ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

10/04/2017

Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτός στο διάλογο και προχωράει ενωμένος

Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτός στο διάλογο και προχωράει ενωμένοςΣημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Real Fm και τον Ν.Χατζηνικολάου

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτός στο διάλογο και προχωράει ενωμένος με στόχο την ολοκλήρωση της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε την προσπάθεια που γίνεται. Το κόμμα είναι προσανατολισμένο στην ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής, η οποία θα κριθεί από τον ελληνικό λαό στο τέλος της θητείας μας ως κυβέρνηση.  

Το κείμενο που κατατέθηκε από 13 μέλη της ΚΕ, κατατέθηκε ως κείμενο συμβολής και δεν επηρεάζει την απόφαση της ΚΕ που λήφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.  Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει κόμμα ανοιχτό στο διάλογο. Προχωράμε ενωμένοι προς την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.

Με την επιμονή μας αντικρούσαμε τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ

Τρία είναι τα σημαντικά σημεία στη συμφωνία:

Πρώτον, αποφύγαμε την εφαρμογή των παράλογων απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέα μέτρα λιτότητας με δημοσιονομικό αποτέλεσμα 2% επί  του ΑΕΠ.

Δεύτερον, αντικρούσαμε τις επίσης  παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά. Συμφωνήθηκε η επαναφορά των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας από τον Σεπτέμβρη του 2018 και επιτεύχθηκε η μη τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για το lockout, δηλαδή την ανταπεργία, καθώς και η μη αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας που παραλάβαμε σε πλήρη απορρύθμιση.

Τρίτον, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν περιλαμβάνουν επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά αποτελούν ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μίγμα, το οποίο περιέχει μέτρα 1% προς μία κατεύθυνση και αντίστοιχα μέτρα 1% προς την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους , των θεσμικών τομών και όλων των υπολοίπων δράσεων που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό τοπίο.

Στόχος μας παραμένει η έξοδος από την επιτροπεία

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του 2018 και να ολοκληρωθεί το υπάρχον πρόγραμμα. Τότε θα μπορέσουμε να βγούμε από τη λογική της επιτροπείας και των δεσμεύσεων που δημιουργεί μια δανειακή σύμβαση, ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα προσβλέποντας σε νέα περιθώρια συζήτησης

Εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς σε όσα έχουμε συμφωνήσει, αλλά θεωρούμε πως η συνέχιση της ανοδικής πορείας της οικονομίας σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να διαμορφώσει ένα δημοσιονομικό χώρο που θα μας δίνει το περιθώριο περαιτέρω συζήτησης. Άλλωστε δεν μπορούμε να προβλέψουμε με σιγουριά τι αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στην σκέψη και τον προσανατολισμό της Ευρώπης μέσα στην επόμενη διετία.

Στο θέμα του χρέους η επιμονή μας έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο

Περιμένουμε θετικές εξελίξεις στο θέμα του χρέους,  όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, πρόσφατα δε ακόμα και του κ. Σόιμπλε. Το κεντρικό πολιτικό συμπέρασμα λοιπόν, είναι πως η επιμονή μας την τελευταία διετία έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό τοπίο. Αναγκαστικά θα πειστούν πολλοί πως η συνταγή της ακραίας λιτότητας δεν έχει βοηθήσει την Ευρώπη μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.