15/05/2018

Στ. Κούλογλου: Γιατί είναι σημαντικό να λυθεί το μακεδονικό - ηχητικό

.

«Ζούμε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή διεθνώς. Τον τελευταίο καιρό οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας έχουν πολλαπλασιαστεί. Πρέπει να γίνουν βήματα σταθεροποίησης της γειτονιάς μας. Για οποιαδήποτε σοβαρή χώρα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λύνει τις εκκρεμότητες που έχει ανοιχτές, όπως το μακεδονικό, για να είναι σε θέση ν` αντιμετωπίζει τις προκλήσεις», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» και τους δημοσιογράφους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου,

«Αυτή τη στιγμή η βασική πρόκληση για την Ελλάδα δεν είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας αλλά η αντιμετώπιση της Τουρκίας σ` ένα πολύ ασταθές διεθνές περιβάλλον. Σε καμία περίπτωση δεν μας συμφέρει τα δυτικά Βαλκάνια ν` αποσταθεροποιηθούν, να υπάρχουν συγκρούσεις και ταραχές, να έχουμε κι άλλη εισροή προσφύγων. Αντίθετα μας συμφέρει η σταθερότητα, και από μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων να γίνουμε ο παράγοντας λύσης. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση, τη στιγμή μάλιστα που εμφανίζεται μια ευνοϊκή συγκυρία με τη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια. Την ώρα που 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει την γειτονική χώρα με το όνομα ‘Μακεδονία’ πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση που να κατοχυρώνει την ελληνική Μακεδονία», συμπλήρωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύση του προβλήματος και η ένταξη της ΠΓΔΜ, ή όπως θα λέγεται, στο ΝΑΤΟ θα αναβαθμίσουν την διεθνή εικόνα της χώρας μας, καθώς θα φανεί ότι μετά από καιρό η χώρα επιτέλους λύνει και δεν δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και συμπλήρωσε πως το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την κυβέρνηση ακόμα και στις διαπραγματεύσεις για τον τρόπο εξόδου από τα μνημόνια, καθώς επίσης και στην ελάφρυνση του χρέους, καθώς θα έχει επιδείξει μια σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντίθετα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που σαν τον Μαυρογιαλούρο, άλλα λένε στους ξένους κι άλλα έρχονται και κάνουν εδώ.

Ειδικότερα για την έξοδο από τα μνημόνια και την υπόθεση του χρέους, ο Στ. Κούλογλου επεσήμανε ότι αυτά συνδέονται μεταξύ τους, δεδομένου ότι όλα σχετίζονται με την τελική στάση του ΔΝΤ και, συγκεκριμένα, με το θα υπάρξει πίεση για ριζική ελάφρυνση του χρέους. «Από την άλλη μεριά, το ΔΝΤ έχει επιβάλει μέτρα λιτότητας στη χώρα για το 2019 & 2020, τα οποία θα επηρεάσουν την έξοδο. Άρα, αν το ΔΝΤ μείνει, θα έχουμε καλύτερα νέα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά λιγότερο καλά νέα στο θέμα των περικοπών το 2019 & 2020 -χωρίς αυτές όμως να είναι και σίγουρες, καθώς το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε τότε περιλαμβάνει και αντίμετρα, τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να λάβει η κυβέρνηση, αν πάει καλά η οικονομία», είπε σημειώνοντας πως το καλύτερο σενάριο θα ήταν να φύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα «πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να επαναδιαπραγματευτούμε τις περικοπές των συντάξεων το 2019 και το αφορολόγητο το 2020 - μέτρα δηλαδή που είχε επιβάλει εκείνο».

Τα σενάρια εκλογών, δε, που κάνει η ηγεσία της ΝΔ εδώ και δυόμιση χρόνια, «πρόκειται για ένα παρατεταμένο όνειρο θερινής νυκτός. Στην πραγματικότητα οι σοβαροί νεοδημοκράτες, δηλαδή αυτοί που είναι μέσα στην παραγωγή, στη δουλειά, καταλαβαίνουν ότι οι εκλογές θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία», είπε ο ευρωβουλευτής και προσέθεσε πως «αν κάναμε τώρα εκλογές όπως ζήτα ο κ. Μητσοτάκης, και όπως ζήτησε περιέργως και η κα Γεννηματά, θα ήταν σαν να αυτοκτονεί η χώρα. Μάλιστα σε μια εποχή που η έξοδος από το μνημόνιο εξαρτάται από το πως θα μας δουν οι αγορές για να δανειζόμαστε πλέον ανεξάρτητα στις Βρυξέλλες δεν θα μας μιλούσαν ξανά».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι αν η ΝΔ ερχόταν στα πράγματα με την υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής ή ενός τμήματός του, τότε θα επαναλαμβανόταν το σενάριο της Αργεντινής με τον Μάκρι που προσέφυγε πάλι στο ΔΝΤ. «Ο Μάκρι είναι το ίδιο νεοφιλελεύθερος με τον κ. Μητσοτάκη. Πήρε τα ίδια νεοφιλελεύθερα μέτρα τα οποία απέτυχαν πλήρως και αναγκάσθηκαν να γυρίσουν πάλι στο ΔΝΤ. Γι΄ αυτό οι εταίροι είναι επιφυλακτικοί. Δεν φοβούνται ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα τηρήσει τις συμφωνίες. Έχει αποδείξει ότι είναι σοβαρή και γι` αυτό όλοι οι διεθνείς παράγοντες λένε ότι αυτή η κυβέρνηση τα κατάφερε. Ο κ. Γιούνκερ, που δήλωσε ότι τα πάμε πάρα πολύ καλά εκλέχθηκε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρόεδρος της Κομισιόν, με το κόμμα του κ. Μητσοτάκη δηλαδή. Ο ίδιος αδειάζει εντελώς τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος μέρος του παλαιού πολιτικού συστήματος, ήταν ο μόνος τραπεζίτης που έλεγε ότι πρέπει να έχουμε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, άρα σε νέο μνημόνιο».

«Όλα αυτά γίνονται γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι σοβαρή. Και για αυτό έλεγα ότι η επίλυση του ‘Μακεδονικού’ θα βελτιώσει περισσότερο αυτή την εικόνα της κυβέρνησης και της χώρας - μιας χώρας που λύνει το οικονομικό της πρόβλημα, φεύγει από την κρίση, λύνει και το πρόβλημα που κουβαλάει 25 χρόνια. Αυτά τα προβλήματα τα κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν χρεοκόπησε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτός 25 χρόνια σέρνει το ‘Μακεδονικό’. Ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που ήθελε να κάνει καριέρα στις πλάτες των Ελλήνων πατριωτών και των Ελλήνων Μακεδόνων».

Τέλος, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη, ο Στέλιος Κούλογλου χαρακτήρισε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «υποτονική. Θα είχαμε κηρύξει πόλεμο, αν αυτά τα είχε κάνει ο Μαδούρο. Από τη στιγμή όμως που πρόκειται για το Ισραήλ, με την υποστήριξη πάντα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αντιδράσεις είναι καλέσματα σε αυτοσυγκράτηση».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάθε φορά το χωριό του Αστερίξ. Το έκανε ήδη μια φορά με όχι και τόσο θετικά αποτελέσματα», είπε ο Στ. Κούλογλου και εξήγησε πως πρόκειται για μια πολιτική που ακολουθεί ολόκληρη η ΕΕ απέναντι στο Ισραήλ, δείχνοντας ανοχή απέναντι σ` αυτές τις ακραίες δολοφονικές πράξεις, που έχουν πάρει το πράσινο φως από τον Τραμπ, τόσο με τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, όσο και με την απόσυρσή του από τη συμφωνία για το Ιράν. «Ο Τραμπ είναι υπεύθυνος για όλα όσα γίνονται».