθύνη πέρα από τους «κακομαθημένους» στην ηγεσία της ΝΔ που έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο εξουσίας; Αν το «τραβήξουν»,(τμήμα των θεσμών) η ΝΔ, θεσμικά ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμη να πει «ΝΑΙ» μετά από εκλογές σε παράλογες απαιτήσεις που τέθηκαν και κατά την πρώτη αξιολόγηση και τότε η ΝΔ της είχε χαρακτηρίσει παράλογες; Υπάρχουν στην αντιπολίτευση πρόθυμοι να υλοποιήσουν τα ακραία του ΔΝΤ και του Σόιμπλε. Τι σήμα δίνουμε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όχι ως πολιτικοί χώροι, αλλά ως χώρα; Δεν θα φτάσουμε όμως ως εκεί. Η αξιολόγησης θα κλείσει με λογικές υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές και η οικονομία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Όσοι ποντάρουν το πολιτικό τους μέλλον στο στραγγαλισμό της χώρας θα αποτύχουν και να σας πω και κάτι , μην είναι τόσο ανυπόμονοι «καρφώνονται», ο λαός τους καταλαβαίνει. Η μεταστροφή του «ΝΑΙ» σε «ΠΑΡΩΝ» για το βοήθημα των συνταξιούχων το μαρτυρά.

Πώς περιμένετε η Νέα Δημοκρατία να στηρίξει την προσπάθεια που κάνετε, όταν  την κατηγορείτε για στρατηγική 4ου Μνημονίου κ. Ζαχαριάδη;

Πριν την στηρίξει πρέπει να σταματήσει να την υπονομεύει. Ας γίνει το δεύτερο, δεν ζητήσαμε ποτέ το πρώτο. Η ΝΔ αρνείται να αναγνωρίσει σημαντικά βήματα που έγιναν για την χώρα, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που είχαν συμφωνήσει Σαμαράς – Βενιζέλος ή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που δεν τολμούσαν να ζητήσουν ψάχνοντας πιστοποιητικά βιωσιμότητάς του. Για να μπορέσει το τρίτο μνημόνιο να είναι το τελευταίο και να αφήσουμε πίσω την εθνική περιπέτεια χρειάζεται πολιτική ομαλότητα, ήπιο πολιτικό κλίμα και πολιτικές συγκρούσεις με επιχειρήματα και ειλικρίνεια. Από τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του να επιστρέψει στην πολιτική «Ζάππειο Ι,ΙΙ,ΙΙΙ». Ο καθένας όπως στρώσει έτσι θα κοιμηθεί, αλλά να μην μας κουνά το δάκτυλο η ΝΔ να κάνει μια ειλικρίνεια αυτοκριτική, πως έφτασε η χώρα στο πρώτο μνημόνιο το 2010 και γιατί δεν βγήκε η χώρα από το δεύτερο μνημόνιο τον Δεκέμβρη του 2015...

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη σας, τι πρέπει να κάνει για να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις;

Να μην ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις, να κυβερνήσει πιο αποφασιστικά και πιο αποτελεσματικά και να αλλάξει την χώρα εκεί που πρέπει. Όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έβαζαν τα κράτη, τις δαπάνες, την δημόσια διοίκηση, το ρυθμιστικό πλαίσιο σε τάξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχτιζαν σκληρά πελατειακά δίκτυα και έτρωγαν και έπιναν στην υγεία των κορόιδων. Η δυναμική επιστροφή στην ανάπτυξη, η αποκλιμάκωση της ανεργίας, η νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την ανακούφιση των κοινωνικών πληγών θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να συγκρίνουν.  Πως παραλάβαμε την χώρα το 2015 και πως θα είναι στις εκλογές του 2019. Η χώρα για δεκαετίες κυβερνιόταν με δημοσκοπήσεις. Στόχος το πολιτικό σύστημα να είναι αρεστό για να διασφαλίζεται η αναπαραγωγή του έστω κι αν αυτό γινόταν συσσωρεύοντας χρέη, ελλείματα, κάνοντας εντυπωσιακές φιέστες κι όλα αυτά για τις δημοσκοπήσεις και ότι σηματοδοτούσαν οι δημοσκοπήσεις. Η χώρα πρέπει να κυβερνιέται με πρόγραμμα, με κατεύθυνση και με πολιτικές αρχές. Οι δημοσκοπήσεις πιέζουν το πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη σε ακροδεξιά ατζέντα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Τι θα γίνει αν όλοι στην Ευρώπη υποκύψουν στη δημοκοπική πίεση;