22/11/2017

Ομιλία του Δημ. Παπαδημούλη σε συνέδριο για «Τα Δικαιώματα των γυναικών σε Ταραγμένους Καιρούς»

Επιδιώκουμε πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τη ενισχυμένη ένταξη όλων των γυναικών

Στο συνέδριο για «Τα Δικαιώματα των γυναικών σε Ταραγμένους Καιρούς», που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Α΄ Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, απηύθυνε εναρκτήρια ομιλία ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με την ιδιότητά του και ως Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αρμόδιος για Θέματα Ισότητας των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εργοδότης, μαζί και με τον θεσμικό και πολιτικό του ρόλο, προστατεύει και προωθεί αυτό το δικαίωμα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες, σέβεται τη διαφορετικότητα και δεν προβαίνει σε διακριτική μεταχείριση, θεωρώντας τα παραπάνω ως αναπόσπαστες αξίες».
«Επιδιώκουμε πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ενισχυμένη ένταξη όλων των γυναικών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των μοτίβων στους χώρους εργασίας», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Το ετήσιο συνέδριο, που διήρκησε φέτος δύο ημέρες (20-21/11), έλαβε χώρο στο Palais d’Egmont στις Βρυξέλλες. Στόχο έχει να διευρύνει την πολιτική δέσμευση προς την προώθηση της έμφυλης ισότητας, να ενεργοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους και να βελτιώσει την αμοιβαία συνεργασία για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών.
Μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών ήταν ο Φρ, Τίμερμανς, η Πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, η αρμόδια Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τους Καταναλωτές και την Ισότητα των Φύλων, Βιέρα Γιούροβα, και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), Virginija Langbakk.
Στο ευρύ φάσμα θεμάτων που συζητήθηκαν συμπεριελήφθησαν η παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, τα βασικά εμπόδια στην ισότητα των φύλων στην οικονομική ενδυνάμωση και την πολιτική συμμετοχή, το διεθνές γυναικείο κίνημα, η βία κατά των γυναικών και η σχέση της με άλλες μορφές βίας. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επικεντρώθηκαν επίσης σε τρόπους δράσης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών για ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Δημ. Παπαδημούλη:
«Αγαπητοί,
Διακεκριμένοι επισκέπτες,
Ως Αρμόδιος Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για Θέματα Ισότητας των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, ρόλος μου είναι να συνεχίσω να συντονίζω τις πολιτικές του Κοινοβουλίου στον τομέα αυτό.
Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση καθορίζεται στο 3ο Κεφάλαιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως εργοδότης, μαζί και με τον θεσμικό και πολιτικό του ρόλο, προστατεύει και προωθεί αυτό το δικαίωμα, παρέχει ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες, σέβεται τη διαφορετικότητα και δεν προβαίνει σε διακριτική μεταχείριση, θεωρώντας τα παραπάνω ως αναπόσπαστες αξίες.
Νωρίτερα φέτος, παρουσίασα εξ’ ονόματος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για Θέματα Ισότητας των Φύλων και τη Διαφορετικότητα, έκθεση με τίτλο «Η ισότητα των φύλων στη Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - H τρέχουσα κατάσταση και η περαιτέρω πορεία για την περίοδο 2017-2019», την οποία το Προεδρείο ενέκρινε στις 16 Ιανουαρίου 2017.
Στην έκθεση διαπιστώθηκε η ανάγκη να προωθηθεί η χρήση γλωσσικών επιλογών με σεβασμό στο φύλο, ώστε στις διαδικασίες διοίκησης και προσλήψεων να εξασφαλίζεται μια πιο ισορροπημένη ομάδα υποψηφίων. Γνωρίζουμε ότι η γλώσσα επηρεάζει τόσο την κρίση όσο και την αντίληψη και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες, να βλέπουν ότι εκπροσωπούνται στις διαδικασίες προσλήψεων που επιχειρούμε.
Επιδιώκουμε πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την ενισχυμένη ένταξη όλων των γυναικών, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των μοτίβων στους χώρους εργασίας.
Τέτοιες πολιτικές περιλαμβάνουν την προώθηση ευέλικτων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης, του flexitime, της γονικής άδειας και της τηλεργασίας για τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, με σκοπό τη δημιουργία ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος που να είναι λειτουργικό για όλους τους εργαζομένους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή θέσης.
Η εδραίωση μιας νοοτροπίας ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής προωθεί περαιτέρω την υγεία και την ευημερία των γυναικών στη δουλειά.
Το Κοινοβούλιο εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι πρωτοβουλίες για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών κρίνονται θετικές και δεν έχουν αντίκτυπο στην καριέρα του προσωπικού.
Η ισότητα των φύλων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης αποτελεί ζήτημα νομιμότητας των δημόσιων αποφάσεων, καθώς οι γυναίκες αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό, είναι σημαντικό να διορθώσουμε την ανισορροπία μεταξύ των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων στο Κοινοβούλιο.
Είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που σημειώνουμε για την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών στην απασχόληση, αλλά παραμένει σαφές ότι έχουμε ακόμη πολύ δουλειά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συζητάμε με τις διοικήσεις των εθνικών κοινοβουλίων, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και τις καινοτόμες ενέργειές τους σε όλα τα παραπάνω θέματα.
Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου συνεργάζεται επίσης και με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με επιτυχημένες πρωτοβουλίες.
Συνειδητοποιώ ότι ο δρόμος για τον τερματισμό των διακρίσεων λόγω φύλου και η πλήρης ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων στην ατομική συνείδηση και την πρακτική ρουτίνας είναι μακρής. Απαιτεί νέα επίπεδα επίγνωσης και μια διαδικασία λήψης θετικών αποφάσεων.
Από αυτή την οπτική, αυτό το συνέδριο είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την προσέγγιση των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών, ώστε να επικεντρωθούν στη δράση και τη δέσμευση. Ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ενισχύσουμε τα δημοκρατικά μας θεμέλια, να διασφαλίσουμε την ισότητα, τη δίκαιη μεταχείριση και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Ευχαριστώ».