03/07/2018

Σ. Βαρδάκης: Το παρόν Σ/Ν αποτελεί μια ακόμα πολιτική παρέμβαση της σημερινής Κυβέρνησης υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας

Ξεκίνησε η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις – Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας – Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων – Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», του οποίου εισηγητής είναι ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ο κ. Βαρδάκης τοποθετήθηκε επί της αρχής του νομοσχεδίου, το οποίο κινείται σε πολύ θετική κατεύθυνση, καθώς ρυθμίζονται θέματα, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, προστατεύονται οι εργαζόμενοι και ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο η θέση τους, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα η αδήλωτη εργασία και προωθείται μια ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ των ασυνόδευτων στη χώρα μας ανηλίκων – υπηκόων τρίτων χωρών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου, ρυθμίζεται ενιαία η έναρξη του δικαιώματος καταβολής σύνταξης για το σύνολο των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, προβλέπεται διαδικασία διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών ή τόκων και προσαυξήσεωνσε βάρος ασφαλισμένων εξ´ αιτίαςτης πολυνομίας και της πολυπλοκότητας του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπαγωγή ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων πρώην ασφαλιστικών φορέων, αλλά και η υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, με την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ όπου απαιτείται ή με την υποβολή στον ΕΦΚΑ του Απογραφικού Δελτίου με την επιφύλαξη της εκ των υστέρων ολοκλήρωσης του ελέγχου.
Ως προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν σε εργασιακές ρυθμίσεις, ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι προστατεύει τον εργαζόμενο και θέτει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να ισχυροποιείται η θέση του. Το μείγμα πολιτικής που έχει επιλέξειγια να προστατεύσει τους εργαζόμενους και να ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα αντικατοπτρίζεται στις νομοθετικές παρεμβάσεις που έφερε προς ψήφιση, όλο το προηγούμενο διάστημα. Κατά συνέπεια, το σημερινό σχέδιο νόμου δεν πρέπει να το δούμε μεμονωμένα αλλά στο σύνολο των παρεμβάσεων αυτής της Κυβέρνησης για τον κόσμο της εργασίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου ακολουθεί σειρά μέτρων που στοχεύουν:

• σε μεγαλύτερο περιορισμό της εργασιακής επισφάλειας, μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος κανόνων που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη αναθέτοντα, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου διευρύνοντας έτσι το πεδίο προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων

• στην προστασία της εργασίας μέσω της πλήρης καταγραφής και καταχώρισης στο ΕΡΓΑΝΗ όλων των μαθητών σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία.

• στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καταπόνησης των εργαζομένων σε υπαίθριες εργασίες, οι οποίοι καταπονούνται κατά τους θερινούς μήνες.

• στην επέκταση του πεδίου εφαρμογής του επιδόματος αφερεγγυότητας, ώστε να καταλαμβάνει το σύνολο των συλλογικών διαδικασιών αφερεγγυότητας του εργοδότη, πέραν της κλασικής περίπτωσης της πτώχευσης.

• στην αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

Αναφορικά με το κομμάτι των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Βαρδάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο-τομή που θέτει τις βάσεις για μια σύγχρονη διαχείριση της φιλοξενίας των ασυνόδευτων. Το κράτος αναλαμβάνει την φροντίδα και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων ή χωρισμένων από την οικογένειά τους αλλοδαπών ανήλικων ή ανιθαγενών κάτω των 18 ετών, που φτάνουν στο ελληνικό έδαφος. Αυτή η ευάλωτη ομάδα ατόμων, χρήζει ειδικής προστασίας γι’ αυτό και το Κράτος οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκλείψουν πιθανοί κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα να πέσουν θύματα εμπορίας για πορνεία, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, εξαναγκαστικής εργασίας. Έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ευημερίας και ευτυχίας του ανηλίκου με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προγραμματισμένα και σχεδιασμένα.
Ο κ. Βαρδάκης ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του τόνισε:
«Βιώσαμε μεγάλη καταστροφή και αποδιάρθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, με τις εργασιακές σχέσεις να απορρυθμίζονται πλήρως.
Αναλάβαμετο 2015 κυριολεκτικά μια εργασιακή ζούγκλα με την ανεργία να αγγίζει το29%, τους ανέργους να φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο, με ασφαλισμένους συμπολίτες μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα δαιδαλώδες σύστημα γραφειοκρατίας και πολυπλοκότητας των νόμων με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μερίδα πολιτών να βρίσκεται χρεωμένη.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση θέτει τις κατάλληλεςβάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται δυσλειτουργίες του συστήματος και να διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι, να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και να τιμωρούνται οι ασυδοσίες της εργοδοσίας».