ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/12/2017

Ρ. Αντωνοπούλου στη Βουλή: Η ανεργία εκτιμάται ότι θα πέσει κάτω από το 20% στα τέλη του 2018



«Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η μείωση της ανεργίας. Την παραλάβαμε στο 26,5% και τη φτάσαμε στο 20%, ενώ μέσα στο 2018 θα μειωθεί περαιτέρω». Αυτό υπογράμμισε στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι επί διακυβέρνησής της έκαναν επέλαση οι ευέλικτες μορφές εργασίας, αντίθετα, όπως είπε, από τη σημερινή κυβέρνηση που είναι με τον κόσμο της εργασίας, ενώ έκανε λόγο για ανεξίτηλη διαχωριστική γραμμή που υπάρχει ανάμεσά τους.

«Η μείωση της ανεργίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Από το 26,5% που την παραλάβαμε την φτάσαμε στο 20% και εκτιμούμε ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε περαιτέρω μείωσή της. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, όμως οι 5 με 6 μονάδες μείωση είναι πολύ σημαντική για τους 260.000 ανθρώπους που ήταν άνεργοι και τώρα έχουν μια θέση εργασίας» επεσήμανε η κ. Αντωνόπουλου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 10% και από το 52% που ήταν έπεσε στο 42%.

Η κ. Αντωνοπούλου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για περισσή υποκρισία στην κριτική που ασκεί κατά της κυβέρνησης στο θέμα της μερικής απασχόλησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ειδοποιός διαφορά μας είναι ότι εμείς θέλουμε την ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος για τους εργαζόμενους, ενώ εσείς την θέλετε με το όποιο κοινωνικό κόστος επιφέρει. Η μείωση της ανεργίας για τη δική μας πολιτική δεν περνά μέσα από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που έκαναν επέλαση επί των ημερών σας και υποστηρίζατε ότι αυτός είναι ο δρόμος για να βγούμε από τη κρίση. Αυτή είναι η ανεξίτηλη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε εμάς και τη ΝΔ».

«Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα στην ανάπτυξη μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για τη μείωση της ευέλικτης εργασίας» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι το «αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνει μπροστά το πρόγραμμα επιδοτήσεων για την μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε μόνιμη απασχόληση».

Ακόμα, η κ. Αντωνοπούλου επέκρινε έντονα τόσο τη ΝΔ όσο και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για διαστρέβλωση της αλήθειας και υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που εφάρμοσαν την περίοδο 2000-2014 έφερε σειρά μέτρων που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος και την οικονομία.

«Εμείς πετύχαμε με την στρατηγική της ήπιας προσαρμογής μικρότερα πλεονάσματα από ότι εσείς και αυτό, παρά τις κραυγές που ακούγονται, οδηγεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Του χρόνου που θα είναι ακόμα μεγαλύτερη θα μειώσουμε τη φορολογία και θα ενδυναμώσουμε το κοινωνικό κράτος που εσείς διαλύσατε» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Επί ημερών σας οι επενδύσεις το 2012-2014 ήταν μείον 33% ενώ επί των ημερών μας αυξήθηκαν κατά 6%. Η βιομηχανική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 7% και εμείς την αυξήσαμε κατά 8%. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 8,3 δισ. εμείς το μειώσαμε στο 1,6 δισ.».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ακόμα, ότι ο νέος προϋπολογισμός, όπως και οι δύο προηγούμενοι, καταρτίστηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά ενσωματώνει δύο σημαντικές επιδιώξεις. Την αξιοπιστία και το αξιόχρεο της χώρας.

«Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα και φαίνεται από το αποτέλεσμα της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και την μείωση, για πρώτη φορά μετά τη κρίση, του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 2009. Η δεύτερη επιδίωξη μας είναι η δίκαιη κατανομή χωρίς αποκλεισμού», ανέφερε.

«Το 2019 θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε τα αποτελέσματα που έφερε η δική μας πολιτική και αυτά που είχε φέρει η δική σας και πάνω σε αυτά θα αναμετρηθούμε» κατέληξε η κ. Αντωνοπούλου.

Ολόκληρη ομιλία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ρανιας Αντωνοπούλου στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2018:

«Ο προϋπολογισμός του 2018, όπως και οι δύο προηγούμενοι προϋπολογισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρτίστηκαν σε ένα περιβάλλον αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, έχοντας όμως δύο βασικές επιδιώξεις.

Η πρώτη, είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και το αξιόχρεο της χώρας.

Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα.

Φαίνεται από τη γρήγορη και αίσια έκβαση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία κλείνει χωρίς τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και χωρίς επιπλέον μέτρα, όπως προφήτευε μέχρι πρότινος η Αντιπολίτευση και τα φιλικά προς αυτήν Μέσα.

Όμως η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει επανακτήσει την αξιοπιστία της είναι η μείωση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου, το οποίο για πρώτη φορά υποχώρησε στο 4,5%, δηλαδή στα επίπεδα του 2009.

Η δεύτερη επιδίωξη είναι η ήπια και δίκαιη προσαρμογή, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, ώστε να αμβλυνθούν οι ανισότητες και να επιστρέψει η χώρα σε μία νέα κανονικότητα.

Η στρατηγική της ήπιας προσαρμογής επιτυγχάνεται με τη συμφωνία που πετύχαμε για μικρότερα πλεονάσματα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη που ξεκάθαρα καταγράφεται, με εκτίμηση για φέτος στο 1,6% του ΑΕΠ.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί, θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε για να μειώσουμε τη φορολογία, και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος που αποδυναμώθηκε τόσο πολύ από τις πολιτικές του παρελθόντος.

Διότι η απώλεια του 25% του ΑΕΠ την τετραετία 2010-2014, δεν έκλεισε μόνο χιλιάδες επιχειρήσεις και εκτόξευσε την ανεργία πάνω από το 27%, αλλά επέφερε και μια σειρά μέτρων που διέλυσαν το κοινωνικό κράτος.

Αυτός ο ολέθριος συνδυασμός διάλυσης της οικονομίας και του κράτους δικαίου πουθενά δεν έγινε τόσο αισθητός όσο στην αγορά εργασίας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Η μείωση της ανεργίας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Από 26,5% το 2014, σήμερα είναι στο 20,1%, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η εκτίμησή μας είναι ότι στα τέλη του 2018 θα πέσει κάτω από το 20%.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας όμως οι 5,5 - 6 μονάδες μείωσης είναι πολύ σημαντικές για τους 260.000 ανέργους που βρήκαν μια θέση εργασίας τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Επισημαίνω ότι, στον αντίποδα, την περίοδο 2012 -2014 χάθηκαν 173.000 θέσεις εργασίας.

Η ανεργία των νέων υποχώρησε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2014, από περίπου 52% στο 42%.

Η ανεργία πέφτει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο.

Άλλωστε, πρωταρχικός στόχος αυτής της κυβέρνησης ήταν η άμεση, κατά το δυνατόν μεγαλύτερη, μείωση.

Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, όμως πλέον εστιάζουμε την πολιτική μας σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για τον κόσμο της εργασίας.

Αναφέρομαι στις ευέλικτες μορφές εργασίας που έκαναν επέλαση τα προηγούμενα χρόνια.

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η μείωση της ανεργίας δεν περνά μέσα από την ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας – και αυτή είναι μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσά μας, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.

Η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν ξεχνάει κανείς ότι έγιναν πράξη επί των ημερών σας.

Και δεν έχετε καν το άλλοθι ότι σας επιβλήθηκαν, τα επιλέξατε, διότι αυτά ακριβώς συνιστούν την πολιτική σας.

Σήμερα συμπράττετε με εκείνα τα επιστημονικά ινστιτούτα που υποστηρίζουν ότι η απορύθμιση της αγοράς εργασίας καλώς έχει και η αναρρύθμιση της δεν βοηθάει στην ανάπτυξη.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασκεί με περισσή υποκρισία κριτική στην κυβέρνηση για τη μερική απασχόληση, χωρίς να έχει να προτείνει τίποτα ως λύση.

Δυστυχώς ξεχνάει να αναφέρει ότι το 3μηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου παρουσίαζε την ίδια κατάσταση ακόμη και επί των ημερών διακυβέρνησης της και πιο συγκεκριμένα : το Σεπτέμβριο του 2013 35% , το Οκτώβριο του 2014 40% .

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ μας είναι ότι εμείς θέλουμε ανάπτυξη με κοινωνικό όφελος για τον εργαζόμενο, ενώ εκείνοι θέλουν ανάπτυξη μέσα από στυγνό ανταγωνισμό και περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους.

Και για να συνεννοούμαστε, μείωση του εργασιακού κόστους σημαίνει ένα πράγμα: μείωση μισθών και μερική απασχόληση.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Εμείς δεν μένουμε ούτε σε ευχολόγια, ούτε σε αφορισμούς.

Θα επαναφέρουμε την κανονικότητα στην αγορά εργασίας μέσα από δίκαιη ανάπτυξη, μέσα από τους εντατικούς ελέγχους του ΣΕΠΕ, μέσα από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αλλά και μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για τη μείωση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Με το πρόγραμμα μετατροπής των δελτίων παροχής υπηρεσιών σε μισθωτή απασχόληση, δίνουμε για πρώτη φορά κίνητρο ώστε να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή σε μισθωτή εργασία.

Επιπλέον, σχεδιάζουμε και θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόγραμμα που θα πριμοδοτεί τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν τη μερική απασχόληση σε πλήρη.

Επιπλέον, θα υλοποιήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόγραμμα που θα πριμοδοτεί τη μετατροπή της μερικής σε πλήρη απασχόληση.

Επίσης, όλα μας τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αφορούν πλήρη απασχόληση, διατηρώντας παράλληλα τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν επιτρέπουν να γίνεται υποκατάσταση εργασίας.

Παράλληλα, ωστόσο, με την τόνωση της προσφοράς εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα, εξακολουθούμε να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, που είναι οι μακροχρόνια άνεργοι.

Αυτή είναι η ομάδα ανέργων που κινδυνεύουν περισσότερο με οριστικό αποκλεισμό από την αγορά εργασίας, αλλά και που υφίστανται τις βαρύτερες συνέπειες στην κοινωνική και οικογενειακή τους ζωή, την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι απρόθυμος να απορροφήσει μακροχρόνια ανέργους, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλά τυπικά προσόντα.

Γι’ αυτούς τους πολίτες επανασχεδιάσαμε και υλοποιούμε τη νέα γενιά προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Για πρώτη φορά οι άνεργοι εργάζονται για οκτώ μήνες, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, συνδυάζοντας μάλιστα την εργασία με βελτίωση των προσόντων τους, μέσα από τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων.

Και επειδή, για πρώτη φορά, μετρήσαμε και τα χειροπιαστά αποτελέσματα των προγραμμάτων μας, για τις τοπικές κοινωνίες, να αναφέρω 2 ενδεικτικά νούμερα:

13.000 δημόσιες υποδομές αναβαθμίστηκαν με τη δουλειά των εργαζομένων στην Κοινωφελή, μεταξύ των οποίων 600 κοινωνικές δομές, 260 σχολεία, 540 αθλητικοί χώροι και χιλιάδες μικρότερες δημοτικές υποδομές.

400.000 άνθρωποι επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες που παρείχε η Κοινωφελής, μεταξύ αυτών 75.000 ηλικιωμένοι και 20.000 άνθρωποι με ειδικές ανάγκες.

Αυτά, κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι στοιχεία του ILO, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολούθησαν και μέτρησαν την Κοινωφελή Εργασία.

Η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας δεν επιτυγχάνονται αυτόματα.

Είναι αποτέλεσμα του μείγματος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και των πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης που εφαρμόζουμε.

Από τους 177.000 άνεργους που εντάχθηκαν στα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, οι 120.000 βρήκαν μία θέση εργασίας.

Από αυτούς, 92.000 εργάστηκαν στην Κοινωφελή εργασία, 11.000 βρήκαν θέση πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα και 17.000 βρήκαν θέση εργασίας μέσω των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Και εδώ θέλω να επισημάνω ότι αυτό το νούμερο, οι 17.000, αντιπροσωπεύει το 35% όσων εντάχθηκαν σε προγράμματα κατάρτισης – δηλαδή ένας στους τρεις βρήκε μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 20%.

Κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ,

ολοκληρώνοντας , επειδή έχετε ισχυριστεί ακόμη και από αυτά τα έδρανα ότι η δική μας κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων, ότι είμαστε ανίδεοι και ανίκανοι να κυβερνήσουμε τη χώρα, ότι εσείς είστε οι πλέον κατάλληλοι, εσείς είστε οι ικανοί και γνώστες και έτσι οι δικές σας πολιτικές θα σώσουν τη χώρα από το γκρεμό που εμείς την οδηγούμε καθημερινά, για αυτούς και μόνο τους λόγους δεν θα ανατρέξω στο πώς εσείς οι ικανοί , που κυβερνήσατε εναλλάξ επί δεκαετίες, χρεοκοπήσατε τη χώρα , παρά μόνο θα αναφερθώ στα αποτελέσματα των δικών σας πολιτικών σε αντιδιαστολή με τις δικές μας.

Και εσείς προσπαθήσατε να βγάλετε τη χώρα από το αδιέξοδο και εμείς βάλαμε τον ίδιο στόχο. Ας συγκρίνουμε λοιπόν την πρόσφατη περίοδο 2012 – 2014 διακυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ , με την περίοδο 2015 – 2017 :

Ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (δηλαδή επενδύσεις ) : Εσείς - 33,1 Εμείς + 6,6

Βιομηχανική παραγωγή : Εσείς -7,0 Εμείς + 8,7

Οικοδομική δραστηριότητα : Εσείς - 51,4 Εμείς + 11,5

Λιανικό εμπόριο : Εσείς -19,6 Εμείς: Σταθεροποίηση με οριακή ανάπτυξη ( + 0,1)

Πωλήσεις ΙΧ οχημάτων : Εσείς - 21,6 Εμείς + 61,7

Ξένες άμεσες επενδύσεις : Εσείς 5,6 δις ευρώ Εμείς 7,9

Έλλειμμα Γενικής κυβέρνησης (μέσος όρος 3ετίας):

Εσείς 8,3 δις ευρώ Εμείς 1,6 δις ευρώ

Και ας έρθω τώρα στα θέματα για τα οποία επίσης ακούγονται πολλά από αυτά τα έδρανα και για τα οποία η σύγκριση έχει ως εξής :

Απασχόληση : Εσείς -173.000 (-12,8) Εμείς +260.000 (+6%)

Ποσοστό ανεργίας : Εσείς +8,6 % Εμείς -5,2 %

Αριθμός ανέργων : Εσείς +392.000 Εμείς -240.000».



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ