ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

12/04/2018

Δημ. Παπαδημούλης στην Κυπριακή εφ/δα “Φιλελεύθερος”: Η θερμοκρασία στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν είναι στους 30 βαθμούς υπό το μηδέν

Δημ. Παπαδημούλης στην Κυπριακή εφ/δα “Φιλελεύθερος”: Η θερμοκρασία στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν είναι στους 30 βαθμούς υπό το μηδέν



Στο Μακεδονικό, η εθνική γραμμή που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτή που επεδίωξαν οι Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου

Οι οπαδοί των ναζί, που παριστάνουν τους υπερπατριώτες, είναι οι οπαδοί αυτών που έδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Συνιστώ στους ανόητους εθνικιστές να διαβάσουν ιστορία

Σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, στην ενταξιακή προοπτική των γειτονικών μας κρατών, Τουρκίας και ΠΓΔΜ, ενώ μίλησε και για τον ρόλο του ως ο μόνος Έλληνας, αλλά και ο μόνος από την Αριστερά στο Προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία και τον ευρωπαϊκό τους αντίκτυπο, ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι «η θερμοκρασία στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν είναι στους 30 βαθμούς υπό το μηδέν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την ελληνική Μακεδονία, από τη Μακεδονία που κατοικείται από τους Σλάβους και από το κομμάτι της Μακεδονίας που βρίσκεται εντός της Βουλγαρίας» και ότι «σε αυτό το ζήτημα η σύνθετη ονομασία, με έναν προσδιορισμό, έναντι όλων, μπορεί να δώσει τη λύση».

Τέλος, και δεδομένου ότι η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς Σεμιναρίου για την Ισότητα των Φύλων «Empowering Women and Girls in Media and ICT», που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με τη θεσμική του ιδιότητα ως Αντιπρόεδρος του ΕΚ Αρμόδιος για θέματα Ισότητας και Διαφορετικότητας, ο Δημ. Παπαδημούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο θέμα της ισότητας των φύλων και στις αναγκαίες πρωτοβουλίες που χρειάζεται να παρθούν.


Link της online δημοσίευσης: https://bit.ly/2qoM05Z 


Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στη Νικολέττα Κουρούση:

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο θέμα της ισότητας των φύλων;

Θεωρώ πως η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο θέμα της ισότητας των φύλων είναι να μεταφραστούν οι διακηρύξεις σε πράξεις. Υπάρχουν καταρχάς εκκρεμότητες με τη νομοθεσία, όπως είναι η επικύρωση της Σύμβασης της Κων/πολης από όλα τα κράτη-μέλη. Το βασικότερο αποτελεί η εφαρμογή μέτρων που να προωθούν την ισότητα, γιατί, παρά τη σχετική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, βρισκόμαστε πολύ πίσω στο θέμα της ισότητας. Και αυτό αφορά στις αμοιβές των γυναικών, τη συμμετοχή των γυναικών στα ανώτατα αξιώματα, αλλά και την αλλαγή αντιλήψεων μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσω του δημόσιου λόγου που παράγουν τα ΜΜΕ, αλλά και μέσω γενικότερα της καταπολέμησης στερεοτύπων, που καλλιεργούν την αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους άντρες.

Η θέσπιση μιας αυστηρότερης νομοθεσίας και η επιβολή μεγαλύτερων κυρώσεων πιστεύετε ότι θα λειτουργούσαν ευεργετικά;

Νομίζω πως πρέπει να κινηθούμε με την πειθώ και όχι με την απειλή προστίμων. Αν υπάρχουν, εντούτοις, χώρες που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, διεθνείς συμβάσεις, δεν τηρούν ευρωπαϊκές οδηγίες ή οξύνουν διακρίσεις εναντίον των γυναικών, θεωρώ ότι και το εργαλείο των κυρώσεων θα πρέπει να εξετάζεται.

Ο ρόλος των γυναικών στα ΜΜΕ

Στο σεμινάριο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο των γυναικών στα ΜΜΕ και στο ζήτημα της άνισης μεταχείρισής τους, τόσο μισθολογικά όσο και σε επίπεδο ευκαιριών. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί, κατά την άποψή σας;

Είναι αναγκαίο οι γυναίκες που εργάζονται στα ΜΜΕ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όπως ίση αμοιβή για ίση δουλειά και υψηλότερες θέσεις. Οι γυναίκες έχουν τις ικανότητες, τις γνώσεις, το ταλέντο· δεν βλέπω τον λόγο γιατί τα ΜΜΕ να είναι μια ανδροκρατούμενη υπόθεση. Επιπρόσθετα οι γυναίκες, σε συνεργασία με άνδρες που έχουν «ανοικτότερα» μυαλά, πρέπει να συμβάλουν στη διαφοροποίηση του λόγου που παράγεται από τα ΜΜΕ, καθώς πολλές φορές παράγεται ένας λόγος σεξιστικός και συμβολισμοί που καλλιεργούν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Αυτό συμβαίνει σε εκπομπές λόγου, σε διαφημιστικά σποτ, σε ψυχαγωγικά προγράμματα. Επομένως υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο, στο οποίο όλοι μας, και ειδικότερα οι γυναίκες που δουλεύουν στα ΜΜΕ, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Απόκλιση στις χώρες του νότου σε σχέση με τον βορρά

Η Ελλάδα και η Κύπρος κατατάσσονται χαμηλά στους δείκτες της Eurostat όσον αφορά στην ισότητα των φύλων, σε αντίθεση με τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Θεωρείτε ότι είναι ζήτημα κουλτούρας;

Oι χώρες του Σκανδιναβικού Βορρά βρίσκονται στην πρωτοπορία, όσον αφορά στο θέμα της ισότητας των φύλων, αλλά εκεί οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου εδώ και έναν αιώνα. Στην Ελλάδα απέκτησαν δικαίωμα ψήφου το 1952. Στην Κύπρο επίσης αρκετά αργότερα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπάρχει απόκλιση σε σχέση με τον βορρά, επομένως χρειάζεται δουλειά και διπλάσια ταχύτητα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό, και σίγουρα δεν είναι μόνο ζήτημα νομοθεσίας, αλλά και αλλαγής αντιλήψεων και σε αυτό χρειάζεται συστηματική προσπάθεια όλων, όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ανδρών που έμπρακτα στηρίζουν την ιδέα της ισότητας. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν γυναίκες που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι οποίες όταν καταλαμβάνουν μια υψηλότερη θέση εργασίας, αντί να υπηρετήσουν την ιδέα της ισότητας, για να γίνουν αρεστές στα αφεντικά τους, είναι οι πιο σκληρές απέναντι σε άλλες γυναίκες.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ποσόστωση και για την κριτική που ασκείται ότι ως μέτρο δεν προωθεί την αξιοκρατία;

Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, για την ιδέα των θετικών διακρίσεων, υπέρ των γυναικών. Εγώ έχω μια εμπειρία από την εφαρμογή ποσοστώσεων στο κόμμα μου, τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διαδικασία της εκλογής συνέδρων στα συνέδριά μας και στα συλλογικά όργανα, από την τοπική οργάνωση μέχρι την Κεντρική Επιτροπή. Η εμπειρία αυτή όπως εφαρμόζεται στο κόμμα μου είναι θετική. Από εκεί και πέρα εντοπίζονται θετικά και αρνητικά στην ιδέα της γενίκευσης της εφαρμογής των ποσοστώσεων. Υπάρχουν γυναίκες που είναι υπέρ και άλλες κατηγορηματικά κατά των θετικών διακρίσεων, με την ιδέα ότι θέλουν να κερδίσουν μια θέση, έναν ρόλο, όχι γιατί είναι γυναίκες, αλλά επειδή έχουν την ικανότητα και το ταλέντο για αυτή τη δουλειά.

Το μεγάλο στοίχημα κάθε Ευρωβουλευτή

Πώς μπορούν οι ευρωβουλευτές να καταφέρουν να προωθήσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας τους και να πετύχουν σημαντικά ψηφίσματα;

Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε ευρωβουλευτή, το να προωθεί δηλαδή τα συμφέροντα της χώρας του και να εκπροσωπεί επάξια αυτούς που τον ψήφισαν. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται δουλειά, ικανότητα επιρροής, κύρος που κτίζει κανείς, προκειμένου να πείθει και άλλους, για το δίκαιο της υπόθεσης που υποστηρίζει.

Το έργο των ευρωβουλευτών που προέρχονται από μικρά κράτη καθίσταται δυσκολότερο;

Σίγουρα είναι πιο δύσκολο. Εγώ προέρχομαι από μια μικρή σχετικά ομάδα, καθώς η ευρω-ομάδα της Αριστεράς έχει μια δύναμη περί το 7%, και από μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα. Είμαι ο μόνος από την Αριστερά και από την Ελλάδα στο προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου. Για να επιτευχθεί αυτό δεν είναι πάρα πολύ εύκολο, όπως καταλαβαίνετε. Χρειάζεται να έχεις πείσει με τη δουλειά σου αρκετά άτομα, για να εκλεγείς σε ένα τέτοιο πόστο. Να σας το πω πιο απλά, αν είσαι π.χ. Έλληνας, πρέπει να δουλέψεις 3 ή και 5 φορές αποτελεσματικότερα από ένα Γερμανό για να πετύχεις την ίδια αναγνώριση. Αλλά αυτό κάνει την πρόκληση ενδιαφέρουσα για όσους εκπροσωπούμε μικρές χώρες.

Έχετε αντιμετωπίσει προκαταλήψεις στον ευρωπαϊκό χώρο κυρίως κατά την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης στην Ελλάδα;

Φυσικά, στην καθημερινότητά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αρνητικά στερεότυπα, προκαταλήψεις. π.χ για τους Έλληνες υπάρχει η προκατάληψη ότι δήθεν είναι τεμπέληδες, ενώ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς και είναι στην κορυφή της Eurostat ως προς τις εργάσιμες μέρες τον χρόνο.

Άλλο στερεότυπο είναι ότι οι Έλληνες και οι Κύπριοι είναι τα τζιτζίκια του νότου που τρώνε τα λεφτά των Βόρειων, ενώ η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ δώρο, αντιθέτως πρόκειται για δάνεια με επιτόκια, με τα οποία κερδίζουν οι δανειστές.

Εν πάση περιπτώσει, δεν παραπονούμαι καθώς θεωρώ πως είναι ευθύνη του καθενός να αναιρεί, να σπάει τα στερεότυπα. Εξελέγην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ιούλιο του 2014, και δυόμισι χρόνια αργότερα επανεξελέγην παρά τα στερεότυπα, ενώ το ποσοστό ανέβηκε από το 43% στο 75%, πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος κάνει καλή δουλειά, μπορεί να πείθει με το έργο του και να αντιμετωπίζει την εμπιστοσύνη ανθρώπων, οι οποίοι στην αρχή τον έβλεπαν με μισό μάτι.

Ποια η γνώμη σας για τις κατά καιρούς κριτικές που ασκούνται στην ΕΕ ότι έχει αποτύχει ως πείραμα, ότι αντιμετωπίζει έλλειμμα δημοκρατίας, ότι προωθεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών αντί των πολιτών, ότι οι λαοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν την ταυτότητά τους;

Οι κριτικές αυτές είναι βάσιμες, απλώς υπάρχουν κριτικές, όπως οι κριτικές της Αριστεράς, οι οποίες επιδιώκουν μια Ευρώπη πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, που να προωθεί την ισότητα, που να είναι στραμμένη περισσότερο προς την ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα, που να λογοδοτεί στους πολίτες της και να μην αποφασίζει πίσω από κλειστές πόρτες. Υπάρχει όμως και η κριτική της λαϊκίστικης, αντιευρωπαϊκής, Ακροδεξιάς που αξιοποιεί υπαρκτά ελλείμματα, προβλήματα της ΕΕ για να προβάλλει την επιστροφή σε ένα εφιαλτικό παρελθόν.

Η ιδέα της συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών και στο οικονομικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο είναι μια προοδευτική, σωστή ιδέα, που κακοπαθαίνει από τον τρόπο που εφαρμόζεται. Οι πρώτοι που μίλησαν για μια ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη ήταν ο Altiero Spinelli και άλλοι αριστεροί διανοούμενοι, στην Ιταλία, φυλακισμένοι από τον φασισμό του Μουσολίνι. Επομένως δεν φταίει η ιδέα, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζεται και γι’ αυτό ο στόχος των αριστερών οργανώσεων δεν είναι κάποιες διορθώσεις, αλλά μια ριζική αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, μια επανίδρυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μια ανασύνταξη εκ βάθρων για να γίνει η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης πιο ελκυστική στους πολίτες της.

Aπαράδεκτες oι προκλήσεις της Τουρκίας 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ έχουν ενταθεί. Θεωρείτε ότι η ΕΕ μπορεί να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης;

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι απαράδεκτες, αμφισβητούν το Διεθνές Δίκαιο και μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου. Η συνεργασία των δύο ηγετών έφερε μια σθεναρή στήριξη των δικαίων και της Κύπρου και της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Είναι χρήσιμη μεν, αλλά όχι αρκετή. Σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, θα σας έλεγα ότι η θερμοκρασία στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή για τον Ερντογάν είναι στους 30 βαθμούς υπό το μηδέν. Αν συνεχίσει έτσι, η Τουρκία δεν πρέπει να προσβλέπει σε βελτίωση του κλίματος. Αν επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή της προοπτική, θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Θετική για τη περιοχή η συνύπαρξη με τους γείτονες

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και την έντονη διπλωματική διεργασία που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες;

Υπάρχει μια ευκαιρία με την εκλογή Zάεφ, προκειμένου να επιλυθεί ένα χρονίζον πρόβλημα. Αυτό θα μας βοηθήσει στο να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας προς το πραγματικό, μοναδικό πρόβλημα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που βρίσκεται προς την πλευρά της Τουρκίας. Θεωρώ πολύ θετικό ότι την εθνική γραμμή που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας αυτά που επεδίωξαν ο Κώστας Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντρέας Παπανδρέου, τη στηρίζει και η ηγεσία της Κύπρου, δηλαδή μια λύση σύνθετης ονομασίας έναντι όλων και την εξασφάλιση ισχυρών δεσμεύσεων για την οριστική και πλήρη εγκατάλειψη αλυτρωτισμών πάσης φύσεως. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σταθερότητα συνόρων, ειρηνική συνύπαρξη και πολύπλευρη συνεργασία με τους Βόρειους γείτονές μας. Από αυτό η Ελλάδα μόνο να κερδίσει μπορεί, καθώς παραμένει η πλουσιότερη χώρα των Βαλκανίων και με το πιο καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Επομένως η ειρηνική συνύπαρξη με τους Βόρειους γείτονές μας είναι πολύ θετική για την περιοχή, για την Ελλάδα και κυρίως για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, που θα καταστεί επίκεντρο της ανάπτυξης.

Ποια η γνώμη σας για τις μαζικές αντιδράσεις του κόσμου για την ονομασία, τη διοργάνωση συλλαλητηρίων κ.λπ.;

Υπάρχει κόσμος που συμφωνεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης και άτομα που αντιδρούν. Αντιλαμβάνομαι με κατανόηση και ευαισθησία τη γνήσια ανησυχία του κόσμου, ακόμη και όταν στηρίζεται σε μονομερή και ελλιπή πληροφόρηση. Αυτό που δεν συμμερίζομαι καθόλου είναι τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την υποκρισία. Όταν μιλώ για πολιτικό καιροσκοπισμό, αναφέρομαι στη ΝΔ, η οποία αντιδρά στην εφαρμογή μιας πολιτικής που και η ίδια πρεσβεύει και προσπάθησε να εφαρμόσει, για μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής.

Τώρα προσπαθούν να κάνουν πόλεμο στον Τσίπρα και υιοθετούν άλλη γραμμή. Όταν αναφέρομαι σε υποκρισία, μιλώ για τους ακροδεξιούς, τους οπαδούς των ναζί, που παριστάνουν μεν τους πατριώτες, αλλά είναι οι οπαδοί αυτών που έδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Συνιστώ στους ανόητους εθνικιστές να διαβάσουν ιστορία. Και το λέω αυτό στους οπαδούς της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ.

Είναι οι ναζί και οι ορδές τους που έδωσαν τη Μακεδονία στους Βούλγαρους. Αυτό που επιζητούμε τώρα είναι να βρούμε μια λύση συμβατή με την πραγματικότητα και την ιστορία, που να λέει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ανήκει στην Αρχαία Ελλάδα και βορειότερα από τα ελληνικά σύνορα, σε ένα κομμάτι της γεωγραφικής Μακεδονίας, κατοικούν κάποιοι Σλάβοι που ήρθαν πολλούς αιώνες μετά τον Μ. Αλέξανδρο και οι οποίοι δικαιούνται να έχουν τη δική τους ταυτότητα, χωρίς να καπηλεύονται ανιστόρητα πράγματα που δεν τους ανήκουν.

Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχωρίσουμε την ελληνική Μακεδονία, από τη Μακεδονία που κατοικείται από τους Σλάβους και από το κομμάτι της Μακεδονίας που βρίσκεται εντός της Βουλγαρίας. Και σε αυτό το ζήτημα η σύνθετη ονομασία, με έναν προσδιορισμό, έναντι όλων μπορεί να δώσει τη λύση.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ