ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

13/03/2018

Από την εκδήλωση της ΝΕ Δυτικής Αττικής με ομιλήτρια τη Θεανώ Φωτίου

Από την εκδήλωση της ΝΕ Δυτικής Αττικής με ομιλήτρια τη Θεανώ ΦωτίουΗ αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε στην εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής με τίτλο «Στη Μετά Εποχή με κοινωνικό πρόσημο και πράξη» που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Άνω Λιοσίων.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας της: 

Η κυβέρνησή μας προχώρησε σε μια καίριας σημασίας δομική αλλαγή για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Ιδρύουμε ένα κράτος κοινωνικής φροντίδας και ουσιαστικής αλληλεγγύης, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση. Για πρώτη φορά ιδρύεται Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός και ο δεύτερος είναι ο ΟΠΕΚΑ.

Ραχοκοκαλιά του Εθνικού Μηχανισμού είναι το γεωπληροφοριακό σύστημα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα: ωφελούμενων, Φορέων και Προγραμμάτων. Βάση του Εθνικού Μηχανισμού αποτελούν τα 240 Κέντρα Κοινότητας, όπου ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για τα επιδόματα και τις υπηρεσίες που δικαιούται, τα προγράμματα στα οποία μπορεί να ενταχθεί.

Ο ΟΠΕΚΑ που αποτελεί μετεξέλιξη του ΟΓΑ έχει, σύμφωνα με τον νόμο, κριτήρια στο πληροφοριακό του σύστημα και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ψηφιακά για να αποδώσει τα προνοιακά επιδόματα που δικαιούται κάθε ωφελούμενος. Και τον ενημερώνει πότε θα το πάρει και από πού.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης, πρώτη μέριμνα ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους. 
Σήμερα, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που παραλάβαμε. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκατομμύρια και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισεκατομμύριο.

Το 2018 προσθέσαμε 315 εκατομμύρια, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000€ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση 40%.

Απλώσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση. Σε όλη τη χώρα, οι σημερινοί δικαιούχοι ΚΕΑ είναι περίπου 630.000, με πρόβλεψη για 700.000 δικαιούχους και συνολική δαπάνη ύψους 760 εκατομμυρίων. Στη Δήμο Φυλής, στο πρόγραμμα είναι ενταγμένο το 10,07 % του πληθυσμού της, δηλαδή 4.628 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 465.692 €. Το 10% των ανέργων-δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπουν στην αγορά εργασίας, με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ στη Δήμο Φυλής είναι σήμερα 886 άτομα.

*Τα σχολικά γεύματα έγιναν πλέον θεσμός του ελληνικού σχολείου. Από φέτος 130.000 μαθητές 760 δημοτικών σχολείων σε 56 δήμους της επικράτειας θα έχουν ένα ζεστό γεύμα κάθε ημέρα. Στο Δήμο Φυλής σιτίζονται 11 σχολεία και διανέμονται 1.540 γεύματα και αναμένεται να ενταχθούν άμεσα στο πρόγραμμα τα σχολεία 1ο Δ.Σ. Α. ΛΙΟΣΙΩΝ ,4ο Δ.Σ. Α.ΛΙΟΣΙΩΝ ,Δ.Σ. ΦΥΛΗΣ στα οποία θα διανεμηθούν 1.028 γεύματα.

*Διευρύνονται διαρκώς οι θέσεις που διατίθενται δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: 109.000 το 2017 σε σχέση με τις 75.000 του 2015. Εντός του 2018 ο υφιστάμενος αριθμός δομών θα αυξηθεί κατά 400, δημιουργώντας επιπλέον 10.000 δωρεάν νέες θέσεις. Στο Δήμο Φυλής θα λειτουργήσουν 2 νέες δομές για 50 παιδιά με κόστος εξοπλισμού 75.000 €.

* Τα Κέντρα Κοινότητας αποτελούν το βασικό κορμό του νέου κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν συνολικά 240 κέντρα κοινότητας, ενώ σήμερα λειτουργούν ήδη 211 κέντρα, τα οποία διαθέτουν ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα. Στο Δήμο Φυλής λειτουργούν ένα Κέντρο Κοινότητας και ένα Παράρτημα Ρομά.

* Διευρύνονται διαρκώς οι θέσεις που διατίθενται δωρεάν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς: 109.000 το 2017 σε σχέση με τις 75.000 του 2015. Εντός του 2018 ο υφιστάμενος αριθμός δομών θα αυξηθεί κατά 400, δημιουργώντας επιπλέον 10.000 δωρεάν νέες θέσεις. Στο Δήμο Φυλής θα λειτουργήσουν 2 νέες δομές για 50 παιδιά με κόστος εξοπλισμού 75.000 €.

* Στο Δήμο Φυλής, οι βασικές συγκεντρώσεις πληθυσμού Ρομά καταγράφονται σε πέντε περιοχές και ανέρχονται κατ’ εκτίμηση σε 6.500 κατοίκους. Σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής σχεδιάζεται η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης ως εξής:
Α) Ανάπτυξη Οργανωμένου Χώρου Μετεγκατάστασης που θα περιλαμβάνει: 
• Μετεγκατάσταση περίπου 100 οικογενειών που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες 
• Λειτουργία πολύκεντρου για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους νέους 
• Δημιουργία δομών κοινωνικής οικονομίας και παρεμβάσεις για εργασία που θα συνδέονται με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας

Β) Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ατομικής και περιβαλλοντικής υγιεινής στους οικισμούς Ρομά (όπου κρίνεται απαραίτητο με WC, ντουζιέρες, κ.λπ)

Γ) Δημιουργία πέντε (5) Πολύκεντρων για την παροχή υπηρεσιών σε Παιδιά και Νέους -εκπαιδευτική υποστήριξη, γνώσεις πληροφορικής, πολιτισμικές δραστηριότητες , κ.λπ στις περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις πληθυσμού Ρομά.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να θέσουν τις βάσεις για την εξάλειψη ακραίων συνθηκών διαβίωσης και να αναπτύξουν το πλαίσιο για τη σταδιακή αλλά πλήρης ένταξη του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στον ευρύτερο αστικό και κοινωνικό ιστό. Στο Δήμο Φυλής σήμερα λειτουργεί:
Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά που παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα μέσω του Προγράμματος του Υπ. Παιδείας «Παροχή Υπηρεσιών Κοινωνικού Λειτουργού σε Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», παρέχονται υπηρεσίες σε μαθητές στα σχολεία: 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Ζεφυρίου, 5ο, 2ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Άνω Λιοσίων τα οποία συμμετέχουν και στο Πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης Τσιγγανοπαίδων, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από την εκδήλωση της ΝΕ Δυτικής Αττικής με ομιλήτρια τη Θεανώ Φωτίου
Από την εκδήλωση της ΝΕ Δυτικής Αττικής με ομιλήτρια τη Θεανώ Φωτίου
Από την εκδήλωση της ΝΕ Δυτικής Αττικής με ομιλήτρια τη Θεανώ Φωτίου