25/06/2018

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς Κομισιόν, σχετικά με τη διασφάλιση ότι τα πράσινα ομόλογα δεν θα γίνονται όχημα κερδοσκοπίας σε βάρος φορέων όπως συνταξιοδοτικά ταμεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωταθλήτρια στην έκδοση τέτοιων ομολόγων, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ και τις Ασιατικές χώρες

Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τη διασφάλιση ότι τα πράσινα ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται όχημα κερδοσκοπίας σε βάρος φορέων όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «τα πράσινα ομόλογα αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και τμήμα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», αλλά και ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωταθλήτρια στην έκδοση τέτοιων ομολόγων, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ και τις Ασιατικές χώρες».
Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει, πάντως, ότι παρατηρείται το φαινόμενο «η ίδια εταιρία να μπορεί να χρησιμοποιεί πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αυξήσει τη κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει καταστροφικές δραστηριότητες». «Έτσι μία στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δυνητικά θα μπορεί να μετατρέπεται σε μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων όπου μεγάλες εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πράσινα κεφάλαια για να συγκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτύσσουν θετικές δημόσιες σχέσεις», σημειώνει.
Ο Δημ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «με ποιόν τρόπο διασφαλίζει ότι τα πράσινα ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται όχημα κερδοσκοπίας από εκδότες πράσινων ομολόγων σε βάρος φορέων όπως συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία επενδύουν σε αυτά», καθώς και «ποιες προκλήσεις εντοπίζει στην ραγδαία άνοδο πράσινων ομολόγων σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και τμήμα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο ότι (σύμφωνα με το ClimateBondInitiative) για την τελευταία 10ετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωταθλήτρια στην έκδοση τέτοιων ομολόγων, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ και τις Ασιατικές χώρες.

Παράλληλα, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο πολύ μεγάλων εταιριών, να έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν ομόλογα υπέρογκου ύψους με τα οποία σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν «πράσινες επενδύσεις» τους. Ωστόσο, δεν φαίνεται οι ίδιες εταιρίες να παύουν παράλληλες δραστηριότητες που διατηρούν και που είναι καταστροφικές προς το περιβάλλον. Με άλλα λόγια η ίδια εταιρία θα μπορεί να χρησιμοποιεί πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αυξήσει τη κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει καταστροφικές δραστηριότητες. Έτσι μία στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δυνητικά θα μπορεί να μετατρέπεται σε μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων όπου μεγάλες εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πράσινα κεφάλαια για να συγκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτύσσουν θετικές δημόσιες σχέσεις.
Ερωτάται η Κομισιόν:

-Με ποιoν τρόπο διασφαλίζει ότι τα πράσινα ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται όχημα κερδοσκοπίας από εκδότες πράσινων ομολόγων σε βάρος φορέων όπως συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία επενδύουν σε αυτά;

-Ποιες προκλήσεις εντοπίζει στην ραγδαία άνοδο πράσινων ομολόγων σε όλο τον κόσμο;