18/04/2018

Δημ. Παπαδημούλης στο "Στο Κόκκινο": Είμαστε ψύχραιμοι, δεν φοβόμαστε, έχουμε στρατηγική, διεθνή ερείσματα και δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να παρασυρθούμε από τις παγίδες και τις προβοκάτσιες που κάποιοι θερμοκέφαλοι στην Άγκυρα επιδιώκουν να στήσουν

Δημ. Παπαδημούλης στο

<Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ "Στο Κόκκινο" (Δ. Κουκλουμπέρη), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε ακόμη μια συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ, όπου εκπροσώπησα την ευρωομάδα της Αριστεράς σε μια συζήτηση με τη συμμετοχή των κυρίων Γιούνκερ και Τουσκ, σε επίπεδο κορυφής. Εκεί έθεσα για μια ακόμη φορά το αίτημα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών κι ο κ. Γιούνκερ, στηρίζοντας τη θέση του ΕΚ και επαναλαμβάνοντας όσα είπε στη Βάρνα, είπε -επί λέξει- ότι θεωρεί γελοίο το γεγονός ότι η Τουρκία κρίνει ως απειλή το ότι δυο Έλληνες στρατιωτικοί μπήκαν από λάθος στο έδαφός της.

Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να απελευθερωθούν τα δύο παιδιά μας, ούτε και την προσπάθεια ενίσχυσης των διεθνών μας ερεισμάτων για την κατοχύρωση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των εθνικών μας δικαίων, στηριγμένοι στο διεθνές δίκαιο.

Όσο η Τουρκία θα κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες και ρητορικές, επιδιδόμενη σε ένα ανατολίτικο παζάρι εκβιασμών, τόσο θα κλείνει γι’ αυτήν η πόρτα της Ευρώπης

Όσο η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες και ρητορικές, κλείνει ολοένα και πιο ερμητικά την πόρτα της Ευρώπης, με δική της ευθύνη. Χθες διαμαρτυρήθηκε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας γιατί θέλει, λέει, να μπει στην ΕΕ και η Ευρώπη της κλείνει την πόρτα, κάτι το οποίο κάνουν μόνοι τους,αρνούμενοι να σεβαστούν τις προδιαγραφές, που οφείλει να τηρεί κάθε κράτος που θέλει να έχει σχέσεις καλής γειτονίας και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Θέλει «ειδικές εκπτώσεις», με ένα ανατολίτικο παζάρι εκβιασμών, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό.

Κι ο λόγος που η Κομισιόν με τις χθεσινές της εκθέσεις ανάβει πράσινο φως για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά κρατά κλειστά όλα τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, είναι ακριβώς αυτός.

Το γεγονός ότι η ΕΕ στηρίζει ομόφωνα τις ελληνικές θέσεις είναι ένα κέρδος, που δεν πρέπει ούτε να το μηδενίζουμε, ούτε να το αμφισβητούμε

Χθες είχαμε την ομοφωνία του Ευρωκοινοβουλίου, σε ένα ψήφισμα που ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Το γεγονός ότι σε αυτό το θέμα η ΕΕ στηρίζει ομόφωνα τις ελληνικές θέσεις είναι ένα κέρδος,που δεν πρέπει ούτε να το μηδενίζουμε, ούτε να το αμφισβητούμε.

Επειδή, όμως δεν αρκεί συνεχίζουμε την προσπάθεια. Το ζητούμενο για εμάς είναι πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματική, ώστε να προωθήσουμε την εθνική μας στρατηγική, τη στήριξη της ΕΕ.

Υπογραμμίζω, επίσης, όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός: Δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα. Είμαστε ψύχραιμοι, δεν φοβόμαστε, έχουμε στρατηγική, διεθνή ερείσματα και δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να παρασυρθούμε από τις παγίδες και τις προβοκάτσιες που κάποιοι θερμοκέφαλοι στην Άγκυρα επιδιώκουν να στήσουν.

Πρέπει όσοι διαμορφώνουν δημόσιο λόγο -πολιτικοί, κόμματα, δημοσιογράφοι, κανάλια- να μην παίζουν με τα εθνικά θέματα παιχνίδια ευκολίας

Πρέπει όλοι όσοι διαμορφώνουν δημόσιο λόγο -πολιτικοί, κόμματα, δημοσιογράφοι, κανάλια- να μην παίζουν με αυτά τα θέματα παιχνίδια ευκολίας. Έχουμε δύο παραδείγματα: Ένα με θετικό αποτέλεσμα, όπου η εθνική συνεννόηση, η σοβαρότητα κι η συνεργασία των Ελλήνων ευρωβουλευτών οδηγεί σε αυτό το ομόφωνο ψήφισμα του ΕΚ, που είναι κόλαφος, ‘χαστούκι’ για τον Ερντογάν, που τους πονάει και γι’ αυτό διαμαρτύρονται.

Από την άλλη, έχουμε διάφορες πρωτοβουλίες που διευκολύνουν προβοκάτσιεςκαι παιχνίδια απαράδεκτα και προκλητικά εκ μέρους Τούρκων αξιωματούχων, που μπορούν να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Δεν έχουμε κανέναν λόγο τη στιγμή που έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, ισχυρή διεθνή στήριξη και που η οικονομία μας ανακάμπτει, να δημιουργούμε οτιδήποτε που να αμφισβητεί αυτή τη δυναμική.

Οι πάντες προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια - Όντας στην τελική ευθεία, χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, με περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τον πολίτη

Όντας στην τελική ευθεία, χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, με περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τον πολίτη και να επιταχύνουμε, ο καθένας σε αυτά για τα οποία έχει τον ρόλο του επισπεύδοντος και που είναι συμφωνημένα. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Στην ελληνική πλευρά πέφτει η ευθύνη για τη γρήγορη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και για την παρουσίαση του μεταμνημονιακού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας.

Οι δανειστές θα πρέπει, πριν τη λήξη του μνημονίου, να αποσαφηνίσουν την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέουςκαι τη μεταμνημονιακή εποπτεία που θα αντικαταστήσει την άγρια επιτροπεία.

Οι πάντες προεξοφλούν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Η έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, με τις προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας -σε αντίθεση με την καταστροφολογία της ΝΔ και κάποιων εγχώριων Κασσανδρών- διευκολύνει τον συμβιβασμό μεταξύ δανειστών και ΔΝΤ στα θέματα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, η έκθεση αυτή ενταφιάζει τα σενάρια περί δήθεν απαίτησης του ΔΝΤ να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα ή να έρθουν έναν χρόνο πιο μπροστά τα μέτρα που είναι προγραμματισμένα για το 2020 κ.λπ..