20/07/2017

Στ. Κούλογλου: Μερικοί δικαστές έχουν να διαβάσουν εφημερίδα από το 1937

Για το θέμα της Δικαιοσύνης και την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει γι’ αυτό μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, μίλησε σήμερα ο Στέλιος Κούλογλου στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κουκλουμπέρη και τον Ρ/Σ Στο Κόκκινο.

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την απόπειρα ορισμένων κέντρων να εμπλέξουν κυβερνητικό στέλεχος στην υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ., ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, «Γενικότερα ο τρόπος που η πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης αλλά και η αντιπολίτευση έχουν χειριστεί την υπόθεση είναι λυπηρός. Εδώ πρόκειται για μια υπόθεση που θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα μας -- στην κόρη, στην αδελφή του καθένα. Η κοπέλα έχει μια σχέση με κάποιον που ανήκει σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο -αυτός είναι που διώκεται από τις αρχές- και ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένη, την «τυλίγουν σε μια κόλλα χαρτί» και βρίσκεται στη φυλακή χωρίς αναστολή. Κανονικά, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχεία, θα έπρεπε, όσοι από τους πολιτικούς μας έχουν κόρες, να πουν “σιγά ρε παιδιά, τι γίνεται εδώ πέρα;”.

Αντίθετα, έχουμε μια προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και στρεψοδικίας -- ότι το θέμα είναι οι επεμβάσεις ή η κριτική της Δικαιοσύνης. Στην πραγματικότητα, όπως αποδείχτηκε, είχαμε και παλιότερα για την υπόθεση αυτή παρεμβάσεις και κριτική του κ. Δένδια στη Δικαιοσύνη γιατί δεν είχαν βάλει την Ηριάννα στη φυλακή. Η υποκρισία είναι ότι όλα αυτά λέγονται στο όνομα της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είχαν βίαια καταπατήσει. Αυτό είναι ένα ακόμη κομμάτι του παζλ μιας αντιπολίτευσης που δεν έχει στρατηγική, έχει χάσει τον προσανατολισμό της μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και είναι στη γραμμή «σεισμοί, λιμοί και καταποντισμοί». Ό,τι προκύψει δηλαδή το χρεώνουν στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι αν το καλοκαίρι υπάρξουν πυρκαγιές -βέβαια όλοι ελπίζουμε να μην υπάρξουν- η αντιπολίτευση θα τις αποδώσει στην κυβέρνηση, λες και επί εποχής ΝΔ δεν είχε καεί η μισή Ελλάδα».

Για την γενικότερη αντιπαράθεση που έχει φουντώσει γύρω από τη Δικαιοσύνη, το ρόλο της και τη διάκριση των εξουσιών, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε:

«Καταρχήν, ο σχολιασμός των δικαστικών αποφάσεων επιτρέπεται. Ακόμη και όταν γίνεται από την κυβέρνηση ή από θέσεις εξουσίας, την αντιπολίτευση ή από άλλες θεσμικές θέσεις δε συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Τώρα, έχουμε τελευταία μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις που απλώς δε συμβαδίζουν με το κοινό αίσθημα. Δεν είναι μόνο η υπόθεση της Ηριάννας. Είναι μια σειρά από υποθέσεις που αφορούν π.χ. τη δυνατότητα να εξεταστούν φορολογικά οι υποθέσεις μετά την πάροδο των πέντε ετών ή ότι δε συνιστά βλαπτική μεταβολή για τους εργαζόμενους η μη καταβολή του μισθού τους. Αυτές οι υποθέσεις δείχνουν ότι υπάρχει μια απόσταση από την πραγματικότητα. Το αποδεικνύει αυτό, το αιτιολογικό της απόφασης για την Ηριάννα, το οποίο αναφέρει ως μεμπτό ότι είχε ταξιδέψει στη Βαρκελώνη που είναι άντρο τρομοκρατίας. Προφανώς ο δικαστής δεν έχει διαβάσει εφημερίδες μετά το 1937. Γιατί αν είχε διαβάσει θα είχε μάθει ότι η Βαρκελώνη είναι μία από τις πιο μοντέρνες πόλεις του κόσμου σήμερα, είναι στολίδι. Έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες και κατάφερε, αντίθετα με εμάς, να αξιοποιήσει μετά όλα τα έργα που έγιναν, έχει τρομερά μουσεία. Ο δικαστής έχει μείνει στον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας που τότε υπήρχαν αναρχικοί στη Βαρκελώνη. Έχουμε απόψεις στη Δικαιοσύνη, τελείως ξεκομμένες από την πραγματικότητα.

Πρέπει  λοιπόν να υπάρξει μια στρατηγική αναβάθμισης της Δικαιοσύνης. Αναβάθμισης και του έργου, δηλαδή να βγαίνουν γρήγορα οι αποφάσεις, αλλά και αναβάθμιση στο επίπεδο της επιμόρφωσης των νέων τουλάχιστον δικαστών που πιστεύω ότι είναι πιο καλά προσαρμοσμένοι στις νέες εξελίξεις και έχουν πάει και μια βόλτα στην Ευρώπη για να δουν τι είναι Βαρκελώνη. Πάντως υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το ξέρουμε ότι υπάρχει, δεν έχει αντιμετωπιστεί -- έχουμε μείνει μόνο στην πολιτική αντιπαράθεση γύρω απ’ τη Δικαιοσύνη, ενώ στην πραγματικότητα θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα αυτή τη στιγμή έπρεπε καταρχήν να συζητά ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη στην Ελλάδα με τον τρόπο και την αργοπορία που γίνονται οι δίκες. Κι όταν πάει ν’ αποδοθεί έχουμε αποτελέσματα όπως αυτά της υπόθεσης της Ηριάννας».

Σχετικά με το γεγονός ότι έχουν δημοσιευτεί ανακοινώσεις από ενώσεις των δικαστών που φαίνεται να έχουν ως μόνο σκοπό τους να ασκήσουν αντιπολίτευση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡIZA υποστήριξε ότι αυτό δεν εντυπωσιάζει πραγματικά κανέναν, καθώς στην Ελλάδα έχουν κομματικοποιηθεί τα πάντα.

«Οι διοικήσεις των διάφορων δικαστικών ενώσεων δείχνουν πραγματικά να παίρνουν μέρος στην πολιτική μάχη αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε να απέχουν τελείως από αυτήν. Και παλιότερα συνέβαινε αυτό, αλλά τώρα έχει γίνει πολύ έντονο. Αυτό εντάσσεται σε μια συνολικότερη, νομίζω, προσπάθεια του συστήματος να αποδυναμώσει την κυβέρνηση με ό,τι μέσα μπορεί. Αυτό με τη Θάνου για παράδειγμα, ήταν στην πραγματικότητα πρόσχημα για να γίνει επίθεση στην κυβέρνηση. Το να προσφέρει κάποιος δικαστικός μετά την αποχώρησή του, υπηρεσίες στην κυβέρνηση ή στο δημόσιο θα έπρεπε να το επιζητεί κανείς. Γιατί τόση πείρα να πάει χαμένη; Γίνονται επιθέσεις ενάντια στην κυβέρνηση που τις βλέπει κανείς να εξαπολύονται συστηματικά και να είναι οργανωμένες. Γράφει κάτι μία εφημερίδα και ξέρεις ότι σε λίγο θα το πάρει ένας πολιτικός, θα το αναμεταδώσει και μετά θα μπούνε μέσα και οι δικαστικοί και μπορεί κι η τρόικα εξωτερικού να επέμβει: δηλαδή έχουμε μία προσπάθεια της τρόικας εσωτερικού να «καρφώσει» τη χώρα στην τρόικα εξωτερικού. Όλο αυτό είναι ένα σύστημα το οποίο έχει μανιάσει γιατί είχε επενδύσει στο ότι δε θα κλείσει η αξιολόγηση.».

(το ηχητικό της συνέντευξης)