ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

11/04/2017

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις

Ρ. Σβίγκου: Ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από συλλογικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσειςΑποσπάσματα συνέντευξης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιοσταθμό Flash και τη δημοσιογράφο Δέσποινα Τσαντέ

 

-       Να ξεκινήσω από τη σύνοδο του Νότου και τι συμπέρασμα βγήκε απ’  αυτή τη σύνοδο και τι θα προσφέρει στο μέλλον στην Ελλάδα και την Ευρώπη;…
 
Μόνο το ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προσπάθεια συντονισμού των βημάτων των χωρών του Νότου είναι από μόνο του θετικό. Και μάλιστα είναι μια πρωτοβουλία που λίγα χρόνια πριν δεν ήταν εφικτή για διάφορους λόγους και κυρίως επειδή τότε δεν ήταν επιδίωξη ούτε της ελληνικής πλευράς. Μάλιστα το ότι αποκτά αυτή τη στιγμή μόνιμο χαρακτήρα και μιλάμε για την τρίτη σύνοδο σε λίγο χρονικό διάστημα, αποτυπώνει τη συνειδητοποίηση των κοινών προβλημάτων που έχουν οι χώρες του Νότου. Είναι χαρακτηριστική και η χθεσινή φράση του πρωθυπουργού για τα πλεονάσματα του Βορρά και τα ελλείμματα του Νότου, όπως επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι και στο κοινό ανακοινωθέν που βγήκε μετά τη Σύνοδο δίνεται προτεραιότητα στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο. Προφανώς δεν θέλω να παραγνωρίσω τις διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων…
 
-       Ε και φάνηκε με κάποιες ανακοινώσεις…
 
Φάνηκαν και από τις δηλώσεις που έκαναν μετά οι ηγέτες. Είναι όμως σίγουρο ότι τέτοιες κοινές ανησυχίες, που εκφράζονται μάλιστα και από κοινές πρωτοβουλίες, μόνο θετικό είναι για το μέλλον της Ευρώπης. Και βλέπουμε ότι κινούνται αυτή τη στιγμή διαδικασίες, έστω και με αργό βηματισμό, που ελπίζουμε να εκφραστούν και σε διαφορετικές πολιτικές από εδώ και πέρα.
 
-       Ελπίζουμε αυτό το κλίμα να απλωθεί και να διευρυνθεί και να αντιληφθούν όλοι ότι δεν είναι μόνο οι χώρες του Νότου που έχουν το πρόβλημα. Οι χώρες του Νότου είναι αυτές που εκμεταλλεύονται οι άλλοι… Δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει χρέη και πάλι προσπαθούμε να βγούμε στις αγορές γιατί; Για να μπορούμε να δανειστούμε. Είναι λίγο οξύμωρο όλα αυτά…..
 
Η έξοδος όμως από την επιτροπεία είναι το πιο σημαντικό και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Πως δηλαδή το 2018 θα βγούμε από το πρόγραμμα και αυτό θα σηματοδοτήσει και την  έξοδο από την κρίση με όρθια την κοινωνία. Κάτι το οποίο το υπόσχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά συμφωνούσαν σε πράγματα που όχι μόνο δεν σηματοδοτούσαν την έξοδο από τη λιτότητα, αλλά βάθαιναν περισσότερο την κρίση και διαιώνιζαν έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης.
 
-       Ανησυχείτε για παλινωδίες των δανειστών και των εταίρων, δηλαδή να ανατραπούν αυτά τα οποία έχουν προσυμφωνήσει, γιατί αναγκάζεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που δεν υπήρχαν στην προηγούμενη συμφωνία. Δηλαδή έχετε κάποια ανησυχία και υπάρχει plan Β, το εpεξεργάζεται το κόμμα, οι επιτροπές..  βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε μια ανησυχία…
 
Η νέα μάχη που έχει να δώσει η κυβέρνηση έχει να κάνει με τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν διάφορες δηλώσεις που τείνουν να θολώσουν το τοπίο ως προς αυτό. Να θυμίσουμε όμως ότι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι η απαραίτητη προϋπόθεση που  βάζει το ίδιο το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Οπότε εφ’  όσον επιθυμούν διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα,  θα πρέπει να υπαναχωρήσουν ως προς τα μέτρα για το χρέος, που να θυμίσω επίσης ότι είναι και απόφαση προηγούμενων Eurogroup.
 
-       Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε τίποτε αν δεν διευθετηθεί το θέμα του χρέος. Είναι εφικτό αυτό;..
 
Από τη στιγμή που το δημοσιονομικό μίγμα μετά το 2019 και το 2020 συμφωνήθηκε  ακριβώς για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα ήταν παράδοξο από τη δική μας την πλευρά να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα στο βαθμό που δεν θα ήταν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεν θα υπήρχαν μέτρα για το χρέος. Ακριβώς αυτό εμείς έχουμε δηλώσει, ότι για να εφαρμοστούν τα μέτρα για μετά το 2019 και το 2020 θα πρέπει να υπάρξουν και αποφάσεις για το χρέος και το θεωρούμε αυτονόητο ότι αυτό πρέπει να γίνει.
 
-       Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει στην εαρινή σύνοδο να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, τι γίνεται;
 
Από τη στιγμή που θα φύγει το ΔΝΤ από το τραπέζι, τότε εκλείπουν και οι λόγοι που επέβαλαν την εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων το 2010 και το 2020.
 
-       Και θα πρέπει να δώσουν λύση πλέον οι ευρωπαϊκοί θεσμοί…
 
Ακριβώς αυτό. Αλλά απ’ ότι φαίνεται, κι αυτό έδειξαν και οι διεργασίες την προηγούμενη περίοδο, θα υπάρξει ένας συμβιβασμός ώστε και το ΔΝΤ να συμμετάσχει και βέβαια να υπάρξουν και μέτρα για το χρέος.
 
 
-       Είναι δύσκολες οι εξισώσεις αυτές, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν.. Είναι δύσκολες για όλους. Ωστόσο υπάρχει εσωκομματικός αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ.. Οι ενστάσεις..Ένας άνθρωπος σαν τον Νίκο Φίλη, και πρώην υπουργός και στέλεχος, έχει αγωνία για τις διαδικασίες συνεχούς απομάκρυνσης του κόμματος από τα στρώματα που το στηρίζουν. Αυτό πώς το επεξεργάζεστε; Και έχει βάση αυτό που λέει ο Ν. Φίλης.....
 
 
Η αγωνία όλων είναι κοινή και για την επαφή με την κοινωνία και για την επανάκτηση δεσμών εκεί που έχουν διαρραγεί και χρειάζεται επικέντρωση την επόμενη περίοδο σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες που θα αποτυπώνουν και το αριστερό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναδιανομή του πλούτου και την ανάπτυξη, αλλά και θα αφήνουν ένα αριστερό αποτύπωμα στο κοινωνικό κράτος, στις ευρύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι κοινή αγωνία όλων, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράζονται στις κομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο είναι όχι απλώς εύλογο, αλλά και επιθυμητό. Σε αντίθεση με αυτό που επιθυμούν κύκλοι εντός και εκτός της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και τις συλλογικές του αποφάσεις.
 
Το θέμα είναι ότι αυτά τα οποία λέτε και ότι η κοινωνία θα βγει όρθια απ’  αυτή την περιπέτεια, να γίνει συγκεκριμένο. Γιατί έχουμε την καθημερινότητα η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή για πάρα πολύ κόσμο.. από πολλές πλευρές χτυπιέται…
 
‘Έχετε απόλυτο δίκιο γι αυτό κι εμείς ποτέ δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε το μαύρο-άσπρο. Ίσα-ίσα, ακριβώς επειδή ζούμε στην κοινωνία και γνωρίζουμε τα προβλήματά της, ούτε success story προσπαθήσαμε ποτέ να περάσουμε στην κοινωνία- το αντίθετο. Ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, κυρίως για τους πολίτες που βιώνουν ακόμη πιο δύσκολη αυτή την περίοδο.
 
-       Ναι, είναι αλήθεια, ωστόσο δεν σας βοηθάνε οι πολυεθνικές που είναι εδώ, όπως ο ΟΤΕ ο οποίος κόβει το τηλέφωνο σε 90χρονο άρρωστο ή και διάφορες τέτοιες ιστορίες καθημερινής τρέλας, οικονομική αναλγησίας θα έλεγε κανείς και που δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση.. και το κόμμα.. Δεν ξέρω πώς μπορεί να διευθετηθεί μια τέτοια ιστορία, όταν η ελεύθερη οικονομία είναι εκείνη η οποία μας καθορίζει….
 
Μας καθορίζει μεν η ελεύθερη οικονομία, αλλά το κράτος πρέπει να έχει εκείνες τις δυνατότητες, ώστε ειδικά για τους πιο αδύναμους πολίτες να δημιουργεί ένα πλέγμα προστασίας. Και στα θετικά αντίμετρα της συμφωνίας για μετά το 2029 και το 2020 αποτυπώνονται τέτοιες παρεμβάσεις, είτε αναφερόμαστε στα σχολικά γεύματα, είτε αναφερόμαστε στην φαρμακευτική δαπάνη και τη μείωσή της για τους συνταξιούχους. Προφανώς και πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα ειδικά  στον τομέα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, όπου εκεί πρέπει να γίνουν ακόμη πιο γρήγορα βήματα για να αντιστραφεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι.
 
-       Ναι. Και πρέπει να επεξεργαστείτε υποθέτω δράσεις τέτοιες που να είστε σε κάθε γειτονιά και έξω από κάθε σπίτι.
 
Υπάρχουν, όμως, πρωτοβουλίες όπως αυτή της πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων στη δημόσια Υγεία που δείχνουν αυτή την κατεύθυνση της κυβέρνησης.
 
-       Ναι, αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία, δεν την ανέφερα καθόλου. Δεν την ανέφερα γιατί θέλω να το συζητήσω διεξοδικά, ίσως και με τον Υπουργό και  με όλο αυτό το πλέγμα το οποίο πάει να γίνει. Θα υπάρχει συζήτηση αύριο στη Βουλή για την Πρωτοβάθμια Υγεία. Κα Σβίγκου – δεν προλαβαίνω μου λένε – αλλά ήθελα να σας ρωτήσω για αυτή την υπόθεση αυτή του Βαξεβάνη γιατί βγάλατε ανακοίνωση και τον τρόπο που το έχει…
 
Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο, ότι ο δρόμος των μηνύσεων, αντί των απαντήσεων στα ερωτήματα που έθεσε το δημοσίευμα, δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα που καλό είναι να απαντηθούν.