05/02/2018

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Συρίγου σχετικά με την διάσωση του ιστορικού Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης Σύρου

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Διάσωση του ιστορικού Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου Ερμούπολης Σύρου»

Στην Ερμούπολη Σύρου και στην συνοικία Νεάπολη, ιδρύθηκε το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου το έτος 1837, ένα από τα επιφανέστερα της χώρας μας και εφάμιλλο για κάποιους ιστορικούς του Α` Νεκροταφείου Αθηνών. Εντός αυτού και σε ξεχωριστό χώρο, ευρίσκονται μνημεία, έργα κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το ρεύμα του κλασικισμού που ανήκουν σε επιφανείς οικογένειες της Ερμούπολης. Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατο ψήφισμα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών «...οι αρχιτεκτονικοί τύποι και ο γλυπτός διάκοσμος των μνημείων προσφέρουν σημαντικά στοιχεία στην ιστορία της νεότερης τέχνης που αναπτύχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, καθώς και στην κατανόηση της κοινωνικοοικονομικής ιστορίας της Ερμούπολης...».

Δυστυχώς, όμως, ο κίνδυνος καταστροφής τους δεν είναι μόνο προ των πυλών, αλλά έχει ήδη επισυμβεί, καθώς έχουν επέλθει σοβαρές αλλοιώσεις και καταστροφές, ενώ κάποια έχουν συληθεί κυριολεκτικά έχοντας αφαιρεθεί μαρμάρινες πλάκες, σταυροί, ακόμη και ολόκληρα γλυπτά. Και όλα αυτά παρά τις προσπάθειες των Δημάρχων και της τοπικής κοινωνίας ήδη από τις αρχές του 1980 για την διάσωσή τους. Στον αγώνα αυτό σήμερα έρχεται να προστεθεί και η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, η οποία με το ψήφισμά της επισείει τους κινδύνους πλήρους καταστροφής του, διερωτώμενη γιατί, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν καταγράψει την κατάσταση αρκετές φορές και έχουν προβεί στην σύνταξη των απαιτούμενων μελετών, «ουδέποτε έως σήμερα δόθηκε χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους». Επιπλέον, κατά καιρούς το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έχει εγκρίνει διάφορα ποσά για την πλήρη χρηματική κάλυψη προτάσεων που έχει καταθέσει στο Υπουργείο, δηλώνοντας ακόμη την προθυμία του να αναλάβει την διεξαγωγή και το κόστος των εργασιών συντήρησης πάντα υπό την εποπτεία του υπουργείου, χωρίς να έχει λάβει απάντηση από τους εκάστοτε υπουργούς (ενδεικτικά Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς, Παύλος Γερουλάνος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τμήματα του ιστορικού αυτού Κοιμητηρίου έχουν κηρυχθεί «ιστορικά διατηρητέα μνημεία» από το υπουργείο με την υπ` αριθμόν ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2747/43775 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 717/Β/15.11.1990).

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

- Αποτελεί προτεραιότητα η διάσωση του ιστορικού αυτού κοιμητηρίου και αν ναι, σε ποια βήματα θα προβεί ώστε ενεργήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και με τι χρονικό ορίζοντα, λαμβανομένου υπόψη του κατεπείγοντος της καταστάσεως;

- Έχει διερευνηθεί η δυνατότητα αναζήτησης των απαιτούμενων οικονομικών πόρων, και από ευρωπαϊκά προγράμματα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Συρίγος Αντώνιος