ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/06/2018

Κ. Ζαχαριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν επενδύει σε λύση, αλλά σε εκλογική προπαγάνδα

Κ. Ζαχαριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης δεν επενδύει σε λύση, αλλά σε εκλογική προπαγάνδα



Συνέντευξη στο efsyn.gr και τον Γιώργο Μπόσκο


Στον απόηχο της συμφωνίας που υπογράφηκε την Κυριακή στις Πρέσπες, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την ιστορική συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όμηρος του κ. Σαμαρά. «Για να μη διαιρέσει τη Νέα Δημοκρατία, επιλέγει να διαιρέσει και να πολώσει τους Έλληνες φανατίζοντας ένα κομμάτι της κοινωνίας».

Ο κ. Ζαχαριάδης δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία για το ονοματολογικό, εξηγώντας πως η κυβέρνηση επίλυσε ένα πρόβλημα που κανένας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, από τη δεκαετία του 1990.

Πώς αξιολογείτε τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων για το ονοματολογικό;

Νομίζω πως έχουμε μια θετική ιστορική εξέλιξη για τη χώρα μας, για την ΠΓΔΜ, για το μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Είναι μια καλή συμφωνία για όλους μας - και για εμάς και για τους γείτονές μας. Είναι μια συμφωνία βιώσιμη που εκτιμώ ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας, συνεργασίας, συνανάπτυξης στη δύσκολη γειτονιά των Βαλκανίων.

Τα Βαλκάνια είναι ιστορικά από τις πιο δύσκολες και αιματοκυλισμένες γωνίες του πλανήτη, έδαφος πρόσφορο για θρησκευτικά πάθη, εθνικισμούς, μισαλλοδοξίες. Αυτή τη δύσκολη ιστορική πραγματικότητα πάμε να ανατρέψουμε δημιουργώντας μια γειτονιά ευημερίας, συνεννόησης, κατανόησης, ειρήνης.

Γιατί αυτή η διαμάχη διήρκεσε τόσο πολύ;

Γιατί δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και στην ώρα του το ζήτημα όπως έπρεπε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Έτσι είναι τα προβλήματα, ξεκινούν από μικρά και αν τα αφήσεις άλυτα γίνονται μεγάλα. Αντιθέτως, ακόμα και μεγάλα προβλήματα, αν αρχίσεις να τα λύνεις, μικραίνουν. Αυτό κάνουμε σήμερα!

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Για πολλά χρόνια οι πολιτικές ηγεσίας της χώρας επέλεγαν να κρύβουν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί για να μην αναλάβουν το περίφημο πολιτικό κόστος, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων υπήρχαν ηγεσίες αδιάλλακτες και παράλογες.

Σήμερα έχουμε αυτή την ευκαιρία. Μην την χάσουμε γιατί η επόμενη μπορεί να εμφανιστεί σε δέκα ή είκοσι χρόνια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες σε μια τόσο ρευστή περιοχή.

Έχει λεχθεί κατά κόρον ότι η εν λόγω συμφωνία διχάζει την ελληνική κοινωνία. Είναι έτσι; Γιατί;

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα λεγόμενα και εθνικά θέματα, αντιμετωπίζονται πολλές φορές με συναισθηματικό και όχι με ορθολογικό τρόπο. Όντως υπάρχουν αντιρρήσεις και ενστάσεις. Όλοι πρέπει πριν από όλα να προσπαθήσουν να διαβάσουν τη συμφωνία, έχω αντιληφθεί ότι λίγοι την έχουμε διαβάσει.

Σε σχέση τώρα με το κλίμα πόλωσης και διχασμού εδώ παίζει πολύ άσχημο ρόλο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει «δεν θα διχάσω τους Έλληνες για να ενώσω τους Σκοπιανούς». Λέει αλήθεια; Κατά τη γνώμη μου όχι.

Στη FYROM δεν είναι ενιαίοι, το εθνικιστικό, ακροδεξιό, αδερφάκι της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπονομεύει τον σοσιαλδημοκράτη-φιλελεύθερο κ. Ζάεφ.

Άλλο είναι το θέμα του κ. Μητσοτάκη, θέλει να κρατήσει ενιαίο το διαιρεμένο κόμμα του από τη δεκαετία του 1990 πάνω σε αυτό το θέμα, είναι όμηρος του κ. Σαμαρά και για να μη διαιρέσει το κόμμα του, επιλέγει να διαιρέσει και να πολώσει τους Έλληνες φανατίζοντας ένα κομμάτι της κοινωνίας.

Κάνει το εσωκομματικό του πρόβλημα, πρόβλημα της χώρας και πρόβλημα εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τις δυσκολίες που έχει το θέμα καθώς τόσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το αντιμετώπιζε ως καυτό θέμα το 1990 όσο και η κ. Μπακογιάννη ως καθ` ύλην αρμόδια υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή του 2008.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν επενδύει σε λύση, σε εκλογική προπαγάνδα επενδύει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία στη συμφωνία, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Όσοι το λένε αυτό καλοπροαίρετα μπερδεύουν την ιθαγένεια με την εθνότητα. Όσοι το ξέρουν και εξακολουθούν να το λένε, λένε απλώς ψέματα.

Δεν υπάρχει πουθενά στο κείμενο «μακεδονική εθνότητα», δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το αναγνωρίζουν τα στελέχη της Ν.Δ. από βήματος Βουλής και στον δημόσιο λόγο. Τι νόημα έχει να επιχειρηματολογούν για κάτι που δεν υπάρχει; Τι εξυπηρετεί αυτό πέρα από σκόπιμη παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της συζήτησης;

Αναγνωρίζεται η γλώσσα που μιλούν ως μακεδονική στην ευρύτερη οικογένεια των σλαβογενών γλωσσών που δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική μακεδονική παράδοση και γραμματεία και αυτό αναγνωρίζεται ρητά στη συμφωνία.

Νομίζω οι πολιτικές και νομικές δικλίδες ασφαλείας είναι επαρκείς και καθαρές. Ασφαλώς όμως κερδίσαμε να απαλειφθούν οι ανιστόρητες θεωρίες ότι είναι συνεχιστές του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλα τέτοιου χαρακτήρα σημαντικά ζητήματα, όπως και η αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων.

Γιατί επιλέξατε να μην αναφέρεται ο όρος «Severna Makedonija» στο κείμενο της συμφωνίας;

Στα ελληνικά είναι Βόρεια Μακεδονία, στα αγγλικά North Macedonia, στη γλώσσα των γειτόνων Severna Makedonija. Είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που σημαίνει σε όλες τις γλώσσες του κόσμου «Βόρεια».

Έχω διαβάσει την ελληνική και την αγγλική έκδοση της συμφωνίας στο κείμενο που θα υπογράψει η ΠΓΔΜ θα είναι Severna Makedonija, άλλωστε το είπε προχθές και ο κ. Ζάεφ.

Ποια είναι τα κυριότερα πολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά οφέλη της συμφωνίας για τη χώρα;

Πριν από όλα και πάνω από όλα η επιδίωξη καλή γειτονίας με ένα κράτος και ένα λαό στα σύνορα μας. Μπορούμε να γράφουμε για ώρες. Συμφέρον της Ελλάδας είναι να μπουν τα δυτικά Βαλκάνια στην Ε.Ε., να σταματήσει η τουρκική διείσδυση, να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή.

Γεωστρατηγικά η νοτιοανατολική Μεσόγειος αναδιατάσσεται, η Τουρκία πλέον είναι εξαιρετικά ασταθής, στη Μέση Ανατολή γίνεται χαμός εδώ και χρόνια, η βόρεια Αφρική έχει καταρρεύσει.

Η Ελλάδα είναι η μόνη σταθερή, δημοκρατική, χώρα, διεθνής συνομιλητής και χώρα εμπιστοσύνης για όλους. Άρα πρέπει να λύνει θέματα, άρα πρέπει να διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή, άρα σωστά κάνει και προχωρά.

Τέλος, να κερδίσουμε διπλωματικό κεφάλαιο και πόρους για την ελληνική διεθνή παρουσία.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπογραφή της συμφωνίας δεσμεύει τη χώρα και συνιστά απειλή για την ασφάλειά της. Έχει βάση αυτό το επιχείρημα;

Καμία… Το αντίθετο, φέρνει σταθερότητα και ασφάλεια στη γειτονιά μας, μας διασφαλίζει ότι δεν θα φυτρώσουν περίεργα εθνικιστικά πράγματα στην αυλή μας.

Η μη λύση δημιουργεί status ανασφάλειας και ρευστότητας στη περιοχή. Άλλωστε η ασφάλεια σε ένα κράτος με αυτοπεποίθηση είναι θέμα των πολιτών του και όχι τρίτων.

Πότε εκτιμάτε ότι θα έρθει η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ προς ψήφιση στη Βουλή;

Όταν ολοκληρώσουν οι γείτονες τον κύκλο των προαπαιτούμενων δράσεων. Είναι θετικό για τη χώρα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τον τελευταίο λόγο.

Διασφαλίζουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας παίξει κολπάκια, είναι κάτι που το ζητούσε και η Ν.Δ. πριν από λίγους μήνες.

Διαθέτετε 145 έδρες τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε ποιους βουλευτές «ποντάρετε» ώστε να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία;

Είναι προς το συμφέρον της χώρας να επιδιωχθεί μια ισχυρή πλειοψηφία. Είναι θέμα ευθύνης των βουλευτών και των κομμάτων απέναντι στην ελληνική Ιστορία.

Θα συναντηθούμε με πρόσωπα του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου που δεν μπορούν να στοιχηθούν πίσω από τη μίζερη μικροκομματική γραμμή της κ. Γεννηματά.

Εδώ θέλω να θυμίσω κάτι, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ήταν οι πρώτοι που έστειλαν συγχαρητήρια σε Τσίπρα - Ζάεφ για την επίτευξη συμφωνίας και κάλεσαν όλα τα προοδευτικά κόμματα και τους πολίτες να στηρίξουν τη συμφωνία. Η κ. Γεννηματά δυστυχώς και σε αυτό κρύφτηκε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη. Θετική ήταν και η ανακοίνωση από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το πρόσωπο-«κλειδί» που πιστώνεται τη διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης;

Αδιαμφισβήτητα Τσίπρας - Κοτζιάς έπαιξαν κορυφαίο ρόλο, το «κλειδί» όμως για εμένα δεν είναι στα πρόσωπα, είναι στη στρατηγική, είναι η απάντηση στα ερωτήματα «τι Ελλάδα θέλουμε», «τι Βαλκάνια θέλουμε», «πώς θέλουμε την Ε.Ε. στη γειτονιά μας».

Αυτά απαντήσαμε με σωστό τρόπο κατά τη γνώμη μου και στη σωστή στιγμή.

Την επομένη του εθνικιστικού παραληρήματος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Πραξικόπημα Τσίπρα-Καμμένου». Πώς σχολιάζετε το δημοσίευμα;

Ο καθείς και τα όπλα του. Δυστυχώς κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν το περιεχόμενο των εννοιών δημοκρατία, πραξικόπημα, χούντα, δεν τους απασχολεί παρά μόνο το προσωπικό τους συμφέρον.

Θέλω να αναφερθώ σε αυτά που είπε ο Μπαρμπαρούσης. Ήταν ντροπή για τη Δημοκρατία. Το γεγονός ότι ο φασιστικός και εθνικιστικός λόγος έχει πλήρως αποθρασυνθεί και καλεί ευθέως σε κατάλυση της Δημοκρατίας πρέπει να δώσει και στη Ν.Δ. να αντιληφθεί τις μεγάλες της ευθύνες για το «χάιδεμα του τέρατος».

Ο κ. Γεωργιάδης που το 2008 έλεγε προδότη τον κ. Καραμανλή και την κ. Μπακογιάννη. Τι διαφορετικό έλεγε από αυτό που λένε κάποιοι από το βήμα της Βουλής και βγάζουν και ανάλογα άθλια πρωτοσέλιδα εφημερίδων;

Έχει απελευθερώσει αντιδραστικά αντανακλαστικά ακραίων κύκλων και τείνει να νομιμοποιήσει το τέρας του εθνικισμού. Ακραίες ιδεολογίες, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν νεκρές, βρήκαν την ευκαιρία να αναστηθούν με την υποστήριξη λαοσυνάξεων και ρητορικής μίσους.

Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες δηλώνοντας «Η χούντα πέφτει. Είναι θέμα μηνών». Τι απαντάτε;

Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί, τι να απαντήσω; Είναι δήλωση αυτή για έναν σοβαρό επιχειρηματία και εκδότη;

Πάντως η χούντα δεν πιστεύω ότι θα του έδινε το δικαίωμα να αγοράσει δύο μεγάλες παραδοσιακές εφημερίδες και να βρίζει κάθε μέρα την κυβέρνηση.

Θεωρείτε ότι η συμφωνία θα έχει εκλογικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρώ ότι τα κόμματα κυβερνούν για να λύνουν προβλήματα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, όχι για να χαϊδεύουν ακροατήρια και να κερδίζουν δημοσκοπήσεις.

Ο Τσίπρας κάνει το εθνικά ωφέλιμο και αυτό πιστεύω θα το πιστωθεί ως ηγέτης αλλά και το κόμμα μας στις εκλογές.

Τι θα γινόταν αν σκεφτόμασταν το πολιτικό κόστος στο Μακεδονικό, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, σε μια σειρά θεμάτων που πήραμε δύσκολες αποφάσεις που είχαν πολιτικό κόστος;

Η αδράνεια θα έπνιγε τη χώρα στις αντιφάσεις της. Αυτό θα γινόταν. Αυτό έγινε με το προσφυγικό και την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Οι πολιτικές ηγεσίες έχουν βεβαίως της ευθύνη να εκφράζουν αλλά και να καθοδηγούν τις κοινωνίες.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ