15/06/2018

Χ. Καφαντάρη: Πατριώτης είναι αυτός που λύνει ζητήματα, που ανοίγει νέους δρόμους για το καλό του τόπου του και του λαού του

Oμιλία της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην Βουλή, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ.(15.06.2018)

.

«Πατριώτης είναι αυτός που λύνει ζητήματα, που ανοίγει νέους δρόμους για το καλό του τόπου του και του λαού του»

Ολόκληρη η ομιλία:
Με την τακτική σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ανοίξατε τα ντουλάπια της ιστορίας και προσπαθήσατε να επαναφέρετε το κλίμα του διχασμού και ένα κλίμα εμφυλιοπολεμικό, μιας άλλης εποχής, που η δημοκρατία της χώρας μας και ο ελληνικός λαός, ειδικά μετά τη Μεταπολίτευση, είχε βάλει στην άκρη.
Σήμερα, πραγματικά έπεσαν οι μάσκες. Γιατί κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση; Εγώ θα πω απλά δύο πράγματα. Πρώτον, γιατί αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν υπάρχει Αριστερή παρένθεση και δεύτερον -και σημαντικό- γιατί η χώρα μας βγαίνει σταδιακά από τις μνημονιακές πολιτικές.
Έτσι, λοιπόν, χρησιμοποιείτε ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα, το οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό όσον αφορά τους πολίτες αυτής της χώρας, αντιμετωπίζει με σεβασμό τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού, για να πετύχετε τον πολιτικό σας στόχο: να πέσει αυτή η Κυβέρνηση και χρησιμοποιείτε όλα τα μέσα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Συζητάμε, λοιπόν, σήμερα μια πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει, όμως, να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Πώς κρίνεται μία Κυβέρνηση; Πρώτον, από την αντιστοιχία των πολιτικών της σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του λαού. Δεύτερον, από τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, του πολιτεύματος, την κατοχύρωση δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. Τρίτον, από την αναβάθμιση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, καθώς και σε θεσμικά Όργανα στα οποία συμμετέχει. Και εδώ αναφέρομαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ κ.λπ. Και τέταρτον -και πολύ σημαντικό- από την ικανότητά της πραγματικά να λύνει ζητήματα σε όφελος της χώρας και της πατρίδας.
Έχουμε, λοιπόν, μία Κυβέρνηση η οποία ανέλαβε τη χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας το 2015, μια πτωχευμένη χώρα ουσιαστικά, με 25% μείωση του ΑΕΠ και 27% ανεργία, μια χώρα, εκείνη τη στιγμή, υπό έξωση, θα έλεγα, από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και τους μηχανισμούς του ευρώ, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν από το 2010 και τα νιάτα μας σωρηδόν από το 2010 και μετά να μεταναστεύουν στο εξωτερικό.
Εχθές το βράδυ ακούσαμε έναν καινούργιο πολιτικό όρο από τον έναν από τους δύο εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας. «Μια περίπου κυβέρνηση» είπε. Λοιπόν, αυτή η λεγόμενη «περίπου Κυβέρνηση» μας βγάζει από τα μνημόνια και η κοινωνία σήμερα είναι όρθια.
Έχουμε αύξηση της εργασίας, έχουμε μείωση της ανεργίας, έχουμε αξιολογήσεις οι οποίες κλείνουν, έχουμε υπερπλεόνασμα ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων το πρώτο τετράμηνο, αύξηση εξαγωγών, αύξηση βιομηχανικής παραγωγής, θετικό ισοζύγιο στο άνοιγμα νέων επιχειρήσεων σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, ενώ η χώρας μας για πρώτη φορά διαθέτει ένα αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά βέβαια κατατέθηκε και στους θεσμούς.
Έχουμε μια Κυβέρνηση που επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα ενώ -και αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι σε επίπεδο Ευρώπης- ουσιαστικά έχει αποκτήσει την αξιοπιστία της. Προσέξτε, δεν μιλώ για «success story». Κάποιοι άλλοι στο παρελθόν μιλούσαν για «success story» επί κυβέρνησης κ. Σαμαρά. Όμως, δυστυχώς για εσάς, υπόδειγμα «success story» χαρακτήρισε ο ίδιος ο κ. Ρέγκλινγκ τις προσπάθειες αυτής της χώρας. Δεν το λέμε εμείς. Ο κ. Ρέγκλινγκ το είπε προχθές.
Αυτή η Κυβέρνηση, λοιπόν, κληρονόμησε μια σειρά ζητήματα και καλείται αυτά τα ζητήματα να τα λύσει.
Ας αρχίσουμε από εκκρεμότητες χρόνων που χαρακτηρίζουν ένα σύγχρονο κράτος, πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό: Εθνικό Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, χωροταξικός σχεδιασμός. Πρόσφατα ψηφίστηκε και το χωροταξικό στη θάλασσα. Αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας μας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε κόμβο εμπορικό, διαμετακομιστικό, ενεργειακό, με μεγάλες συμφωνίες στα ενεργειακά, με τριμερείς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ -αντίστοιχα και με την Αίγυπτο- για ζητήματα προστασίας της Μεσογείου, των νερών, της θαλάσσιας ρύπανσης, της καινοτομίας.
Τεράστιοι επενδυτικοί κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας δείχνουν ενδιαφέρον ακόμα και για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο, κάτι που δείχνει την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Να μην πω για τους αγωγούς που προχωρούν, όπως TAP, IGB κ.λπ..
Η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας συνεχίζεται. Η Ελλάδα, μια χώρα με το υψηλότερο ΑΕΠ στα Βαλκάνια -και αυτό έχει σημασία- έχασε εδώ και είκοσι πέντε χρόνια την ευκαιρία να ηγηθεί στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Βαλκανίων.
Δεν θα αναφερθώ σε ιστορικά ζητήματα. Ελέχθησαν πάρα πολλά πάνω σε αυτό. Ένα, όμως, θα πω: Η Μακεδονία μας δεν κινδυνεύει. Πραγματικά είναι ευκαιρία σήμερα η πατρίδα μας να ηγηθεί των Βαλκανίων, να χτίσουμε δρόμους ειρήνης, συνεργασίας, συνανάπτυξης, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι ευκαιρία να αποτραπούν σχέδια τρίτων δυνάμεων, με επεκτατικές βλέψεις και στα Βαλκάνια -και υπαινίσσομαι αυτήν τη στιγμή την Τουρκία- και να αποκτήσουν τα Βαλκάνια, επιτέλους, τη δική τους φωνή.
Η Κυβέρνηση αυτή τολμά, έχει το θάρρος να λύσει ζητήματα. Ανοίγει νέους δρόμους για το όφελος του λαού.
Δεν αποτελεί τιμή, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, -και απευθύνομαι πάλι σε εσάς- να «καμαρώνετε» για το ότι δεν λύσαμε αυτό το ζήτημα με τη γείτονα επί είκοσι πέντε χρόνια για διάφορους λόγους.
Έχει γίνει πολλή συζήτηση για τον πατριωτισμό. Θα πω, όμως, ένα πράγμα. Πατριώτης είναι αυτός που λύνει ζητήματα, που ανοίγει νέους δρόμους για το καλό του τόπου του και του λαού του.