ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

26/07/2017

Ομιλία Φ. Βάκη στη Βουλή για το σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών

Ομιλία Φ. Βάκη στη Βουλή για το σ/ν του Υπουργείου Εσωτερικών



Ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.). Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α.. Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας. Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις».

«Τι είναι ρουσφέτι; Είναι η δυνατότητα παροχής κινήτρων σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλες ομάδες εργαζόμενων για τη μετακίνηση τους σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές με μικρό πληθυσμό; Μήπως ρουσφέτι είναι η ρύθμιση των εκατό δόσεων για τα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους;».

«Χαρακτηρίζετε δημοσιονομικό εκτροχιασμό την εξασφάλιση των ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζομένους στη καθαριότητα και την πληρωμή των εξόδων τους γι’ αυτά. Είναι δηλαδή δημοσιονομικός εκτροχιασμός, χρεοκόπησαν τη χώρα, την έφεραν στο χείλος τους γκρεμού τα γάντια στη καθαριότητα. Ούτε αυτό δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι κατά τη γνώμη σας;».



Ολόκληρη η ομιλία:

Το παρόν νομοσχέδιο προκάλεσε οξείες αντεγκλήσεις και αιτιάσεις για τον «αποσπασματικό του χαρακτήρα», όπως ακούσαμε, που εδράζεται σε διατάξεις, οι οποίες υποτίθεται αποσκοπούν σε εξυπηρετήσεις ημετέρων. Τις συνεδριάσεις της Επιτροπής χαρακτήρισε μία αντίφαση: εύσημα και ομόφωνη αποδοχή από τους προσκεκλημένους φορείς και πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης για «αθρόες, ρουσφετολογικές προσλήψεις» και για «απόπειρα ανοικοδόμησης του πελατειακού κράτους». Ανασύρατε τις φιγούρες του Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου από μία νοσταλγική εποχή του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου. Ανασύρατε και κάποιους μπανάλ ψυχροπολεμικούς αφορισμούς, ελλείψει ενός στρατηγικού σχεδίου και οράματος αλλά και από μια λυσσώδη μανία που έχετε να ανατραπεί πάση δυνάμει και πάση θυσία αυτή η κυβέρνηση, η οποία να το υπενθυμίσω είναι μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση τρεις φορές. Και ανασύρατε αναφορές περί Σοβιετίας, Βενεζουέλας, Βόρειας Κορέας. Φτάσατε σε σημείο, ένα αστείο εχθές ενός σατυρικού site για το υποτιθέμενο επίδομα σφραγίδας να αναπαραχθεί από όλα τα προσφιλή σας μέσα, έντυπα, κανάλια. Είναι, ξέρετε, αυτά τα κανάλια που εμείς οι «φίλοι του Μαδούρο» τα ελέγχουμε όλα.

Ας μπω, λοιπόν, τώρα σε κάποιες διατάξεις του νομοσχεδίου. Χωρίς να είναι μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, το παρόν νομοσχέδιο πόρρω απέχει από το να είναι αποσπασματικό και άνευ ειρμού. Επιχειρεί να επιλύσει πολύ σημαντικά θέματα λειτουργίας και οργάνωσης τον Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποτελέσει το εφαλτήριο μετάβασης του ν. 3852/2010, γνωστού ως «Καλλικράτη», σε ένα πιο λειτουργικό και πιο δημοκρατικό πλαίσιο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο εμφορείται, κατά τη γνώμη μου, από τρία στοιχεία. Πρώτον, από ένα πνεύμα στήριξης οικονομικά ευπαθών ομάδων δημοτών. Δεύτερον, στρέφει το βλέμμα του στους αφανείς συντελεστές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους εργαζόμενους που έγιναν αναλώσιμοι, ευέλικτοι, απασχολήσιμοι, διαθέσιμοι, απλήρωτοι ενίοτε και ανακυκλώσιμοι σαν τα απορρίμματα που συνέλεγαν. Τρίτον, το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, απαλλάσσοντας από δυσβάστακτα γραφειοκρατικά βάρη τους πολίτες.

Στις διατάξεις επιγραμματικά θα αναφερθώ, έχουν αναλυθεί ενδελεχώς από τους εισηγητές. Στις διατάξεις, λοιπόν, που διευκολύνουν τους δημότες και ενισχύουν τις δημοτικές επιχειρήσεις, ας ξεχωρίσουμε τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους, τις μειώσεις των δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και την καθιέρωση της χρήσης ηλεκτρονικών τερματικών συναλλαγών για όλους του Ο.Τ.Α., όπως επιτάσσει η διαύγεια και η διαφάνεια.

Ιδιαίτερης σπουδαιότητας, βεβαίως, είναι και η πρόβλεψη του άρθρου 51, με το οποίο ορίζεται ότι τα επιδόματα, που παρέχονται από τους δήμους σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο στο άρθρο 32 του νομοσχεδίου, με το οποίο δίνεται η δυνατότητα σε ορεινούς δήμους ή δήμους με ορεινές τοπικές κοινότητες καθώς και σε νησιωτικούς δήμους με πληθυσμό κάτω των δεκαοκτώ χιλιάδων κατοίκων, να παρέχουν κίνητρα, δηλαδή σίτιση και κατάλληλο κατάλυμα διαμονής, σε γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, πυροσβέστες, σε προσωπικό του ΕΚΑΒ, σε λιμενικό και αστυνομικό προσωπικό, που εργάζονται σε αυτούς τους δήμους. Με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, αυτές τις ευεργετικές ρυθμίσεις θα μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή και νησιωτικοί δήμοι άνω των δεκαοκτώ χιλιάδων κατοίκων για εργαζόμενους οι οποίοι μετακινούνται σε αυτοτελή νησιά που συνιστούν τοπικές κοινότητές τους. Για παράδειγμα, έχω στο μυαλό μου και τα Διαπόντια Νησιά που υπάγονται στον Δήμο Κέρκυρας και δύνανται με αυτόν τον τρόπο να πάρουν μια πραγματική ανάσα από τη χρόνια υποστελέχωση που παρατηρείται σε απαραίτητες ειδικότητες για την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Διότι, όλες αυτές οι περιοχές και οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί δήμοι είναι περιοχές ξεχασμένες, εγκαταλελειμμένες, με πολύ δύσκολους χειμώνες, που ενίοτε έχουν αφεθεί χωρίς δάσκαλο, χωρίς γιατρό, χωρίς υπηρεσίες. Ας δώσουμε, λοιπόν, τη δέουσα προσοχή.

Κομβικής σημασίας είναι και η διάταξη για την εφαρμογή του Μητρώου Πολιτών που θα συνδέει τη βάση δεδομένων του ληξιαρχείου με τα δημοτολόγια. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση στη ληξιαρχική πράξη ή στο πιστοποιητικό δημοτολογίου από το σπίτι του. Και απορεί κανείς, εσείς οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, οι «σταυροφόροι» του εκσυγχρονισμού, οι θιασώτες του «μένουμε Ευρώπη», γιατί τόσα χρόνια δεν το κάνατε αυτό; Γιατί δεν εκσυγχρονίσατε τις υπηρεσίες και δεν προάγατε μια εφαρμογή μητρώου που θα απάλλασσε τους πολίτες από τόσα γραφειοκρατικά βάρη και τόση ταλαιπωρία;

Επίσης, συγκροτείται ειδική γραμματεία απόδοσης ιθαγένειας, με σκοπό τη ριζική αναδιοργάνωση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Το είπα και στις Επιτροπές, έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή τη κυβέρνηση το 2015 για να ψηφιστεί επιτέλους ο νόμος για την ιθαγένεια. Ο νόμος που θα απέδιδε την Ελληνική ιθαγένεια σε παιδιά μεταναστών, που έχουν ριζώσει στη χώρα, που έχουν γίνει μέρος του κοινωνικού και του παραγωγικού ιστού. Και τώρα με τη σύσταση ειδικής γραμματείας, διευκολύνεται η απόδοση ιθαγένειας.

Πού είναι, λοιπόν, τα ρουσφέτια; Ποια είναι; Ποιες είναι οι αθρόες προσλήψεις; Πού βρίσκεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και πολλά άλλα, που ειρήσθω εν παρόδω, είναι ακριβώς ό, τι εσείς πράξατε όντας στην εξουσία τις προηγούμενες δεκαετίες. Τι είναι ρουσφέτι; Είναι η δυνατότητα παροχής κινήτρων σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλες ομάδες εργαζόμενων για τη μετακίνηση τους σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές με μικρό πληθυσμό; Μήπως ρουσφέτι είναι η ρύθμιση των εκατό δόσεων για τα χρέη φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους;

Περίπτωση αθρόων προσλήψεων φαίνεται να αποτελεί για εσάς η αποκατάσταση αδικιών σε εργαζόμενους που είχαν χάσει τη δουλειά τους εδώ και χρόνια χωρίς -προσέξτε το παράδοξο- να είναι καν απολυμένοι. Όπως οι 24 εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο Δυτικής Αττικής
« Ξένιος». Ή μήπως ρουσφέτι να θεωρήσουμε και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας;

Χαρακτηρίζετε δημοσιονομικό εκτροχιασμό την εξασφάλιση των ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζομένους στη καθαριότητα και την πληρωμή των εξόδων τους γι’ αυτά. Είναι δηλαδή δημοσιονομικός εκτροχιασμός, χρεοκόπησαν τη χώρα, την έφεραν στο χείλος τους γκρεμού τα γάντια στη καθαριότητα. Ούτε αυτό δικαιούνται αυτοί οι άνθρωποι κατά τη γνώμη σας;

Επομένως να μην απορεί κανείς που διακαής πόθος ορισμένων από εσάς, της αντιπολίτευσης, είναι να τεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα προσκόμματα στην υλοποίηση της πρόσφατης ρύθμισης για τους συμβασιούχους στη καθαριότητα των Ο.Τ.Α. Παρ` όλες, βέβαια, περί του αντιθέτου προσπάθειες, ήδη η πλειονότητα των δήμων καταθέτουν αιτήματα για μόνιμες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας και για το μεσοδιάστημα έχουν συνάψει νέες συμβάσεις εν αναμονή του σχετικού διαγωνισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πιστοί στην εμμονή σας για απολύσεις, επιμένετε όχι μόνο στην επαναφορά της αναλογίας ένα προς πέντε ως προς τις προσλήψεις, αλλά επιμένετε και στο μέτρο της πάλαι ποτέ διαθεσιμότητας, που είναι δική σας νεοφιλελεύθερης κοπής και έμπνευσης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη κριτική που μας ασκήσατε για το άρθρο 100 του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά, πολύ σωστά, την άρση των πειθαρχικών για τους τότε δημάρχους που προς τιμήν τους αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις και να στείλουν λίστες με ονόματα εργαζόμενων, που ήταν υποψήφιοι για τι; Για διαθεσιμότητα, δηλαδή τον προθάλαμο της απόλυσης.

Γιατί επιμένετε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάση θυσία στην υποστελέχωση του δημοσίου; Απορίας άξιο και αυτό. Μήπως για να έρθουν ως από μηχανής θεοί οι εργολάβοι, ιδιωτικές εταιρείες να αναπληρώσουν το κενό; Νομίζω πως είναι ώρα να αντιληφθείτε και να αντιληφθούμε όλοι μέσα σε αυτή την αίθουσα, ότι αυτές οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τίποτα θετικό δεν έχουν να εισφέρουν. Μόνο δεινά μπορούν να επιφέρουν σε τούτη τη χώρα.

Κλείνοντας, να σημειώσω συμπερασματικά ότι το παρόν νομοσχέδιο διορθώνει πάρα πολλές στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες, θεραπεύει νομικά κενά αλλά εισάγει και καινοτόμες ρυθμίσεις όπως είναι το μητρώο πολιτών καθώς και η δυνατότητα που δίνεται στους δήμους να εμπορεύονται υλικά και ενέργεια από τη διαχείριση των απορριμμάτων με την ανακύκλωση. Κάτι που θα έχει και συνέπεια και τη μείωση του κόστους για τον πολίτη στα δημοτικά τέλη. Το παρόν, όμως, νομοσχέδιο συνιστά και «γέφυρα». Είναι το απαραίτητο βήμα στη πορεία προς την αναδιάρθρωση του πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναδιάρθρωση που αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης, για τη δημιουργία ενός και πιο λειτουργικού και πιο δημοκρατικού μοντέλου. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας.

Και επειδή ακούστηκαν πολλά και για τη χθεσινή έξοδο της χώρας στις αγορές, κοιτάξτε, το 2014 πάνω στα συντρίμμια και στα ερείπια μιας χώρας γράψατε το «σουξέ» των αγορών. Εμείς ούτε θριαμβολογούμε ούτε πανηγυρίζουμε, δεν θα πράξουμε το ίδιο με εσάς. Ναι, βγήκε η χώρα με καλούς όρους στις αγορές, οι οποίες είναι εργαλείο, ούτε αυταξία είναι ούτε αυτοσκοπός. Είναι εργαλείο της εξόδου ενός ταλαιπωρημένου, καθημαγμένου λαού από ένα ταπεινωτικό καθεστώς επιτροπείας. Δεν πανηγυρίζουμε λοιπόν, είναι ένα πρώτο βήμα. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, το ορατό ή το αόρατο «χέρι» των αγορών ας κάνει τη δουλειά του και εμείς ας κάνουμε εδώ με αυτά τα νομοθετήματα τη δική μας δουλειά. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας, να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια ανάπτυξη δίκαιη, για κοινωνική δικαιοσύνη, προκειμένου να επιστρέψει η αξιοπρέπεια στον κόσμο της εργασίας και να αποκατασταθεί επιτέλους η δημοκρατία και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι τοπική αυτοδιοίκηση και δημοκρατία είναι συνώνυμα.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ