04/06/2018

Κ. Κούνεβα: Η BlackRock εμπνευστής του “Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος” που προωθεί η Κομισιόν;

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις «διαδρομές» που συνδέουν το σχέδιο για την ιδιωτική σύνταξη, που συζητείται ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη BlackRock.

Με ποια κριτήρια χρηματοδοτεί η Επιτροπή το πρώτο πιλοτικό ιδιωτικό ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό πακέτο, το οποίο διαχειρίζεται ο επενδυτικός κολοσσός;

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε η Κ. Κούνεβα, με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας του Investigate Europe (δικτύου μέσων ενημέρωσης κοινοπραξίας Ευρωπαίων δημοσιογράφων σε 12 χώρες), σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα για τη δημιουργία του «Πανευρωπαϊκού προϊόντος ατομικής σύνταξης» (ΡΕΡΡ), υπέδειξε δημόσια στην Επιτροπή η BlackRock ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 και στη συνέχεια ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2017 στις Βρυξέλλες από τους δύο αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Β. Ντομπρόβσκις και Γ. Κατάινεν.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η οποία στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εντός του 2017, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στελεχών της BlackRock με τον κ. Ντομπρόβσκις και άλλες με στελέχη της DG FISMA (Γενικής Διεύθυνσης για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών).

Η BlackRock, εταιρεία διαχείρισης 6 τρισ. δολαρίων που προέρχονται κατά 80% από συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις, γνωστή από την εμπλοκή της, -ελέω τρόικας,- στη «διάσωση» της ευρωπαϊκής οικονομίας (τραπεζών και χωρών της Ε.Ε. με ή χωρίς Μνημόνιο), αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από τις ελεγκτικές και επενδυτικές της δραστηριότητες, με πλούσιο χαρτοφυλάκιο στις τράπεζες, την οπλική βιομηχανία, την ενέργεια, το πετρέλαιο, τα ακίνητα κλπ, ως πάροχος σε προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, εισβάλλει σε μία τεράστια αγορά 243 εκατομμυρίων εν δυνάμει πελατών στην Ε.Ε. ΄Ετσι, η Ε.Ε. ενθαρρύνει την ανάπτυξη του λεγόμενου «τρίτου πυλώνα» ιδιωτικής, ατομικής ασφάλισης, την ώρα που επιβάλλει περικοπές των συνταξιοδοτικών δαπανών στα Κράτη/Μέλη και υποβάθμιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.
Η Κ.Κούνεβα ζητά να μάθει από την Κομισιόν εάν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις της έρευνας για τις συναντήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων με τα στελέχη της BlackRock και ποιο αντικείμενο είχαν, καθώς και με ποια κριτήρια χρηματοδοτεί, μέσω του προγράμματος “Horizon 2020”, το πρώτο ιδιωτικό πανευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό προϊόν, το project “Resaver”, το οποίο διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, η BlackRock.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

ΘΕΜΑ: Το «Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν» και η BlackRock

Σύμφωνα με έρευνα του δικτύου1 Investigate Europe (δημοσιεύτηκε σε 12 ΜΜΕ 10 ευρωπαϊκών χωρών), η πρόταση για τη δημιουργία «Πανευρωπαϊκού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PPP) που συζητείται τώρα στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει ως εμπνευστή τη BlackRock, εταιρεία διαχείρισης 6 τρισ. δολαρίων, που κατά 80% προέρχονται από συντάξεις, όπως διατείνονται τα στελέχη της.

Κατά το Investigate Europe, ήδη τον Φεβρουάριο 2015 η BlackRock υπέδειξε δημόσια στην Επιτροπή τη δημιουργία ενός «διασυνοριακού σχεδίου ατομικής σύνταξης στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών», σχεδίου που δυο χρόνια μετά ανακοίνωσαν οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και Γ. Κατάινεν. Στη διάρκεια του 2017, κατά την ίδια έρευνα, ο κ. Ντομπρόβσκις συναντήθηκε δυο φορές με στελέχη της BlackRock, ενώ εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν σειρά συναντήσεων με στελέχη της DG FISMA2.

Ερωτάται η Επιτροπή:

• Επιβεβαιώνει τις συναντήσεις που αναφέρει η έρευνα κι αν ναι ποιο ήταν το περιεχόμενό τους;

------------------------------------------

1 http://www.efsyn.gr/arthro/i-blackrock-i-komision-kai-o-thanatos-toy-kratoys-pronoias

2 Γενική Διεύθυνση  για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές  Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.

3 Το Resaver ιδρύθηκε το 2014 από consortium πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων 11 ευρωπαϊκών χωρών με στόχο την ανάπτυξη ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προϊόντος, κυρίως για τους συχνά μετακινούμενους  εντός Ε.Ε. ερευνητές. Βλέπε σχετικά στον ιστότοπο http://www.resaver.eu/