ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

03/07/2018

Αναφορά του βουλευτή Γιώργου Πάλλη σχετικά με πτυχίο Επιτηρητή για τον κολαουζιέρη στα οστρακαλιευτικά σκάφη



ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
για τους κ.κ. Υπουργούς:
- Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Πτυχίο Επιτηρητή για τον κολαουζιέρη στα οστρακαλιευτικά σκάφη»

Με το ΠΔ 33/12-4-2018 ορίζεται για πρώτη φορά ότι στα οστρακαλιευτικά σκάφη υποβρύχιας αλιείας προς συλλογή οστράκων από δύτη, με μόνιμο σύστημα παροχής αέρα, μέχρι 10m βάθος, μεταξύ των άλλων είναι υποχρεωτική η παρουσία επιτηρητή (κολαουζιέρη), κατόχου αντίστοιχου πτυχίου Σχολής Δυτών Καλύμνου.

Ωστόσο, το ανωτέρω ΠΔ δεν προέβλεψε κάποια μεταβατική περίοδο εφαρμογής, με αποτέλεσμα: (α) να απαγορεύεται στους κολαουζιέρηδες χωρίς το συγκεκριμένο πτυχίο που εργάζονταν ήδη στα οστρακαλιευτικά σκάφη και αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, και είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες δύτες να δραστηριοποιούνται, (β) να μην υπάρχει δυνατότητα άμεσης λήψης του πτυχίου καθόσον η Σχολή ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις το 2018, η δυνατότητα εκπαίδευσης επιτηρητών περιορίζεται στα 10 άτομα ανά εκπαιδευτική περίοδο, ενώ δεν είναι γνωστό πότε θα προγραμματιστεί ο επόμενος κύκλος μαθημάτων. Κατά συνέπεια, οι υφιστάμενοι κολαουζιέρηδες δεν μπορούν να εργαστούν ούτε στην θερινή αλιευτική περίοδο, ούτε στην επόμενη το Νοέμβριο.

Αίτημα του συλλόγου οστρακαλιέων, οι οποίοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του μέτρου, είναι μια μεταβατική περίοδος πριν την εφαρμογή του Π.Δ. και η άμεση προκήρυξη του επόμενου κύκλου σπουδών στη Σχολή Καλύμνου.

Επισυνάπτεται η με αρ. πρωτ. 985/27-06-2018 επιστολή του Συλλόγου Οστρακαλιέων Λέσβου υπογεγραμμένη από τον Πρόεδρο του ΔΣ κ. Παναγιώτη Νανίδη. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, καθώς και την ενημέρωσή μας σχετικά με αυτές.


Ο βουλευτής

Πάλλης Γιώργος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ