24/08/2017

Η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) καλωσορίζει την αποτυχία της εκδήλωσης στο Ταλίν που "ξεπλένει" τον ναζισμό

Με ανακοίνωσή της η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL) δηλώνει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μόνο 8 αντιπρόσωποι κρατών-μελών της Ε.Ε. υπέγραψαν τη διακήρυξη της εκδήλωσης που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία της Ε.Ε. για τα "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από απολυταρχικά καθεστώτα".
Όπως σημειώνει η GUE/NGL, "η αποτυχία της εκδήλωσης στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η Ε.Ε. οφείλει να διατηρεί τις μνήμες ζωντανές, να μαθαίνει από την Ιστορία χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις και να αντλεί τα απαραίτητα συμπεράσματα", προσθέτοντας πώς πρέπει να αναπτύσσονται πολιτικές που "προωθούν την ανάπτυξη χωρίς περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρεπή εργασία και την πρόσβαση στην υγεία για όλους".

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:
«Η ευρωομάδα της Αριστεράς με ικανοποίηση σημειώνει ότι μόνο 8 αντιπρόσωποι από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν τη διακήρυξη για τη "συνάντηση για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα", με έμφαση στα "κομμουνιστικά εγκλήματα", που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία της Ε.Ε., στις 23 Αυγούστου.
Η πλήρης αποτυχία αυτής της ιδιαίτερα αμφιλεγόμενης εκδήλωσης αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Ιστορία πρέπει να προσεγγίζεται επιστημονικά και με αντικειμενικό τρόπο και να μην χρησιμοποιείται για ιδεολογικούς λόγους και προπαγάνδα, ιδιαίτερα διαμέσου των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στέλνει επίσης ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η Ε.Ε. οφείλει να διατηρεί τις μνήμες ζωντανές, να μαθαίνει από την Ιστορία χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις και να αντλεί τα απαραίτητα συμπεράσματα για την ανάπτυξη πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών, προωθούν πολιτικές ανάπτυξης χωρίς περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, την αξιοπρεπή εργασία και την πρόσβαση στην υγεία για όλους. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να δίνει "χώρο" στη ρητορική του μίσους, στο ρατσισμό και στις διακρίσεις».