ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

16/03/2018

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο ΑττικήςΠρος τους κ.κ. Υπουργούς:

Εσωτερικών

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής

Το κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής έχει χαρακτηριστεί το 2002 από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο μνημείο, χαρακτηρισμός που περιλαμβάνει όχι μόνο το κεντρικό κτίσμα, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο 17.000 τ.μ. Τότε ξεκίνησε διαδικασία απαλλοτρίωσης του κτήματος Φιξ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, αν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος παρέμενε αμφισβητούμενο μεταξύ των κληρονόμων Φιξ και του Ελληνικού Δημοσίου. Η διαδικασία αυτή έληξε με άρση της απαλλοτρίωσης το 2004, επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού έκρινε ότι η απαλλοτρίωση δεν ήταν πλέον αναγκαία για τους λόγους που κηρύχτηκε.

Το 2005 το Υπουργείο Πολιτισμού εκδήλωσε την πρόθεση να αγοράσει το κτήμα Φιξ για να το αποδώσει στην τοπική κοινωνία και εις εφαρμογή αυτής της απόφασης το Ελληνικό Δημόσιο σκανδαλωδώς παραιτήθηκε αναίρεσης στον Άρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος, με αποτέλεσμα οι κληρονόμοι Φιξ να αναγνωριστούν τελεσίδικα ως νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Στη συνέχεια δεν προχώρησε καμία ενέργεια αγοράς του κτήματος Φιξ, παρά το επίμονο σχετικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου διατίθεται να συμβάλλει σε κάποιο ποσοστό στην αγορά του κτήματος Φιξ, δεν έχει όμως την δυνατότητα να καλύψει όλο το ποσό.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθενται να κάνουν ώστε το κτήμα Φιξ στο Ηράκλειο Αττικής να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, πράγμα που θα ωφελήσει όλους του κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής;

2. Υπάρχει δυνατότητα κρατικής χρηματοδότησης της αγοράς του κτήματος Φιξ, έστω με κάποια συμμετοχή στη δαπάνη του Δήμου Ηρακλείου;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυλωνίτου Ελένη

Καββαδία Ιωαννέτα 

Μανιός Νικόλαος 

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης 

Μπαλαούρας Γεράσιμος 

Μπαλωμενάκης Αντώνης 

Σεβαστάκης Δημήτριος