14/04/2017

Δημ. Παπαδημούλης: Να τρέξουμε περισσότερο για τον πολίτη, για ζητήματα καθημερινότητας και λειτουργίας της ευρύτερης διοίκησης

Δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη στην εφημερίδα «Ειδήσεις» για την αξιολόγηση, την επόμενη μέρα για την κυβέρνηση, την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου

Δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, φιλοξενεί η εφημερίδα «Ειδήσεις».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει πως «το περίγραμμα συμφωνίας που συμφωνήθηκε στη Μάλτα πρέπει να μεταφραστεί το ταχύτερο δυνατό σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο», που θα περιλαμβάνει την τεχνική συμφωνία, τον προσδιορισμό των «μεσοπρόθεσμων» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ώστε να εγκριθεί από το Εurogroup της 22ας Μαϊου, να νομοθετηθεί στη Βουλή και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης προσθέτει πως η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι η δραστική βελτίωση και αποτελεσματικότητα της ευρύτερης διοίκησης, με σχέδιο, συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους, ενισχυμένο συντονισμό, διαρκή αξιολόγηση και δημόσια λογοδοσία, ενώ υπογραμμίζει ότι πρέπει «να διορθώσουμε όπου είναι δυνατόν λάθη και παραλείψεις, να δουλέψουμε για να φέρουμε επενδύσεις, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την σταθερότητα και να επωφεληθούμε ως χώρα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Για το κυβερνητικό έργο, τέλος, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει πως υπάρχουν τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση και προσπάθεια, όπως η αντιμετώπιση και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων για ταχύτερη μείωση της ανεργίας, η βελτίωση στον γκισέ, από τον οποίο εξυπηρετείται ο πολίτης από τη δημόσια διοίκηση, η καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και στην Υγεία.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και απαντήσεις:

- Από τι κινδυνεύει η οριστική συμφωνία για την αξιολόγηση κ. Παπαδημούλη; Τι πρέπει να γίνει;

Tο περίγραμμα συμφωνίας που συμφωνήθηκε στη Μάλτα πρέπει να μεταφραστεί το ταχύτερο δυνατό σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο: τεχνική συμφωνία, προσδιορισμός των «μεσοπρόθεσμων» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ύψος και διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, νομοθέτηση από τη Βουλή και έγκριση του ομαδικού πακέτου από το Εurogroup της 22ας Μαϊου, ώστε να ακολουθήσει αμέσως μετά η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιταχυνθεί η πτώση των επιτοκίων για τα ομόλογα του δημοσίου και κυρίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεν έχουμε περιθώριο για νέες καθυστερήσεις λόγω των διαφωνιών ΔΝΤ-Βερολίνου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η αβεβαιότητα κάνει ζημιά και στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη. Το συντομότερο είναι και το καλύτερο.

- Ανησυχείτε για κάποια έκπληξη αν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή; Να υπάρξουν βουλευτές της πλειοψηφίας που θα καταψηφίσουν;

Θεωρώ ότι και οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ψηφίσουν, με αίσθημα ευθύνης, την τελική συμφωνία που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.

- Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση την επόμενη μέρα της συμφωνίας;

Να βελτιώσει δραστικά την αποτελεσματικότητά της και της ευρύτερης διοίκησης, με σχέδιο, συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους, ενισχυμένο συντονισμό, διαρκή αξιολόγηση και δημόσια λογοδοσία. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο για τον πολίτη, για ζητήματα καθημερινότητας και λειτουργίας της ευρύτερης διοίκησης. Να διορθώσουμε όπου είναι δυνατόν λάθη και παραλείψεις, να δουλέψουμε για να φέρουμε επενδύσεις, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την σταθερότητα και να επωφεληθούμε ως χώρα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια, μέχρι το 2019, για να φέρουμε σε πέρας το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας, της οριστικής εξόδου από την επιτροπεία, την επιστροφή στην κανονικότητα.

- Θέσατε θέμα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Αλλαγές και σε πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται ή μόνο διόρθωση του συντονισμού;

Υπάρχουν τομείς στους οποίους μέχρι τώρα δεν τα έχουμε καταφέρει στον βαθμό που περιμένει από εμάς ο πολίτης, όπως είναι η αντιμετώπιση και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων για ταχύτερη μείωση της ανεργίας, η βελτίωση στον γκισέ, από τον οποίο εξυπηρετείται ο πολίτης από τη δημόσια διοίκηση, η καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και στην Υγεία. Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο.

Για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στο έργο μας και στις προτεραιότητές μας, χρειάζεται καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος συντονισμός, ίσως περισσότεροι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, και ενδεχομένως και αλλαγές σε πρόσωπα. Αυτό όμως είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού. Όλοι μας κρινόμαστε από την δουλειά μας και τα αποτελέσματα που παράγουμε στον τομέα ευθύνης που έχουμε αναλάβει.

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.