ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/06/2018

Ομιλία του Ι. Αμανατίδη, Υφυπ. Εξωτερικών κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης



.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βρισκόμαστε εδώ σήμερα να συζητήσουμε την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, την οποία κατέθεσαν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της.
Διαβάζοντας, λοιπόν, την πρόταση δυσπιστίας, αυτή κατατίθεται γιατί τριάμισι χρόνια τώρα αυτή η Κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες, υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια -και, μάλιστα, αυτό είναι και επόμενο μνημόνιο- δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε δημόσια περιουσία, ανασφάλεια παντού, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.
Και γιατί την καταθέτει τώρα; Γιατί λέει ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης. Εάν, λοιπόν, το δεύτερο είναι η «σταγόνα», το προηγούμενο είναι το «ποτήρι». Γιατί, λοιπόν, ενώ είχατε το δικαίωμα να καταθέσετε πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης για το «ποτήρι», δεν την καταθέσατε πιο μπροστά και τελικά την καταθέτετε για την «σταγόνα»;
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ)
Και θα σας πω γιατί. Γιατί είστε υποκριτές και γιατί και εσείς οι ίδιοι δεν πιστεύετε στην πρόταση μομφής, την οποία κάνετε. Αφήστε που η λέξη «αχρείαστα μνημόνια» μας παραπέμπει στο «success story» του κ. Σαμαρά, το οποίο ευτυχώς σταμάτησε το 2015, γιατί μας φόρτωνε 20 δισεκατομμύρια επιπλέον για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό το σταμάτησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του είπε το εξής: «Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα». Αλήθεια, δεν είναι πρόβλημα της χώρας μας ένας επίσημος αλυτρωτισμός σε γειτονική χώρα και όπου ενισχύονται και μπορούν να ενισχυθούν οι εθνικιστικές δυνάμεις; Δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας το ότι περίπου εκατόν σαράντα χώρες αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία; Δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας η διείσδυση και η ενίσχυση του ρόλου τρίτων δυνάμεων στη γειτονική χώρα; Δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας -γιατί αντίθετη άποψη έχει η Ιερά Σύνοδος- η σχισματική εκκλησία της γείτονος χώρας; Δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας το πώς θα γίνει η πολιτική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας η σταθερότητα, η ειρήνη, η ευημερία και η ανάπτυξη στην περιοχή; Δεν είναι πρόβλημα για τη χώρα μας η ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού τους ρόλου;
Είναι προβλήματα για τη χώρα μας. Έχετε μάθει, όμως, να είστε μια δύναμη αδράνειας, μία δύναμη η οποία δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Γιατί, λοιπόν, καταθέτετε πρόταση δυσπιστίας; Για να μην δημιουργηθούν -όπως λέτε- επιζήμια τετελεσμένα.

Ποια είναι, λοιπόν, τα επιζήμια τετελεσμένα, για να πληροφορηθεί και ο ελληνικός λαός;
Το ότι για πρώτη φορά αλλάζει μία χώρα το Σύνταγμά της με γεωγραφική σύνθετη ονομασία, erga omnes πραγματικά και όχι international erga omnes; Το ότι αυτό κατοχυρώνεται με συνταγματικό τρόπο; Το ότι είναι παρελθόν ο αλυτρωτισμός; Το ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι οι όροι «Μακεδονία», «Μακεδονικός», «Μακεδόνας» αναφέρονται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά; Το ότι με αυτούς τους όρους για εμάς αναφέρονται όχι μόνο η περιοχή ή ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής μας, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα;
Είναι επιζήμιο τετελεσμένο το ότι γι’ αυτούς με τους όρους αυτούς εννοούνται η επικράτεια, η γλώσσα και ο πληθυσμός τους με τη δική τους ιστορία, διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται σε μας; Είναι επιζήμιο τετελεσμένο το ότι η επίσημη γλώσσα τους αναγνωρίζουν ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και ότι και η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους; Αυτά είναι τα επιζήμια τετελεσμένα; Να μας απαντήσετε.
Ακόμα και τώρα δεν έχετε προτάσεις. Μίλησε ο κ. Κουμουτσάκος για πυρηνικό όπλο και αναφέρθηκε στο ένα κομμάτι μόνο, στο τι έγινε στο Βουκουρέστι το 2008. Προκαλώ τον κ. Κουμουτσάκο και όποιον άλλο θέλει: Στις 14 Μαρτίου του 2008 η χώρα είχε θέση για σύνθετη γεωγραφική ονομασία, ναι ή όχι, με τα πιο επίσημα χείλη των πολιτικών εκείνης της εποχής; Ναι ή όχι; Θα μας απαντήσετε; Είναι καλύτερη η σιγή, γιατί γνωρίζετε. Γι’ αυτό λέω ότι είναι υποκριτική η στάση σας.
Εδώ ακόμα και τώρα δεν λέτε ποια είναι η θέση σας. Λέτε αντίθεση, δηλαδή λέτε «δεν θέλουμε αυτήν τη συμφωνία». Εσείς τι θέλετε; Τη θέλετε τη σύνθετη γεωγραφική ονομασία, ναι ή όχι; Τη θέλετε erga omnes πραγματικά; Θέλετε συνταγματικές αλλαγές;
Ξέρετε, είχατε αποφασίσει από την αρχή ότι δεν θα ψηφίσετε αυτήν τη συμφωνία ή οποιαδήποτε συμφωνία. Άλλωστε, δεν πιστέψατε ποτέ ότι θα γίνει αυτή η συμφωνία, όπως πιστέψατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αριστερή παρένθεση. Και στα δύο γελαστήκατε. Γι’ αυτό ακριβώς στην αρχή μιλήσατε για μυστική διπλωματία, μετά μιλήσατε για αλυτρωτισμό, μετά για erga omnes, για συνταγματικές αλλαγές και όταν έγιναν όλα αυτά έρχεστε σε κάτι, που εσείς οι ίδιοι το δώσατε και οι δυνάμεις σας και δεν αντιδράσατε από το 1977, να μιλήσετε για τη μακεδονική γλώσσα.
Άρα, λοιπόν, όσο κρατάτε το πυρηνικό όπλο, θα σκάσει στα χέρια σας. Γιατί ακόμα και τώρα δεν καταφέρατε να αποκτήσετε erga omnes θέση και για το εξωτερικό και για το εσωτερικό. Άλλα λέτε στο εξωτερικό, στη Σόφια, και άλλα λέτε στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν βάζετε πρώτα τα εθνικά συμφέροντα. Βάζετε το εσωτερικό μέτωπό σας και τη συνοχή σας.
Είναι κακό ένα κόμμα, όπως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που θέλει να κυβερνήσει, να κρίνει και να βγάζει θέσεις ή μάλλον να μην βγάζει θέση κοιτώντας στο εσωτερικό της. Και όταν κοιτάτε στο εσωτερικό σας, τρομάζετε, γιατί είναι τεράστιες οι αντιθέσεις. Και όταν κοιτάζετε προς τα έξω, στον κόσμο, νομίζετε ότι αυτές οι αντιθέσεις είναι και στον ελληνικό λαό. Δεν θα διχάσετε τον ελληνικό λαό εσείς. Ο ελληνικός λαός ενωμένος έδωσε τη μάχη αυτά τα τρία χρόνια, ενωμένος βγαίνει από αυτή την κρίση και ενωμένος θα δώσει και τον αγώνα του και για το μέλλον.
Η θέση σας είναι ανιστόρητη, πολιτικά ανεύθυνη, αλλά και συνάμα επικίνδυνη. Και θα σας πω γιατί είναι επικίνδυνη. Άκουσα τον κ. Γεωργαντά, ο οποίος ακόμα και τώρα επιμένει ότι πρέπει πρώτα να έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή και μετά να πάει να υπογραφεί από τον Υπουργό Εξωτερικών.
Κυρίες και κύριοι, είναι η ασφαλιστική δικλείδα την οποία έχει η χώρα μας για το ότι όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα και εσείς το δίνετε, το πετάτε; Γι’ αυτό είστε επικίνδυνοι. Πρέπει να κοιτάξετε με ευθύνη. Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό; Είναι δυνατόν να το ακούω από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας;
Θέλετε να σας πω τι λέει;
Όσον αφορά τη διαδικασία χρονικά, λέει η συμφωνία: «Το Δεύτερο Μέρος…», η FYROM δηλαδή, «…χωρίς καθυστέρηση θα καταθέσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιό του για κύρωση. Στη συνέχεια της κύρωσης από το κοινοβούλιό του, το Δεύτερο Μέρος θα γνωστοποιήσει στο Πρώτο Μέρος ότι έχει κυρώσει τη συμφωνία. Το Δεύτερο Μέρος…», η FYROM δηλαδή, «…εφόσον αποφασίσει, θα κάνει δημοψήφισμα, θα κάνει τις συνταγματικές αλλαγές, όπως προβλέπεται, θα κάνει συνολικά τις συνταγματικές τροποποιήσεις μέχρι το τέλος του 2018…», δεν υπάρχουν ατέρμονα, «…και μετά από όλα αυτά θα έρθει η παρούσα συμφωνία για κύρωση στην Ελληνική Βουλή».
Κι αυτό εδώ, την ασφαλιστική δικλείδα, το χαρίζετε, το πετάτε; Να το ξανασκεφθείτε.
Από την άλλη μεριά, δείτε την επιχειρηματολογία των δυο αδελφών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το δε VMRO στη γειτονική χώρα και τη Νέα Δημοκρατία. Αν αφήσετε την ίδια επιχειρηματολογία και αλλάξετε μόνο τα ονόματα και το ποιος τα λέει, δεν θα βρείτε καμία απολύτως διαφορά, γιατί είναι οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης.
Κάποιους τους έχει πιάσει τώρα η ευαισθησία για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, όπου όταν έκλεινε η βιομηχανική ζώνη και μαστιζόταν από ποσοστά ανεργίας πολύ μεγάλα, ερχόντουσαν στη Βόρεια Ελλάδα και τη χαϊδεύαν μόνο όταν γινόταν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Και έλεγαν, «Τι καλά που είστε. Είστε η Συμπρωτεύουσα εσείς». Και από κει και μετά τα προβλήματα ήταν μεγάλα.
Αυτή η Κυβέρνηση έδειξε ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα και τα προβλήματά της. Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη. Η λειτουργία του Πρωθυπουργού κάθε φορά στη Θεσσαλονίκη είναι η επίλυση προβλημάτων, όπως ο ΟΑΣΘ, το Μετρό, οι ελεύθεροι χώροι. Και εκεί φαίνεται το ενδιαφέρον που έχουμε. Ακόμη και για το Κιλκίς, όπου αναφέρθηκε ο κ. Γεωργαντάς, για την περιοχή του, δέκα χρόνια έκαναν να μεταφέρουν το Τμήμα του ΤΕΙ στο καινούργιο κτήριο και ήρθαμε εμείς και το κάναμε. Και να μην έχουν ανησυχία, γιατί το ΤΕΙ θα ενισχύσει το Κιλκίς. Έτσι, λοιπόν, είχαν συνηθίσει. Να έρχονται πάνω και να χτυπούν τις πλάτες και τα προβλήματα να τρέχουν.
Η ιστορία θα μας κρίνει και θα μας γράψει για ό,τι κάνατε και κάνετε σε βάρος της χώρας, λειτουργώντας σαν ένα ιστορικό βαρίδι. Κι αυτό γιατί; Γιατί υπερασπίζεστε τους λίγους και το παλιό. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους πολλούς και φέρνουμε το νέο.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους Θεσσαλονικείς και όλον τον ελληνικό λαό και να του πούμε ότι η Συμφωνία αυτή λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετεί στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζει ρητά και επίσημα πλέον τις θέσεις της χώρας μας. Λύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τη χώρα και που θα δώσει τον γεωπολιτικό και στρατηγικό ρόλο στη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.
Μην επενδύετε και μην ποτίζετε το δέντρο του ακραίου εθνικιστικού λαϊκισμού, γιατί αν οι θέσεις σας είναι μόνο ασαφείς, αυτή τη στιγμή δίνετε τροφή σε αυτούς που αύριο πρώτα απ’ όλα σε εσάς θα βγουν απέναντι.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ