ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube flickr

03/07/2018

Από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου με ομιλητές τον Π. Ρήγα και τον Σ. Φάμελλο με θέμα: «Πρόοδος ή συντήρηση» - βίντεο

Από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου με ομιλητές τον Π. Ρήγα και τον Σ. Φάμελλο με θέμα: «Πρόοδος ή συντήρηση» - βίντεοΟ γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας και ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σωκράτης Φάμελλος μίλησαν σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου με θέμα: «Πρόοδος ή συντήρηση». 

Π. Ρήγας: Το σχέδιο της επόμενης μέρας απαιτείται να είναι συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών

Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο  Πάνος Ρήγας τόνισε πως «μετά από οκτώ χρόνια μεγάλων δυσκολιών και σκληρής προσπάθειας του ελληνικού λαού, περνάμε επίσημα στην επόμενη μέρα. Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, που σηματοδοτεί τον τερματισμό του προγράμματος και την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια». 

Υπογράμμισε πως όταν πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση υπέγραψε έναν πολύ δύσκολο συμβιβασμό και αναλάμβανε ευθύνες λίγοι πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε.

«Παραλάβαμε τον Ιανουάριο του 2015 μια χώρα στο χείλος της οικονομικής χρεοκοπίας και της συλλογικής ψυχολογικής κατάρρευσης. Μία χώρα με περισσότερους από 1.500.000 ανέργους, με κατεστραμμένο τον παραγωγικό ιστό, κατεδαφισμένες εργασιακές σχέσεις και εσκεμμένα άδεια -από την προηγούμενη κυβέρνηση των αρίστων- δημόσια ταμεία.

Σήμερα, έχουμε μια οικονομία που τρέχει πια με ουσιαστικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης: 1,5% το 2017, γύρω στο 2% το 2018, πάνω από 2% προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, έχει αρχίσει να επουλώνεται σιγά-σιγά η μεγάλη πληγή της ανεργίας. Την τελευταία τριετία τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για μείωση επτά ποσοστιαίων μονάδων, μέσα από τη δημιουργία πάνω από τριακοσίων πενήντα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η αδήλωτη εργασία έχει πέσει από το 19% στο 13%» είπε ο Π. Ρήγας σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας εκπέμπει το μήνυμα ότι, μετά από 8 χρόνια δύσκολων προγραμμάτων και σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού, η Ελλάδα βρίσκεται επιτέλους στο δρόμο της ανάκαμψης. Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία επαναφέρει την ευθύνη για τη διαμόρφωση της πολιτικής στην εκλεγμένη κυβέρνηση. H διαδικασία των αξιολογήσεων τελειώνει» σημείωσε ο Π. Ρήγας.

«Είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν παταγωδώς. Η Ελλάδα γίνεται και πάλι μία κανονική. Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Επανέρχεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται και πάλι ξανά στις δυνάμεις της. Η ιστορία θα γράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με δυσκολίες, με θυσίες αλλά και με την κοινωνία όρθια, θα καταφέρει να βγάλει την Ελλάδα από την οκταετή μνημονιακή περιπέτεια» συμπλήρωσε.

«H χώρα προφανώς και δεν χρειάζεται εκλογές. Χρειάζεται σταθερότητα και σταθερά μεταμνημονιακά βήματα. Και, περισσότερο από όλα, χρειάζεται ένα συνεκτικό και πειστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Π. Ρήγας.

Αναφερθείς στην επόμενη μέρα για τη χώρα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα μεγάλο καθήκον, τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, σε εκείνη των μεγάλων εθνικών στόχων, της Δίκαιης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

.

«Το σχέδιο της επόμενης μέρας λοιπόν, απαιτείται να είναι ένα συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών, στην οικονομία, στην εργασία, στο κοινωνικό κράτος, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να είναι ένα σχέδιο που οφείλει να υπακούσει σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Με σεβασμό στα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες, χωρίς διακρίσεις φύλου, καταγωγής, θρησκείας η σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο-αντιμνημόνιο, που είχε περιεχόμενο αλλά συγκάλυπτε και άλλες ταξικές και αξιακές διαφορές, αρχίζει να υποχωρεί. Η ίδια η πολιτική πραγματικότητα -τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων- επαναφέρει στο προσκήνιο πιο διαχρονικές, αξιακά καθορισμένες διαχωριστικές γραμμές, όπως είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Απέναντί μας έχουμε το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής δεξιάς και εκφράζεται σαφώς από τη Νέα Δημοκρατία» είπε ο Π. Ρήγας.

«Οι ανάλογες εξαγγελίες έχουν γίνει άλλωστε από τη ΝΔ: πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση των βασικών πυλώνων της κοινωνικής προστασίας, περικοπή δαπανών στο κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα μιας σειράς κομβικών δημοσίων αγαθών, φοροαπαλλαγές στην ολιγαρχία του πλούτου. Το χειρότερο είναι πως το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ δεν εξαντλείται εκεί. Η δεξιά στην Ελλάδα δεν υπήρξε φειδωλή ιδεολογικά, ωστόσο τον τελευταίο καιρό μοιάζει να επανέρχεται σε περιόδους που έχουν χαρακτηριστεί σκοτεινές για τον τόπο. Είναι ξεκάθαρο πως ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη και του ακροδεξιού επιτελείου του δεν τους έχει πάει όπως ακριβώς περίμεναν» είπε ο Πάνος Ρήγας .

Συνεχίζοντας την κριτική του προς την αξιωματική αντιπολίτευση πρόσθεσε «δεν τους βγήκε το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, δεν τους βγήκε το σενάριο για το 4ο μνημόνιο ή έστω της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, δεν τους βγήκε η καταστροφολογία στην οικονομία και τέλος δεν τους βγήκαν τα "βάστα Σόιμπλε" και "βάστα ΔΝΤ". Τις τελευταίες μέρες λοιπόν παίζουν το τελευταίο τους χαρτί. Την πατριδοκαπηλία και τον προσεταιρισμό ενός ακροδεξιού εσμού που βρήκε και πάλι την ευκαιρία εμφανιστεί δημοσίως».

«Οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη έχουν μετατρέψει τη ΝΔ σε ουρά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών περιθωριακών οργανώσεων. Σε ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει πλέον με την μετριοπαθή κεντροδεξιά. Να ξέρει λοιπόν, και αυτός και οι πολιτικοί του πάτρονες, πως δεν μας τρομάζουν. Όπως δεν μας τρομάζει και αυτή η τεράστια κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους, οι διαρκείς και εξώφθαλμες παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η ομερτά των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης και η καθημερινή διαδικτυακή και μη προπαγάνδα υπεράσπισης του πιο σάπιου τμήματος του πολιτικού προσωπικού της χώρας» είπε καταλήγοντας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. Φάμελλος: Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, δεν μας αφορούν οι καρέκλες

«Η δική μας απάντηση έχει μόνο ένα στόχο την ενίσχυση και τη δυνάμωση της δημοκρατίας γιατί για μας αυτό είναι πρόοδος» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου. «Το ερώτημα αυτό τίθεται καθημερινά στη ζωή μας, στη χώρα μας, παγκόσμια» συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη αναζητεί πολιτική κι εμείς δε μένουμε αμέτοχοι από αυτή τη συζήτηση. Το κόμμα μας, η κυβέρνηση μας, την τελευταία περίοδο αλλά και διαχρονικά συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση για το τι Ευρώπη θέλουμε. Για μια Ευρώπη που απαντά μονοσήμαντα υπέρ της προόδου και έχει τα χαρακτηριστικά της ισοτιμίας, της δικαιοσύνης, της προόδου μιας Ευρώπης χωρίς ανισότητες», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα ζητήματα του διαφωτισμού είναι και σήμερα παρά πολύ επίκαιρα, εκτίμησε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε « η δικιά μας υποχρέωση είναι να θέσουμε ξανά στην κοινωνία νέα προοδευτικά ερωτήματα και να ζητήσουμε την επαναπολιτικοποίηση της κοινωνίας , της δημοκρατίας που έχει πληγεί και από την αναξιοπιστία της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος μέχρι τώρα».

.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως το εγχείρημα μιας ριζοσπαστικής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται με πραγματικούς όρους σε δύσκολες συνθήκες και χρεοκοπίας, είναι ένα εγχείρημα που μπορεί και δίνει σε όλη την παγκόσμια κοινότητα προοδευτική σκέψη και προοπτική» τόνισε.

Όπως υπογράμμισε στην χώρα μας οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με προοδευτικό πρόσημο και υπέρ της κοινωνίας κάτι που θα γίνεται με μεγαλύτερη ένταση το επόμενο διάστημα μετά και τις τελευταίες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Ο κ. Φάμελλος περιγράφοντας την υποταγή των πολιτικών στις αγορές σήμερα, εν μέσω λιτότητας, ανέφερε πως έτσι δίνεται η βάση να σταθεί η ακροδεξιά. «Αυτή την άγρια μορφή της ακροδεξιάς τη βλέπουμε στη χώρα μας είναι η μορφή των παιδιών του Καρατζαφέρη, του `Αδωνι, του Βορίδη είναι η μορφή της συμμαχίας αυτής της ακροδεξιάς με τον Αντώνη Σαμαρά μέσα στη ΝΔ, είναι όμως και η συζήτηση που γίνεται και στην Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως και στη χώρα μας βλέπουμε μια συμμαχία του σκοτεινού κατεστημένου.

« Η δίκη μας απάντηση αφορά την κοινωνία, δεν μας αφορούν οι καρέκλες, δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, για αυτό είναι ιστορική η ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Για το μεταναστευτικό είπε πως η στάση της Ευρώπης δείχνει που οδηγούνται τα πράγματα, « ο κίνδυνος είναι να έχουμε φυλακές ψυχών στα σύνορα μας » είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του .

Επιτέθηκε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ταύτισή του με τις ακραίες ευρωπαϊκές φωνές, σε αντίθεση με τις αρχές του κόμματός του.

Έκανε αναφορά και στις αντιδράσεις για τη συμφωνία Ελλάδας -πΓΔΜ, σημειώνοντας πως τα συνθήματα που ακούγονται σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι αντίθετα με την ειρήνη και όσα πρεσβεύει η χώρα μας. Και άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ, καταλογίζοντάς της ευθύνες αφού, όπως τόνισε ο κ. Φάμελλος, τροφοδοτεί την κοινωνία με ψευδοδιλλήματα.

Βίντεο: www.left.gr

Από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου με ομιλητές τον Π. Ρήγα και τον Σ. Φάμελλο με θέμα: «Πρόοδος ή συντήρηση» - βίντεο
Από την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου με ομιλητές τον Π. Ρήγα και τον Σ. Φάμελλο με θέμα: «Πρόοδος ή συντήρηση» - βίντεο