07/06/2018

Ν. Ξυδάκης: Αν αρθεί εθνικά επωφελώς ένα αδιέξοδο 25 ετών, θα επικεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στην εθνική ανάταξη

Στον Real 97.8 FΜ με τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα , μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Το θέμα συζήτησης ήταν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με ΠΓΔΜ, η δυνατότητα συμφωνίας και η έγκρισή της από τη Βουλή.

Πρέπει καταρχάς να δούμε τη συμφωνία όταν έρθει στην κρίση της Βουλής, απάντησε ο Ν. Ξυδάκης. Εκεί ο καθένας θα αναλάβει την προσωπική και ιστορική του ευθύνη, έναντι των πολιτών και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν κάποιος κρίνει ότι είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος να αρθεί ένα αδιέξοδο 25 ετών στο πλαίσιο της κοινά αποδεκτής εθνικής λύσης, θα πράξει αναλόγως. Αν κάποιος νομίζει ότι έχει δική του εθνική λύση και δικό του εθνικό πακέτο ας αναλάβει και αυτός την ευθύνη του.

Θεωρώ ότι θα υπάρξει ικανή πλειοψηφία. Εύχομαι και ελπίζω σε αυτόγια να συγκεντρώσουμε πλέον τις δυνάμεις μας στη μεγάλη προσπάθεια εθνικής ανάταξης και στη διαρκή προσπάθεια να είμαστε σταθεροί και σεβαστοί από όλους τους γείτονες -και από τον γείτονα στα ανατολικά μας. Η διεθνής και συνταγματική κατοχύρωση αυτών των οποίων επιδιώκουμε θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία, όταν η defacto κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική.

Στο Μακεδονικό η αριστερά είχε πάντα ξεκάθαρες θέσεις, τολμηρές και κόντρα στον οίστρο που είχε καταλάβει μέγα μέρος του λαού μας τη δεκαετία του ‘90. Ας ανατρέξουμε στο 1992. Τότε, έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί αντελήφθησαν την ιστορική χαραμάδα, τη μοναδική που άνοιξε με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και την ανάδυση νέων κρατών, αντελήφθησαν με ποιο τρόπο θα κατορθώναμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν το κάναμε. Εγκλωβιστήκαμε, γίναμε μέρος ενός προβλήματος το οποίο δεν μας άξιζε.

Παρουσιάζεται εκ νέου σε αυτή τη φάση μία σύμπλευση συμφερόντων πρόσφορη για να προχωρήσουμε. Των εθνικών μας συμφερόντων,των συμφερόντων της ΠΓΔΜ και να είμαστε ειλικρινείς και όχι υποκριτές και των συμφερόντων του διεθνούς παράγοντα ο οποίος θέλει μία κατάσταση σταθερότητας στην περιοχή.

Όλη η συνέντευξη εδώ.