20/03/2018

Ν. Ξυδάκης:Καθαρά πολιτική η θέση του κ. Στουρνάρα σχετικά με την «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια»

Στα Παραπολιτικά 90,1FM συνομίλησε με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε για τις απόψεις του Γ. Στουρνάρα σχετικά με τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο».

Ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξή του στα «Νέα» είπε ότι η φράση «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» δεν έχει καν νομικό ή πραγματικό νόημα εφόσον είναι γνωστό ότι μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους θα βρισκόμαστε σε επιτήρηση. Τι απαντάτε;

Αυτό που λέει για το 75% και την επιτήρηση είναι φανερό. Το λένε όλοι, το λέω και εγώ διαρκώς. Δεν ταυτίζεται με μία έξοδο χωρίς πιστωτική γραμμή και υπαγωγή σε νέες συμβατικές μνημονιακές υποχρεώσεις. Στον κ. Στουρνάρα ο οποίος είναι ιδιαίτερα λαλίστατος στην πολιτική του ανάλυση, έχουν απαντήσει άνθρωποι από τον επιχειρηματικό, τον τραπεζικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, ότι πρέπει να είμαστε φειδωλοί στα λόγια μας και να περιμένουμε.

Γιατί επιμένει; Είναι πολιτική η στόχευση του ή τραπεζική; Ποια είναι τα κίνητρά του;

Γιατί τραπεζική; Ο κ. Στουρνάρας δεν έχει διακριθεί στην εμπορικό τραπεζικό τομέα. Είναι πολιτικό στέλεχος. Η θέση του είναι πολιτική. Πρέπει να ξέρουμε για τι μιλάμε και να προσέχουμε ακριβώς τι λέμε. Δεν υπήρξε ποτέ στέλεχος της τραπεζικής αγοράς. Όλη τη δεκαετία του ‘90 ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το δεξί χέρι του Γιάννου Παπαντωνίου και του Κώστα Σημίτη σε πολιτικές θέσεις. Αργότερα διορίστηκε από μια κυβέρνηση διοικητής της Εμπορικής τον καιρό που η τράπεζα διαλυόταν και βρισκόταν σε αποδρομή για να πωληθεί. Δεν έκανε καριέρα στη Wall Street ή στο City ο κ. Στουρνάρας, ανταγωνιζόμενος άλλα στελέχη της τραπεζικής. Αργότερα έγινε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και μετά εμφανίστηκε Υπουργός Οικονομικών χωρίς να εκλεγεί ποτέ. Δεν είχε εκλεγεί ποτέ για να έχει πολιτική νομιμοποίηση και δεν έχει, νομίζω, πάρει μέρος σε καμιά προκήρυξη μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων για να έχει γίνει πραγματικός τραπεζίτης. Αυτά είναι τα αντικειμενικά γεγονότα από κει και πέρα ο καθένας ας κρίνει.

Άρα λέτε ότι η επιχειρηματολογία του έχει πολιτικό υπόβαθρο.

Είπα ότι κατά βάση η ανάλυσή του είναι πολιτική, δεν είναι τεχνοκρατική. Ήταν ο πρώτος που υπολόγισε το κόστος του πρώτου εξαμήνου του 2015 σε 88 δις χωρίς ποτέ να μας δώσει αναλυτικά τα μεθοδολογικά του εργαλεία. Και ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας. Τον διέψευσαν άλλοι ξένοι παράγοντες οι οποίοι ανέβασαν το κόστος του πρώτου εξαμήνου σε 100 και μετά σε 200 δις. Σε λίγο θα γίνουν 400… Οι αναλύσεις του κ. Στουρνάρα συνεπώς έχουν πάντα πολιτική χροιά.