09/01/2018

Ρ. Σβίγκου: Στο θέμα της ΠΓΔΜ η αξιωματική αντιπολίτευση να επιδείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα και να σταματήσει να κρύβεται

Σημεία συνέντευξης της εκπροσώπου τύπου στο ραδιόφωνο του ΑLPHA (Γιάννα Παπαδάκου)

ΠΓΔΜ

Υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τη νέα κυβέρνηση της FYROM και βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος το οποίο, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων –όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των κυβερνήσεων της FYROM που επέμεναν σε μια αλυτρωτική και εθνικιστική πολιτική, έμενε άλυτο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από το σύνολο της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας. Όχι ανούσια κονταροχτυπήματα στα οποία συνηθίζει να καταφεύγει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τη σεναριολογία γύρω από τη στάση του κ. Καμμένου, αντί να υπερασπιστεί και να δημοσιοποιήσει τη δική της θέση..
Είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις δηλώσεις του κ.Καμμένου μετά από την κυβερνητική σύσκεψη, την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες του κ. Κοτζιά και στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα. Οπότε νομίζω ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο πλέον και η ίδια η ΝΔ το έχει αποδεχθεί, προσπαθώντας τώρα να δικαιολογήσει τη συνοχή στη στάση της κυβέρνησης σε δήθεν κωλοτούμπες του κ. Καμμένου, προσπαθώντας βέβαια για μια ακόμη φορά να κρύψει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, γιατί μην ξεχνάμε ήταν ο κ. Σαμαράς ο οποίος είχε εκφράσει το 1992 διαφωνίες με την πολιτική του τότε πρωθυπουργού κ.Μητσοτάκη.
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συναίνεση στην επίλυση του ζητήματος, και θα είναι μια λύση προς όφελος και των δύο χωρών σαφέστατα αλλά και προς όφελος ευρύτερα των Βαλκανίων και της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

Για την έξοδο από τα μνημόνια

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία της εξόδου από το μνημόνιο. Το είδαμε και στην πρωινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στους τομεάρχες του κόμματός του. Προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σημασία που θα έχει αυτό για τη χώρα μας και για την ανάκτηση της κυριαρχίας της.
Το 2018 πρέπει να είναι μια χρονιά σταθμός για την Ελλάδα, μια χρονιά που θα σηματοδοτηθεί όχι μόνο από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά κυρίως από τη διαμόρφωση των όρων για την εποχή μετά τα μνημόνια. Δηλαδή πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, το σχέδιο για τη μείωση της ανεργίας, την κοινωνική προστασία και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ώστε η έξοδος από τα μνημόνια να συνδυαστεί με την κοινωνική ανόρθωση.