ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

13/06/2018

Δημ. Παπαδημούλης στον Real FM: Σχεδόν όλοι οι ηγέτες του πλανήτη και ο διεθνής Τύπος μιλούν για μια ιστορική συμφωνία, επαινώντας για την τόλμη και τον ρεαλισμό τους Τσίπρα και Ζάεφ

Δημ. Παπαδημούλης στον Real FM: Σχεδόν όλοι οι ηγέτες του πλανήτη και ο διεθνής Τύπος μιλούν για μια ιστορική συμφωνία, επαινώντας για την τόλμη και τον ρεαλισμό τους Τσίπρα και ΖάεφΑυτή η συμφωνία πληροί όλες τις εθνικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα μας. Είναι μια καλή συμφωνία, η οποία υλοποιεί στο 100% όσα προσπάθησε να πετύχει πριν 25 χρόνια ο Κώστας Μητσοτάκης και δεν τον άφησε ο Σαμαράς, πριν 10 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής, και όσα συνέχισε να προσπαθεί ως υπουργός Εξωτερικών και η Ντόρα Μπακογιάννη

Στη συμφωνία κατοχυρώνεται με σαφή κι απόλυτη διάκριση η ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας και κόβεται κάθε ψευδής και ανιστόρητος ομφάλιος λώρος με τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι μιλούν μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες των Νότιων Βαλκανίων και που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο και τον ελληνικό πολιτισμό

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real FM» (Ν. Χατζηνικολάου), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε τα εξής:

Δ/Φ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κι άλλοι στον χώρο της αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: ότι αποδέχεται μακεδονική γλώσσα και μακεδονική εθνότητα, αποδέχεται ταυτότητα Μακεδόνα για τους κατοίκους της γειτονικής χώρας. Λένε, λοιπόν, ότι ο πυρήνας του Μακεδονισμού παραμένει εκεί κι επομένως ό,τι κι αν αλλάξουν στο Σύνταγμά τους ο αλυτρωτισμός θα υπάρχει, έστω και εν υπνώσει.

Δεν συμφωνώ με αυτή την κριτική, η οποία έχει απαντηθεί πληρέστατα μέχρι τώρα από τον υπουργό Εξωτερικών, την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Στη συμφωνία -όπως αυτή έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής- κατοχυρώνεται με σαφή κι απόλυτη διάκριση η ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας και κόβεται κάθε ψευδής και ανιστόρητος ομφάλιος λώρος με τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι μιλούν μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές γλώσσες των Νότιων Βαλκανίων και που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Φίλιππο, τον ελληνικό πολιτισμό κι όσα δημιουργήθηκαν εκεί πολλούς αιώνες πριν.

Δ/Φ: Ο Ζάεφ στη δήλωσή του, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, είπε ότι «έσωσα το όνομα της γλώσσας μας και την ταυτότητά μας».

Με μια σαφή διάκριση από την ελληνική Μακεδονία και την ιστορία της. Η γλώσσα έχει καταγραφεί στον ΟΗΕ από το 1977 ως μακεδονική γλώσσα και με τη διευκρίνιση που δίνεται τώρα, ότι είναι σλαβική και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική Μακεδονία, την αρχαία ελληνική γλώσσα και ιστορία.

Είμαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από χθες στο Στρασβούργο δέχομαι συγχαρητήρια για τη συμφωνία αυτή από όλο το πολιτικό φάσμα και πάρα πολλοί από αυτούς ανήκουν στην πολιτική οικογένεια που ανήκει η ΝΔ, στο ΕΛΚ. Ήδη μέχρι τώρα, κορυφαίοι ηγέτες, που ανήκουν στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια της δεξιάς, έχουν βγει κι έχουν συγχαρεί και τον Τσίπρα και τον Ζάεφ.

Αυτή η συμφωνία πληροί όλες τις εθνικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η χώρα μας. Είναι μια καλή συμφωνία, η οποία υλοποιεί στο 100% όσα προσπάθησε να πετύχει πριν 25 χρόνια ο Κώστας Μητσοτάκης και δεν τον άφησε ο Σαμαράς, πριν 10 χρόνια ο Κώστας Καραμανλής, και όσα συνέχισε να προσπαθεί ως υπουργός Εξωτερικών και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δ/Φ: Βέβαια κ. Παπαδημούλη, το όνομα που είχε πέσει στο τραπέζι το ’92- ΄93 ήταν το «Σλαβομακεδονία», που μάλλον σήμερα ηχεί καλύτερο από όλες τις άλλες λύσεις, αλλά δεν ήταν αυτή τη φορά πάνω στο τραπέζι.

Αν ρίξουμε μια ματιά στις δηλώσεις των ηγετών όλου του πλανήτη και στον παγκόσμιο Τύπο, θα δούμε ότι σχεδόν οι πάντες μιλούν για μια ιστορική συμφωνία, επαινώντας για την τόλμη και τον ρεαλισμό τους τον Τσίπρα και τον Ζάεφ.

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να την αδράξουμε, χωρίς φανατισμούς και διχασμούς, με ανταλλαγή ουσιαστικών επιχειρημάτων.

Δ/Φ: Θα περάσει αυτή η συμφωνία από τη Βουλή; Το ρωτώ γιατί ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, λένε ότι δεν θα το ψηφίσουν. Επίσης, βλέπω να υπάρχει κάθετα αρνητική θέση της ΝΔ, η οποία μάλιστα ζητά να γίνει ψηφοφορία πριν πάει ο Πρωθυπουργός στις Πρέσπες για να υπογράψει, ενώ βλέπω και προβληματισμό στο Κίνημα Αλλαγής. Και τέλος, θα περάσει από το δημοψήφισμα στα Σκόπια;

Εκτιμώ ότι η συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή θα εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία, όσο πιο καθαρή θα είναι αυτή τόσο το καλύτερο. Θεωρώ σημαντικό διπλωματικό κέρδος για την Ελλάδα ότι η συμφωνία προβλέπει βήματα και θα έρθει στην ελληνική Βουλή για κύρωση, αφού προηγουμένως γίνουν τα απαραίτητα κυρωτικά βήματα και αλλαγές από τη γείτονα χώρα και τους θεσμούς της.

Σημειώνω, επίσης, ότι η ΝΔ αποφεύγει μια κριτική για την ουσία της συμφωνίας και επιλέγει τα διαδικαστικά, για το αν έχουμε την εξουσιοδότηση ή όχι. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Προκαλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας πει πού συμφωνεί και πού διαφωνεί με τη συμφωνία κι αν βρίσκει κάτι καλό σε αυτήν.

Δ/Φ: Είπε ήδη σε σημερινή του δήλωση ότι τα περί μακεδονική γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας είναι αυτά που κυρίως ενοχλούν. 

Ήδη έχει φανεί ότι με την επιμονή στο «όχι» η ΝΔ, χέρι-χέρι με το εθνικιστικό VMRΟαλλά με αντιδιαμετρικά αντίθετη επιχειρηματολογία από το σκοπιανό αδελφό της κόμμα, καθίσταται ένα κόμμα ανάδελφο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες που ανήκουν στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά χαιρετίζουν τη συμφωνία. Αυτό θα κορυφωθεί στη Σύνοδο Κορυφής σε λίγες μέρες, όταν -να είστε βέβαιος- ο Τσίπρας θα εισπράξει συγχαρητήρια από τους πάντες.

Μας κατηγορούσαν πριν από μερικά χρόνια ότι εμείς απομονώνουμε τη χώρα από την Ευρώπη και ότι αυτοί ήταν οι "μενουμευρωπαίοι". Με αυτά τα μυαλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γινόμενος ουρά του Άδωνι Γεωργιάδη, του Αντώνη Σαμαρά, του Μάκη Βορίδη, νομίζω ότι μένει μόνος στην Ευρώπη, μέσα στη δική του πολιτική οικογένεια. Μακάρι να αλλάξει μυαλά.

Σε ό,τι αφορά στα κόμματα του Κέντρου θέλω να πιστεύω ότι θα ακούσουν τις πανηγυρικές υποστηρικτικές δηλώσεις του ΟύντοΜπούλμαν, της ΣκαΚέλερκαι του Γκι Φερχόφστατ, των ηγετών των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων, που συγχαίρουν Τσίπρα και Ζάεφ για τη συμφωνία.