12/03/2018

Από την ημερίδα του Τμ. Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ: «Από τις προσφυγικές ροές στην ένταξη» - βίντεο

Το τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ημερίδα διεπιστημονικής προσέγγισης για τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι:

- Πάνος Ρήγας, γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

- Γιάννης Μπαλάφας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

.

- Μανώλης Σαρρής, συντονιστής τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

.

Η ημερίδα με τίτλο «Από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές στην ένταξη», ξεκίνησε με μια διεπιστημονική προσέγγιση του ζητήματος. Η Αθηνά Αθανασίου (καθ. Κοιν. Ανθρωπολογίας στον Πάντειο Πανεπιστήμιο) ήταν στον συντονισμό.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών:

Η Μαρία Γιαννησοπούλου (κοιν. Ανθρωπολόγος, συνταξ. Παν. Κρήτης), με θέμα «Από τον αποκλεισμό στην ένταξη των προσφύγων - Ερωτήματα», ανέπτυξε τις θεωρητικές προσεγγίσεις του θέματος και τα ερωτήματα που τίθενται με επίκεντρο τις ιστορικές, πολιτικές, πολιτισμικές συνθήκες της  ένταξης στην κοινωνία.

.

Ο Χρήστος Ηλιάδης (μεταδιδακτορικός ερευνητής, συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης και Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) ανέπτυξε το θέμα «από τις "ροές" στην ένταξη: Θεωρητικά εργαλεία για την διαχείριση της ετερότητας».

.

Ο Μιλτιάδης Κλάπας (Γ.Γ. Μεταναστευτικής πολιτικής) μίλησε για την εθνική στρατηγική για την ένταξη, με έμφαση στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

.

Ο Γιώργος Τσιμουρής (Αναπλ. καθ. Κοιν. Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) αναφέρθηκε στους θεωρητικούς προβληματισμούς ως προς το περιεχόμενο και τους αποδέκτες των πολιτικών ένταξης.

.

Ο Γιώργος Ψυχογιός (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), στη δική του εισήγηση αναφέρθηκε στην πολιτική ένταξης απέναντι στην πολιτική ενσωμάτωσης – αφομοίωσης, καθώς και την ευρωπαϊκή και εθνική διάσταση της μετανάστευσης και των πολιτικών ένταξης.

Φωτογραφίες, βίντεο: www.left.gr