ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/06/2018

Ομιλία του Σ. Φάμελλου κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης



.

“Μπαίνει ένα ερώτημα, κυρίες και κύριοι βουλευτές: Τι είναι τελικά ο κ. Μητσοτάκης; Είναι ο Εφιάλτης για τα συμφέροντα της Ελλάδας ή είναι απλώς λαγός του κ. Σαμαρά; Δεν έχει σημασία, γιατί αυτή η ακροδεξιά ομάδα, που κυριαρχεί πλέον στη Νέα Δημοκρατία, ξέρει ότι επειδή δεν της βγαίνει το σενάριο θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και έναν νέο διχασμό. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν. Είναι αδίστακτοι και γι’ αυτό είναι επικίνδυνοι.

Η πρόταση δυσπιστίας στοχεύει στο να προλάβει τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας γιατί σήμερα τρώγονται οι φιλοξενούμενοι με τους ιδιοκτήτες και σπιτονοικοκύρηδες. Αλλά είναι πλέον αργά. Προσέξτε στα μονοπάτια της νύχτας εκεί που περπατάτε, γιατί κινδυνεύετε να συναντηθείτε με τη Χρυσή Αυγή.

Εμείς έχουμε διαλέξει το φως της ημέρας, την πρόοδο, την εργασία, την προκοπή, τη δουλειά, τη δικαιοσύνη. Όλα αυτά είναι η δική μας πολιτική”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που έχει καταθέσει η ΝΔ.

Ο Αν. ΥΠΕΝ, στη συνέχεια, τόνισε ότι με την πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης θέλει να μην αλλάξει το συνταγματικό της όνομα η γειτονική χώρα, να μην αλλάξει Σύνταγμα, να μη σβήσουν οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων και να κυριαρχήσουν οι εθνικιστικές φωνές και η αστάθεια στα βόρεια σύνορά μας. Η πρόταση δυσπιστίας, όμως, επιλέγει και να σταματήσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, γιατί δεν τους βγήκε η αριστερή παρένθεση, τα άδεια ταμεία του Φεβρουαρίου του 2015, δεν τους βγήκε ο κόφτης, δεν τους βγήκε το πλεόνασμα. Όπως και δεν θα τους βγουν όλα αυτά τα ψέματα με τα οποία ταΐζουν μαζί τους καναλάρχες τους Έλληνες περί περικοπής συντάξεων, περί νέων φόρων και νέας λιτότητας.

“Εμείς αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη, όπως κάνει πάντα η Αριστερά. Αγαπάμε την ευθύνη, γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας”, επεσήμανε εμφατικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Μέσα σε τρία χρόνια, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, η κυβέρνηση τόλμησε και έκανε πράγματα που δεν έχουν γίνει σαράντα χρόνια. Αποκατέστησε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο και όρισε την ατζέντα της προοδευτικής συζήτησης για μια άλλη Ευρώπη. Με αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη τη χώρα, υλοποιώντας, και όχι απλά εξαγγέλλοντας, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης.

Στον αντίποδα και συνειδητά, η Νέα Δημοκρατία λέει ψέματα και στα εθνικά θέματα. Δεν σέβεται τον λαό. Τον θέλει ανενημέρωτο, τον θέλει ανιστόρητο, για να τον εκμεταλλεύεται, για να καλύπτει τα εγκλήματα κατά του λαού κατά της εργασίας, κατά της πατρίδας, τα οποία κάνει εδώ και χρόνια με τους συνεταίρους της ντόπιους και ξένου : “Και, όπως πάντα, όταν ο λαός σηκώνει κεφάλι, η Δεξιά έχει και άλλα εργαλεία για να περιορίσει την πρόσβαση στη γνώση και τη διεκδίκηση. Παλιότερα είχε τη βία και τη νοθεία. Τώρα έχει τη διαπλοκή, τα κανάλια, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς. Και σήμερα βγάζει ένα άλλο όπλο από τη φαρέτρα της για να πάει την Ελλάδα πίσω, γνωστό στην ακροδεξιά: τον σκοταδισμό και τον λαϊκισμό”.

Η ΝΔ απέτυχε στα σημαντικά εθνικά μας ζητήματα, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος, και αυτή η κυβέρνηση κλήθηκε να πετύχει στα δύσκολα. Και το καταφέρνει, γιατί το έχει ανάγκη η πατρίδα. Γιατί, εάν δεν λυθεί, κάποιος θα πρέπει να απολογηθεί στις επόμενες γενιές γιατί έμεινε ένα απόστημα στα βόρεια σύνορα, στο οποίο ασκούν πολιτική άλλες δυνάμεις εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας: “Είναι ντροπή να θέλετε να κάνει πίσω η Ελλάδα, να μείνει πίσω στην ιστορία και να αφήσουμε άλυτα τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε. Αποκρύπτετε ότι αυτά που κερδίζουμε σήμερα ως χώρα τα κερδίζουμε γιατί η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή στη διεθνή διαπραγμάτευση, χάρη σε αυτή την Κυβέρνηση”.

Συνεχίζοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ σχολίασε ότι η ΝΔ υπονομεύει διεθνώς την ισχυρή θέση της χώρας: “Τα πολιτικά της στελέχη, οι σύγχρονοι “Μακεδονομάχοι”, συντηρούσαν πολιτικά γραφεία κάνοντας ρουσφέτια του ΟΑΣΘ. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι “Μακεδονομάχοι”, είναι οι ίδιοι ριψάσπιδες που αδυνατίζουν τη θέση της Ελλάδας μέσω του εισηγητή τους, ζητώντας να αποφασίσει σήμερα η Βουλή τι θα κάνει η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση, όταν αυτή η Κυβέρνηση κέρδισε πρώτα να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, πρώτα να γίνει δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα και μετά να τοποθετηθεί η ελληνική Βουλή”.

Και κατέληξε: “Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να έχει νικητές και ηττημένους, γιατί πρέπει να έχει νικητή την πρόοδο και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Η επιστημονική, παραγωγική και εμπορική κοινότητα της Θεσσαλονίκης θέλει να ανοίξει τα σύνορα, να δουλέψει, να ζήσει μαζί με τη γειτονική χώρα. Όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία, το ερώτημα προς τη ΝΔ θα είναι: Τώρα που κερδίζουμε περισσότερα, εσείς που ζητάγατε λιγότερα γιατί δεν το ψηφίζετε; Και το θέμα δεν είναι εάν θα λύσει το πρόβλημα η Κυβέρνησή μας. Το θέμα είναι εάν θα το λύσει η Ελλάδα. Φαίνεται ότι και με τα εθνικά ζητήματα κάνετε μικροπολιτική και αποδεικνύεστε μικροί”.​

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής

Κύριοι Βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, μια ημέρα μετά την αρχική Συμφωνία που επετεύχθη με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μια συμφωνία την οποία επικρότησε το σύνολο της υφηλίου, κυβερνήσεις, θεσμοί, μέσα ενημέρωσης με μια επικεφαλίδα: «Η Μακεδονία αλλάζει όνομα».
Τι αλήθεια θέλει να πετύχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης; Σίγουρα θέλει να μην αλλάξει το συνταγματικό της όνομα η γείτονα χώρα, σίγουρα θέλει να μην αλλάξει Σύνταγμα, σίγουρα θέλει να μην σβήσουν οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Σίγουρα θέλει να πλειοψηφήσει η εθνικιστική φωνή του VMRO, του Ιβάνοφ, του Γκρουέφσκι. Σίγουρα θέλει να επικρατήσει η αστάθεια. Σίγουρα θέλει να αφήσει τις ξένες δυνάμεις να κάνουν πολιτική στα βόρεια σύνορά μας και όχι η Ελλάδα.
Τι άλλο, όμως, θέλει να πετύχει; Θέλει να αμφισβητήσει, ταυτόχρονα, την προσπάθεια που κάνουν οι Έλληνες μαζί με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και των Οικολόγων Πρασίνων αυτά τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο κ. Τσιάρας ήταν ξεκάθαρος. Η πρόταση δυσπιστίας, όπως είπε, αφορά όλη την πολιτική μας. Ζήτησε να αναλάβουμε την ευθύνη για όλη την πολιτική. Βλέπεις δεν τους βγήκε η παρένθεση. Δεν σας βγήκαν τα άδεια ταμεία του Φεβρουαρίου του 2015. Δεν σας βγήκαν ο εκβιασμός της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού τότε. Δεν τους βγήκε ο κόφτης. Δεν τους βγήκε το πλεόνασμα. Όπως και δεν θα τους βγουν όλα αυτά τα ψέματα, με τα οποία ταΐζουν μέσα από τους καναλάρχες τους τους Έλληνες, περί περικοπής συντάξεων, περί νέων φόρων και νέας λιτότητας. Διότι όλα είναι ψέματα και τίποτα δεν αποδείχθηκε. Και επιχειρούν να σταματήσουν την πορεία για ένα καλύτερο αύριο με το κορυφαίο κοινοβουλευτικό εργαλείο.
Ε, λοιπόν, να το ξέρουν καλά όλοι και να το ξέρει η πατρίδα μας. Εμείς αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη. Άλλοι κρύφτηκαν πίσω από την ευθύνη στο τέλος τους 2014. Αναλαμβάνουμε όλη την ευθύνη, όπως κάνει πάντα η Αριστερά, όπως προστάζει ο Καζαντζάκης. Αγαπάμε την ευθύνη, γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας, αγαπάμε τα παιδιά μας, αγαπάμε το μέλλον του τόπου μας. Τιμήσαμε και τιμούμε τις δεσμεύσεις μας.
Τι έχει γίνει, άραγε, αυτά τα χρόνια; Η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της έναντι των Ευρωπαίων και όλων των θεσμών. Έτσι, τον ερχόμενο Αύγουστο τελειώνει οριστικά το μνημόνιο. Το ακούσατε, κύριε Χατζηδάκη; Τελειώνει οριστικά το μνημόνιο που εσείς υποχρεώσατε τη χώρα μας να μπει, χρεοκοπώντας την πατρίδα μας, χρεοκοπώντας την παραγωγή. Τελειώνει το μνημόνιο που περιορίζει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα. Κι αυτό το πέτυχε αυτή η Κυβέρνηση. Κι αυτό σας στενοχωρεί. Γι’ αυτό κάνατε πρόταση δυσπιστίας.
Προχωρήσαμε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, δίκαιες όμως. Με έργα έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά. Η Ελλάδα έχει πλέον αναπτυξιακό σχέδιο. Δεν είχε μέχρι τώρα. Έχει διαφορετική πολιτική από την, τάχατες, ανάπτυξη, την ψεύτικη, τη φούσκα, που είχαν όλες οι πολιτικές της Μεταπολίτευσης. Με την καλύτερη επίδοση εδώ και χρόνια στη βιομηχανία, στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στον τουρισμό, αποδεκτή κι από τους σκληρότερους επικριτές μας. Μία ανάπτυξη μαζί με τους παραγωγούς, μαζί με τους εργαζόμενους, με πραγματικό προϊόν και πραγματική εργασία. Με ρεκόρ στην απασχόληση το τελευταίο τρίμηνο. Ανάπτυξη που δεν είναι ανάπτυξη με αέρα. Είναι πρώτη στο ΕΣΠΑ, πρώτη στο Πακέτο Γιουνκέρ, όπως ο Πρόεδρος της Κομισιόν το είπε από εδώ, μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Διαψεύστε τον, αν μπορείτε! Βγείτε και διαψεύστε τον κ. Γιουνκέρ.
Μέσα σε τρία χρόνια κάναμε πράγματα που δεν έχουν γίνει σαράντα χρόνια. Τολμήσαμε να κάνουμε πράγματα. Αποκαταστήσαμε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο και στην προοδευτική συζήτηση για μια άλλη Ευρώπη. Με αναπτυξιακά συνέδρια σε όλη τη χώρα, υλοποιώντας κι όχι εξαγγέλλοντας ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Με πραγματικό, δημοκρατικό προγραμματισμό, που κάποτε κάποιοι τον εξήγγειλαν, αλλά έπαιξαν μόνο στο Χρηματιστήριο τα λεφτά των Ελλήνων.
Θέσαμε το περιβάλλον στο επίκεντρο. Συζητάμε πια για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, κάνοντας τομές που ήταν συνταγματικές επιταγές, αλλά έμεναν στα συρτάρια των Βουλευτών και των Υπουργών, με επιλογή τους, για σαράντα χρόνια. Έχουμε πλέον στρατηγική για την κυκλική οικονομία. Έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο το οποίο συζητάμε και υλοποιούμε, πραγματικά αειφόρο και βιώσιμο.
Με πραγματική ανακύκλωση, με νέο νόμο για την ανακύκλωση, διπλασιασμό των πόρων, με έργα στους δήμους, στους πολίτες, με διαλογή στην πηγή, με πράσινα σημεία, κλείνοντας το 90% των χωματερών που έβαζαν μόνο πρόστιμα στη χώρα μας. Αυτοί είναι οι «μενουμευρώπηδες». Είχαν τριακόσιες χωματερές στην Ελλάδα το 2014. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρώπης; Αυτό θέλατε τόσα χρόνια; Και ταυτόχρονα, ολοκληρώσαμε τις υποχρεώσεις στη χώρα για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Οριοθετήσαμε τις περιοχές μας, καλύπτοντας και εθνικά συμφέροντα που είχατε αφήσει ακάλυπτα και σε περιοχές εθνικής σημασίας και ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε φορείς στην Ελλάδα για να έχει το περιβάλλον εργασία, σύνδεση με το τοπικό προϊόν και αξιολόγηση.
Αποκτήσαμε σύγχρονο σχεδιασμό για τα νερά, με καθυστέρηση έξι χρόνων και λίγο πριν την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Υλοποιούμε τους δασικούς χάρτες που είχατε για σαράντα χρόνια στα συρτάρια. Κυρώσαμε σε έναν χρόνο το 32%, με υποστήριξη των αγροτών, με πρόβλεψη για την οικιστική πύκνωση.
Αποδίδουμε σε όλες τις πόλεις ελεύθερους χώρους στους πολίτες, όπως κάναμε στο Πάρκο Τρίτση, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, όπως κάνουμε τώρα στου Γουδή. Υλοποιούμε 2,2 δισεκατομμύρια σε έργα για υγρά και στερεά απόβλητα και αναπτύσσουμε μία νέα καινοτόμο περιβαλλοντική διπλωματία, πιάνοντας για πρώτη φορά τους στόχους της Ελλάδας και για το Πρωτόκολλο και για τη Συμφωνία των Παρισίων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κι αυτό που έλειπε τόσα χρόνια, ένα ειδικό ταμείο για τις περιοχές που τόσα χρόνια παρήγαγαν ενέργεια για όλη την Ελλάδα. Γιατί είχατε ξεχάσει και την Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη και το Αμύνταιο.

Πέρα, όμως, από την αλλαγή στο αναπτυξιακό μοντέλο -αυτοί που θέλουν να σταματήσουν με την πρόταση δυσπιστίας και αυτοί που μπορεί να υποστηρίξουν, όσοι την ψηφίσουν, γιατί δεν είναι μόνο άμοιροι ευθυνών και αυτοί που θα υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας- αυτή η Κυβέρνηση βάζει ένα τέλος στη διαφθορά. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η αποκατάσταση του κράτους δικαίου δεν αφορά μόνο την πολιτική σκηνή, αφορά και την παραγωγή. Γιατί δεν είχαμε πρόσβαση όλοι στα εργαλεία της ανάπτυξης και της παραγωγής, ούτε όλοι οι επιχειρηματίες.
Αποκαλύφθηκε η διαπλοκή και η σύνδεση των κομμάτων εξουσίας τα τελευταία σαράντα χρόνια, του παλιού δικομματισμού με τα κανάλια, τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαστική εξουσία. Αποκαλύφθηκε σε ποιους δίνατε δάνεια με «αέρα» και σας στεναχωρεί. Θέλετε να το σταματήσετε! Ήταν τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης. Χρωστάνε ακόμα 400 εκατομμύρια τα κόμματα του δικομματισμού και δεν απαντούν το πόσα θα πληρώσουν. Η πρόταση δυσπιστίας τους έλειπε!
Τι αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα, όμως; Αποκαλύφθηκαν τα δάνεια του «Κήρυκα Χανίων», του «καλύτερου βιογραφικού της Ελλάδας» και του μεγαλύτερου μπαταχτσή πιθανά, η σχέση της κ. Μαρέβα με off shore, εκεί που το πόθεν έσχες χάνει τη σχέση του με τη λογική. Αλλά και η διαπλοκή στο χώρο της υγείας που κόστισε στη Novartis 23 δισεκατομμύρια και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτά θέλουνε να σταματήσουνε με την πρόταση δυσπιστίας.
Τι είπε, όμως, ο άλλος εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή για τη διαλεύκανση των σκανδάλων στην υγεία; Ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε να μη συνεχιστεί η διερεύνηση για τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ από την εξεταστική επιτροπή. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ; Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει ο άνθρωπος; Ξέρετε πόσος κόσμος σιτιζόταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ; Πώς περιμένουν, όμως, να πιστέψει ο λαός αυτά που λένε όταν μέσα στην Βουλή παραδέχονται ότι είναι με τη διαπλοκή και τη διαφθορά;
Συνειδητά η Νέα Δημοκρατία λέει ψέματα και στα εθνικά θέματα, όπως είπαν και οι δύο εισηγητές της. Δεν σέβεται τον λαό. Τον θέλει ανενημέρωτο, τον θέλει ανιστόρητο, για να τον εκμεταλλεύεται, για να καλύπτει τα εγκλήματα κατά του λαού κατά της εργασίας, κατά της πατρίδας μας, τα οποία κάνει εδώ και χρόνια με τους συνεταίρους της ντόπιους και ξένους.
Και όταν ο λαός σηκώνει κεφάλι, έχει και άλλα εργαλεία για να περιορίσει την πρόσβαση στη γνώση και τη διεκδίκηση. Παλιότερα είχε τη βία και τη νοθεία. Τώρα έχει τη διαπλοκή, τα κανάλια, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς. Και σήμερα βγάζει ένα άλλο όπλο από τη φαρέτρα της, γνωστό στην ακροδεξιά, τον σκοταδισμό και τον λαϊκισμό και πάει την Ελλάδα πίσω. Γιατί είναι και ιδεολογική σας επιλογή να πάει η Ελλάδα πίσω, ενώ πάει μπροστά.
Σε όλα αυτά τα παραπάνω, η Κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει τη βάση για τη λύση ενός προβλήματος που καθυστερεί τη Βόρειο Ελλάδα και όλη τη χώρα μας τουλάχιστον 25 χρόνια, για να μην πω εβδομήντα.
Και ας το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής. Ποιος Έλληνας ήθελε να έχουμε αυτή τη συζήτηση για το όνομα τη Μακεδονίας; Ποιος Έλληνας ήθελε να αμφισβητείται η ελληνικότητα του όρου Μακεδονία; Ποιος ήθελε να έχει ένα θέμα ανοιχτό και επικίνδυνο στα βόρεια σύνορα; Κανείς και πολύ περισσότερο εμείς που δεν το δημιουργήσαμε. Γιατί το δημιουργήσατε, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, και σε ένα βαθμό συμμετείχαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε αυτό.
Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Η χώρα μας δεν καλείται να σχεδιάσει σε λευκό χαρτί. Καλούμαστε να λύσουμε ένα πρόβλημα, που η δική σας πολιτική δημιούργησε. Γιατί εσείς αποτύχατε το 1992, τότε που προδώσατε το ίδιο το κόμμα σας και έριξε ο κ. Σαμαράς τη δική σας Κυβέρνηση, όταν ακόμα δεν υπήρχαν εθνικές λειτουργίες στα βόρεια σύνορα, δεν υπήρχε σύνταγμα, δεν υπήρχε αλυτρωτισμός, δεν υπήρχαν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δεν υπήρχε ο κ. Γκρουέφσκι, εντάσεις και ήττες. Μέχρι και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουμε χάσει για την FYROM και δεν το λέτε.
Αποτύχατε στα εύκολα, αλλά σημαντικά για τα εθνικά μας ζητήματα. Και εμείς κληθήκαμε να πετύχουμε στα δύσκολα. Και αυτό καταφέρνουμε, γιατί το έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Γιατί εάν δεν το λύσουμε, κάποιος πρέπει να απολογηθεί τι θα γίνει στα παιδιά μας εάν μείνει ένα απόστημα στα βόρεια σύνορα, στο οποίο παίζουν μπάλα άλλες δυνάμεις εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας.
Και το θέμα, λοιπόν, δεν είναι εάν θα το λύσει η Κυβέρνηση μας. Το θέμα είναι εάν θα το λύσει η Ελλάδα, κύριοι. Και εφόσον ασχολείστε με τον μικροκομματισμό, φαίνεται ότι και με τα εθνικά ζητήματα κάνετε μικροπολιτική. Γιατί στην πολιτική αποδεικνύεστε μικροί.
Και αυτά πρέπει να τα ξέρει η Βόρειος Ελλάδα, να ξέρει την αλήθεια, ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να ρίξει την Κυβέρνηση -δεν θα το καταφέρει- γιατί θέλει να αφήσει ένα ανοιχτό πρόβλημα στα σύνορα. Και βέβαια πρέπει να ξέρει και κάτι ακόμα η Βόρειο Ελλάδα. Όλοι οι Βουλευτές αλλά και οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που πηγαίνουν στα συλλαλητήρια λένε ψέματα στον λαό της Μακεδονίας. Γιατί είναι ίδιοι που ήταν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κώστα Καραμανλή που κατέθεσε την πρόταση για σύνθετη ονομασία erga omnes στο Βουκουρέστι. Και τώρα λένε ψέματα στον ελληνικό λαό. Λένε ψέματα στους Μακεδόνες. Όλοι αυτοί ήταν στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου -που υπόγραψαν την πρόταση δυσπιστίας- που έστειλε τον κ. Βενιζέλο στον ΟΗΕ να πει για το erga omnes, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό μέσα στο Βήμα του ΟΗΕ. Και τώρα λένε ψέματα.
Το ιστορικό του «Μακεδονικού» είναι καταγεγραμμένο. Το πρόβλημα είναι γραμμένο. Από το 1959 με τις θέσεις για τη «μακεδονική γλώσσα» του Αβέρωφ ή με το νομοθετικό διάταγμα που αναγνωρίζει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» το 1959 ή το 1977 με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τι έχετε κάνει, όμως, μετά την προδοσία Σαμαρά έναντι της Νέας Δημοκρατίας; Το 1993 η Κίνα και η Ιαπωνία, το 1996 η Σερβία, το 1998 το 50% των χωρών του ΟΗΕ αναγνώρισαν με το όνομα «Μακεδονία» τη γειτονική χώρα. Το 2004 οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το 2007 ο Καναδάς οπότε και είχε φτάσει ήδη το 61% των μελών του ΟΗΕ, το 2011 εκατόν είκοσι εννιά χώρες και σήμερα εκατόν σαράντα εννιά χώρες αναγνωρίζουν ως «Μακεδονία» τους γείτονες, εμείς βέβαια, όχι. Εκατόν σαράντα εννιά χώρες είναι το αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής, της δικής σας διαπραγμάτευσης.
Η ουσία του προβλήματος είναι ότι εμείς καλούμαστε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι να λύσουμε το ότι το 75% του πλανήτη τους αναγνωρίζει ως «Μακεδονία» και το άλλο 25% ως «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτή είναι η αλήθεια για το σύνθετο όνομα. Και οι Μακεδόνες αυτό θέλουν, να πάρουμε πίσω το όνομα, να πάρουμε πίσω την αμφισβήτηση της ελληνικότητας του όρου «Μακεδονία», που δημιουργήσατε εσείς και μην το παίζετε στρουθοκάμηλοι γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα στο διεθνές σκηνικό.
Τώρα ευτυχώς, για να είμαστε ειλικρινείς, έχουμε μαζί μας τη διεθνή κοινότητα, που υποστηρίζει ότι και οι εκατόν σαράντα εννιά χώρες θα δεχθούν να αλλάξουν το όνομα με το οποίο τους έχουν αναγνωρίσει. Γιατί κερδίζουμε πίσω κάτι που δεν είχε η Ελλάδα και το κερδίζει αυτή η Κυβέρνηση και είναι ντροπή η δική σας μιζέρια, να θέλει να κάνει πίσω η Ελλάδα, να κάνει πίσω στην ιστορία. Δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω, όμως, στα προβλήματα. Γιατί αποκρύπτετε ότι αυτά που κερδίζουμε σήμερα τα κερδίζουμε γιατί η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή στη διεθνή διαπραγμάτευση και το κέρδισε αυτή η Κυβέρνηση.
Ποιος εποφθαλμιά σήμερα τη νέα πιο ισχυρή θέση της Ελλάδας; Η Νέα Δημοκρατία. Γιατί; Γιατί τα πολιτικά της στελέχη, οι σύγχρονοι Μακεδονομάχοι, συντηρούσαν πολιτικά γραφεία κάνοντας ρουσφέτια στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι Μακεδονομάχοι που θέλουν την τιμιότητα και τη δικαιοσύνη στη Μακεδονία και θέλουν τα εθνικά της συμφέροντα.
Αδυνατούν ταυτόχρονα οι ίδιοι ριψάσπιδες στη θέση της Ελλάδας ζητώντας ο κ. Γεωργαντάς να αποφασίσει σήμερα η Βουλή τι θα κάνει στη διαπραγμάτευση όταν αυτή η Κυβέρνηση κέρδισε πρώτα να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος, πρώτα να γίνει δημοψήφισμα στη γείτονα χώρα και μετά να τοποθετηθεί η ελληνική Βουλή. Κι αυτό το κερδίσαμε εμείς.
Η κατάληξη αυτής της συζήτησης, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μπορεί να δώσει μια πηγή δημιουργίας και ηρεμίας και στη Βόρεια Ελλάδα. Σ’ αυτήν τη συμφωνία δεν ψάχνουμε για κερδισμένους και χαμένους, και οι δυο λαοί θα είναι κερδισμένοι. Αυτή είναι η ουσία της διεθνούς διπλωματίας και τα υπόλοιπα είναι κανόνια, όπλα, αίμα και πόλεμος. Τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να τα λύσει η κοινωνία αυτή που μπορεί. Η δυνατή κοινωνία μπορεί να λύσει προβλήματα. Η αδύνατη, η δική σας πολιτική δεν μπορεί να λύσει προβλήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα ήταν εγκληματικό λάθος να μείνει άλυτο ένα ζήτημα -και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- για να έχετε μικροκομματικά οφέλη.
Γιατί η συνταγματική αναθεώρηση, που κερδίσαμε εμείς, είναι περισσότερο από την εθνική γραμμή που είχατε μέχρι τώρα, είναι πάνω από το erga omnes με τη σύνθετη γεωγραφική ονομασία. Γιατί το κρύβετε αυτό; Και να προσθέσουμε κι άλλα όπως την αλλαγή του ονόματος της Εκκλησίας, τη σύνδεσή της με το Πατριαρχείο, την αλλαγή δρόμων, αεροδρομίων, την αντικατάσταση αγαλμάτων. Όλα αυτά δηλαδή, οι πολιτικοί που δεν κατάφεραν να λύσουν το θέμα της ονομασίας, ζητούν τώρα να μην τα κερδίσει η Ελλάδα. Αν δεν διεκδικήσουμε τη λύση θα αφήσουμε ένα πρόβλημα στα βόρεια σύνορα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η επιστημονική, παραγωγική και εμπορική κοινότητα της Θεσσαλονίκης θέλει να ανοίξει τα σύνορα, να δουλέψει, να ζήσει μαζί με τη γειτονική χώρα. Όταν έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το θέμα πρέπει να απαντήσουν: Τώρα που κερδίζουμε περισσότερα εσείς που ζητάγατε λιγότερα γιατί δεν το ψηφίζετε;
Μπαίνει ένα ερώτημα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, και τελειώνω: Τι είναι τελικά ο κ. Μητσοτάκης; Είναι ο εφιάλτης για τα συμφέροντα της Ελλάδας ή είναι απλώς λαγός του κ. Σαμαρά; Δεν έχει σημασία γιατί αυτή η ακροδεξιά ομάδα, που κυριαρχεί πλέον στη Νέα Δημοκρατία, ξέρει ότι επειδή δεν της βγαίνει το σενάριο θα πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας και έναν νέο διχασμό. Αυτό θα προσπαθήσουν να κάνουν. Είναι αδίστακτοι και για αυτό είναι επικίνδυνοι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Πόση ώρα θα μιλάει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Σας παρακαλώ πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Η πρόταση δυσπιστίας στοχεύει στο να προλάβει τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας γιατί τρώγονται σήμερα οι φιλοξενούμενοι με τους ιδιοκτήτες και σπιτονοικοκύρηδες. Αλλά είναι πλέον αργά. Προσέξτε στα μονοπάτια της νύχτας εκεί που περπατάτε γιατί κινδυνεύετε να συναντηθείτε με τη Χρυσή Αυγή.
Εμείς έχουμε διαλέξει την ημέρα την πρόοδο την εργασία, την προκοπή, τη δουλειά, τη δικαιοσύνη. Όλα αυτά είναι η δική μας πολιτική. Πού να ξέρετε άραγε εσείς από αυτά; Έχετε δουλέψει ποτέ;
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ