ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/06/2018

Ομιλία του υπουργού Ναυτιλίας, Παν. Κουρουμπλή στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας



.


Μέτρο, σωφροσύνη και μετριοπάθεια, συνέστησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολιάζοντας τη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος να προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, ενώ επέκρινε τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με τους εθνικιστές των Σκοπίων και την κατηγόρησε ότι έχει ευθύνες που το όνομα «Μακεδονία» αναγνωρίστηκε από 135 χώρες και πλέον.

«Είναι ενδιαφέρον να ακούμε από ανθρώπους που ο ένας έλεγε τον άλλο προδότη να είναι στο ίδιο κόμμα και την ίδια όχθη, απέναντι σε μία κυβέρνηση που είχε το θάρρος να σηκώσει το βάρος και να προχωρήσει σε μια λύση έντιμη και σε έναν έντιμο συμβιβασμό για να απαλλάξει τη χώρα από τα δεινά που έρχονται, αλλά κάποιοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουν» ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Απαντώντας δε, στην επίθεση που δέχθηκε η κυβέρνηση από τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Κουρουμπλής την κάλεσε να είναι πιο προσεκτική και να μην προτρέχει.

«Η κ. Μπακογιάννη, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και παρακολουθεί τα πράγματα στα Βαλκάνια, ξέρει ποια είναι η διείσδυση της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή ακόμα και στην ορθόδοξη Σερβία. Ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Πάνω από 135 χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία και την ευθύνη για την αναγνώριση των Σκοπίων δεν την έχει ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς» τόνισε και πρόσθεσε: «Μην προτρέχετε. Υπάρχουν και τα πρακτικά των προηγούμενων χρόνων για να δούμε τι λέγατε για τη σύνθετη ονομασία και τον γεωγραφικό προσδιορισμό και τι λέγατε για το "Βόρεια Μακεδονία". Χαρίσατε το όνομα "Μακεδονία" με την ανικανότητα σας. Η πολιτική εκ του αποτελέσματος κρίνεται».

Επίσης, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν τη συμφέρει να διαλυθεί αυτό το κρατίδιο» γιατί, όπως είπε, αυτό «θα τροφοδοτήσει τον μεγαλοϊδεατισμό».

«Η επίλυση του προβλήματος θα ενισχύσει τη χώρα μας ως περιφερειακή δύναμη και θα ανοίξει δρόμους για τη διακίνηση του εμπορίου» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε: « Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα από την απόφαση της κυβέρνησης να πάει στην επίλυση του προβλήματος. Κριτική βεβαίως να γίνει. Υπάρχουν θέματα για να συζητήσουμε. Αλλά μια συμφωνία δεν είναι κατοχική. Είναι συμφωνία δύο κρατών και εκ των πραγμάτων κάποια πράγματα θα διεκδικηθούν από τη μια ή από την άλλη πλευρά. Εσείς, όμως, ταυτίζεστε με τους εθνικιστές των Σκοπίων. Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να απογαλακτιστεί από τη σκιά του πατέρα του τον οδηγεί στις ακραίες θέσεις του κ. Σαμαρά και αυτό είναι επικίνδυνο».

«Δεν θέλετε εκλογές, γι` αυτό καταθέσατε την πρόταση. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι με βάση την απόφαση που θα πάρει η Βουλή θα δοθεί τέλος στο παραμύθι των εκλογών, με το οποίο καλλιεργούσατε προσδοκίες στον κόσμο σας» κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της βουλής

Κύριε Πρόεδρε, σε τέτοιες στιγμές, ιστορικές για τον τόπο, χρειάζεται μέτρο, μετριοπάθεια και σωφροσύνη.
Περίμενα από την κυρία Μπακογιάννη να ήταν τουλάχιστον λίγο προσεκτικότερη στους χαρακτηρισμούς για ξεπουλήματα. Είναι, όμως, ενδιαφέρον…
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα, τι λέτε τώρα; Σοβαρευτείτε. Είπα εγώ για ξεπούλημα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Δεν είπατε για τους ΑΝΕΛ ότι ξεπουλάνε τη Μακεδονία;
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ψυχραιμία, κύριοι συνάδελφοι.
ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: Να το πάρετε πίσω.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να το πάρετε πίσω. Ρωτήστε τον κ. Φλαμπουράρη που άκουσε. Εσείς ήσασταν αλλού απασχολημένος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Μπακογιάννη, παρακαλώ πολύ.
ΘΕΟΔΩΡΑ (ΝΤΟΡΑ) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα τι να κάνω, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Να τον ακούσετε με υπομονή. Και άμα τελειώσει και είναι κάτι προσωπικό, να ζητήσετε τον λόγο επί προσωπικού. Αυτή είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, συνεχίστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Η πολιτική, λοιπόν, χρειάζεται γενναιότητα. Γιατί είναι ενδιαφέρον να ακούμε ανθρώπους που ο ένας έλεγε τον άλλον «προδότη» να είναι τώρα στο ίδιο κόμμα και στην ίδια όχθη, απέναντι σε μια Κυβέρνηση που είχε το θάρρος και την τόλμη να σηκώσει το βάρος και να προχωρήσει σε μία λύση έντιμη, σε έναν έντιμο συμβιβασμό για να απαλλάξει τη χώρα από δεινά που έρχονται και που κάποιοι κάνουν πως δεν τα ξέρουν.
Τουλάχιστον η κυρία Μπακογιάννη διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών. Και παρακολουθεί τα πράγματα πώς εξελίσσονται στα Βαλκάνια και ποια είναι η διείσδυση της Τουρκίας σε όλη αυτή την περιοχή. Πώς αποκτά συνεχώς επιρροές ακόμα, κυρία Μπακογιάννη, και στην ορθόδοξη Σερβία, η οποία δεν τόλμησε, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ είχε δεσμευθεί. Την πήρε πίσω.
Αυτά δεν τα λέτε στον ελληνικό λαό. Δεν λέτε από πού είναι η πραγματική απειλή. Μου θυμίζετε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που ενώ η Ελλάδα απειλείτο από την Ανατολή, εμείς λέγαμε ότι μας απειλούν οι βόρειοι γείτονες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία δεν λέτε στον ελληνικό λαό. Ούτε λέτε στον ελληνικό λαό για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου από την προσφυγή που έκανε η FYROM.
Και τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα. Γιατί είναι νοήμων ο ελληνικός λαός και δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου σχετικά με το τι λέγατε παλιότερα, τι λέτε τώρα, τι έλεγε ο ένας, τι έλεγε ο άλλος. Έχει μνήμη. Εκατόν τριάντα πέντε χώρες αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία. Και τα ονοματίζουν ως Μακεδονία. Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς εδώ κρυφό καμάρι. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο Τσίπρας έχει την ευθύνη αυτή και ο Κοτζιάς; Για αυτές τις εκατόν τριάντα πέντε χώρες ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς έχει την ευθύνη, κυρίες και κύριοι; Για την αναγνώριση;
Έρχομαι στο 1991. Ποιος συνυπέγραψε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας; Ποιος συνυπέγραψε αυτό το μεγάλο έγκλημα εις βάρος του σέρβικου λαού και των Βαλκανίων για να δημιουργηθεί όλη αυτή η ρευστότητα σε αυτή την ευρύτερη περιοχή σε μια περιοχή που χαρακτηριζόταν πάντα πυριτιδαποθήκη; Ποιος την υπέγραψε; Ο πολέμαρχος κ. Σαμαράς, ο οποίος μετά απεπέμφθη από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ξεχνάτε την επιστολή που έστειλε τότε ο κ. Σαμαράς στον αείμνηστο Καραμανλή; Τώρα τον επικαλείται. Μάλιστα, επικαλείται και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οψίμως. Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία πρέπει σήμερα να συζητήσουμε.

Όσες φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η χώρα προχώρησε σε ορισμένες κρίσιμες συμφωνίες, πάντοτε υπήρχε αυτός, δυστυχώς, ο αρνητισμός, γιατί δεν υπήρχε ποτέ γενναιότητα στην πολιτική.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν υπέγραψε τη Συνθήκη των Σεβρών την επόμενη μέρα δέχθηκε δολοφονική απόπειρα.
Μας λέτε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν νομιμοποιείται. Η Κυβέρνηση του 1959, που υπέγραψε τη Συνθήκη της Ζυρίχης, είχε νομιμοποίηση διαφορετική; Η Κυβέρνηση του 1980 που ψήφισε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε διαφορετική νομιμοποίηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βέβαια.
(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής): Α, είχε. Και τώρα δεν έχει. Θα την πάρετε την απάντηση αύριο.
Όμως, ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε, γιατί δεν τις θέλετε τις εκλογές, γι’ αυτό καταθέσατε αυτήν την πρόταση. Διότι ξέρετε πολύ καλά, λοιπόν, ότι με βάση την απόφαση που θα πάρει αύριο η Βουλή τέλος στο παραμύθι των εκλογών, με το οποίο καλλιεργούσατε προσδοκίες στον κόσμο σας. Αυτή είναι η αλήθεια.
Τι έρχεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνει αυτή η Συμφωνία; Καλό θα είναι να μην προτρέχετε, γιατί καλά κάνατε και ζητήσατε τα Πρακτικά, κυρία Μπακογιάννη, αλλά υπάρχουν και Πρακτικά των προηγούμενων χρόνων. Να δούμε, λοιπόν, τι λέγατε για τη σύνθετη ονομασία. Διότι δεν σας άκουσα να μιλήσετε για τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το αποφύγατε.
Έρχεται, λοιπόν, η Συμφωνία με το άρθρο 1 και παίρνει πίσω το «Μακεδονία», το οποίο το χαρίσατε με την αδυναμία που είχατε επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια και την ανικανότητα να πείσετε έστω και μία χώρα να μην τους αναγνωρίσει. Αυτή είναι η αλήθεια. Η πολιτική κρίνεται εκ τους αποτελέσματος. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν πείσατε καμμία χώρα ούτε από την Ανατολή ούτε από τη Δύση. Και παίρνει, λοιπόν, η Συμφωνία το όνομα «Μακεδονία» και το κάνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Και όταν θα βγουν τα Πρακτικά, θα δούμε τι λέγατε για το «Βόρεια Μακεδονία». Λοιπόν, μην βιάζεστε. Τα γραπτά μένουν, έλεγαν οι Λατίνοι.
(Στο σημείο αυτό την προεδρική έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΥΚΟΥΔΗΣ)
Τι άλλο κάνει, λοιπόν, η Συμφωνία; Τον Γενάρη, όταν ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της FYROM στο Νταβός, βγήκατε στα κάγκελα. Τουλάχιστον εγώ έτυχα αρκετούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να λένε «δεν είναι δυνατόν να περιοριζόμαστε μόνο στο όνομα, αλλά και στα σύμβολα και στον αλυτρωτισμό, άρα αλλαγή του Συντάγματος».
Το είχατε βάλει εσείς αυτό το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος; Θα δούμε τα Πρακτικά. Εγώ είμαι καλόπιστος. Αν το είχατε βάλει, μπράβο. Αν, όμως, δεν το είχατε βάλει, τότε θα πρέπει να πείτε στον ελληνικό λαό ποιος είναι ο υποκριτής. Περί αυτού πρόκειται. Αυτή είναι η αλήθεια πάλι.
Τι άλλο λέει η Συμφωνία; Στο άρθρο 8 λέει για αλλαγή των συμβόλων Βεργίνας, τα πάντα. Το είχατε πετύχει; Το είχατε βάλει στο τραπέζι; Ούτε καν το διανοούσασταν. Όλα αυτά τα χρόνια που εσείς κυβερνούσατε, μιλούσανε και λέγανε ότι ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχτιζαν αγάλματα, έδιναν ονομασίες σε λεωφόρους και έρχεται το άρθρο 7 της Συμφωνίας και τους αποκόπτει οριστικά από τη σχέση τους με την αρχαιότητα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Και επειδή σας ακούω να κλαίτε για το όνομα και για τη γλώσσα, ποιος υπέγραψε τη συμφωνία του 1959, αναγνωρίζοντας τη FYROM, ως Δημοκρατία της Μακεδονίας; Για δείτε τα βιβλία της δεκαετίας του ’60, κυρία Μπακογιάννη. Φέρτε μου ένα βιβλίο γεωγραφίας να δούμε τι μας δίδασκαν τα βιβλία εκείνης της εποχής. Από ποιες χώρες αποτελείται η Γιουγκοσλαβία; Από τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Όταν πήγε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου το 1964 στο Βελιγράδι και του έθεσαν το θέμα της Μακεδονίας, διέκοψε την επίσκεψή του. Δεν ξέρω τι γινόταν από άλλες κυβερνήσεις εκείνης της εποχής. Πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως έχουν.
Φτάνουμε και στη γλώσσα. Όταν έρχεται η συμφωνία και συνδέει τη γλώσσα και λέει ότι αυτή η γλώσσα είναι νοτιοσλαβική και ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, τι άλλο πρέπει να πει δηλαδή; Το 1977 ξέρετε πάρα πολύ καλά τι έγινε. Τα λέω αυτά, για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν τη συμφέρει να διαλυθεί αυτό το κρατίδιο. Ξέρετε καλά ότι οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν είναι οι δεξιά και αριστερά ένθεν και ένθεν αυτού του κρατιδίου. Αυτή θα ήταν μια εξέλιξη που θα τροφοδοτούσε μεγαλοϊδεατισμούς σε αυτές τις χώρες. Και αυτό το ξέρουν και οι κάτοικοι αυτής της περιοχής. Ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει γι’ αυτούς η Ελλάδα.
Από αυτή τη συμφωνία, λοιπόν, η Ελλάδα ενισχύεται πολιτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν έχει ανοιχτά μέτωπα εκεί που ξέρετε και ξέρουν όλοι και θα έπρεπε να είναι το μυαλό όλων μας εκεί.
Εγώ ντρέπομαι να ακούω ανθρώπους και μάλιστα πρώην στρατηγούς να λένε ότι μπορεί να μας απειλήσει αυτή η χώρα. Αν καταντήσει η Ελλάδα να νιώθει απειλή από αυτή η χώρα, με τέτοια ιστορία αυτού του λαού, ε, τότε δεν ξέρω τι στρατιωτικοί ήταν αυτοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επίλυση αυτού του προβλήματος θα δώσει τη δυνατότητα να είναι η Ελλάδα μια περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια, να ανοίξει τους οικονομικούς δρόμους και να πάρει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης την ώθηση για την ανάπτυξη, που θα το αναδείξει ως το καλύτερο κέντρο διακίνησης εμπορίου προς την κεντρική Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ευρώπης.
Είναι, λοιπόν, πολλά τα πλεονεκτήματα από την απόφαση να πάει η Κυβέρνηση στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Κριτική, βεβαίως, μπορεί να γίνει. Υπάρχουν θέματα στα οποία μπορεί κανείς να αναφερθεί. Όμως, μια συμφωνία δεν είναι μια συμφωνία κατοχική. Είναι μια συμφωνία δυο κρατών, όπου εκ των πραγμάτων κάποιοι θα κερδίσουν. Και από τις δυο πλευρές κάποια πράγματα θα διεκδικηθούν.
Εσείς έρχεστε αυτή τη στιγμή και ταυτίζεστε με τους εθνικιστές των Σκοπίων. Αυτό κάνετε. Ο κ. Μητσοτάκης πραγματικά μου κάνει εντύπωση ότι στην προσπάθειά του να απογαλακτιστεί από τη σκιά του πατέρα του, που ήταν ένας σημαντικός πολιτικός της χώρας, υπεργαλακτίζεται από τις ακραίες πολιτικές του κ. Σαμαρά. Και αυτό είναι επικίνδυνο και για τη Νέα Δημοκρατία και για την πατρίδα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ