ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/07/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία

Δημ. Παπαδημούλης: Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία



Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στην εφημερίδα «Εποχή» της Κυριακής: Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να δουλεύουμε όλοι συλλογικά, χτίζοντας συμμαχίες και συνεργασίες

Οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, που εκφράζουν τις πολιτικές λιτότητας και τροφοδοτούν την ακροδεξιά, έχουν αποτύχει πλήρως. Τις συνέπειες των πολιτικών αυτών τις βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με τρόπο οδυνηρό

Όσο ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων ηγετών δεν αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι πόλεμοι και οι συνθήκες που τους οδηγούν στην προσφυγιά, είναι δύσκολο να δοθούν λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση

Η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα κι Ευρώπη είναι αποφασισμένες να προστατέψουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜκαι να τη δουν να πετυχαίνει

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» της Κυριακής ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές του 2019, επισημαίνοντας ότι «ΕΕ και Ευρωζώνη χρειάζονται επειγόντως αλλαγές, με προοδευτικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές λύσεις», ενώ αναφορικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Αριστερά τόνισε ότι «η Αριστερά πρέπει να αποφύγει τις εσωτερικές διαμάχες και την αυτοαπομόνωση».

Μίλησε, επίσης, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι «η ΕΕ έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείρισή του», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση κι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αποφασισμένες να προστατέψουν αυτή τη συμφωνία και να τη δουν να πετυχαίνει».


Ακολουθεί η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στον δημοσιογράφο Πέτρο Ζούνη:

Σε ένα χρόνο θα έχουμε ευρωεκλογές. Ποιο θα είναι το κεντρικό μήνυμα της Αριστεράς στην Ευρώπη;

Οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και για την πορεία που θα χαράξουν από εδώ και πέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη.

Οι προκλήσεις που έχουμε ως Αριστερά είναι πολύ συγκεκριμένες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη χρειάζονται επειγόντως αλλαγές, με προοδευτικές και ταυτόχρονα ρεαλιστικές λύσεις. Βασικές προτεραιότητες για εμάς είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών πολιτικών, η προώθηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου που θα αφορά τους πολλούς, τις πλατιές δηλαδή κοινωνικές πλειοψηφίας, η ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βέβαια η μάχη απέναντι στην ακροδεξιά, την ξενοφοβία, τη ρητορική του μίσους, την αποφυγή της εθνικιστικής οπισθοδρόμησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Η Αριστερά πρέπει να αποφύγει τις εσωτερικές διαμάχες, την αυτοαπομόνωση και την επιστροφή αποκλειστικά στο εθνικό πεδίο, καθώς και μαξιμαλιστικούς στόχους που δεν «ακουμπούν» στην πραγματικότητα και στους πολιτικούς συσχετισμούς της εποχής. Η θέση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρέπει να είναι κρυστάλλινη σε όλα τα παραπάνω θέματα. Μόνο έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε νικηφόρες συμμαχίες.

Πρέπει παράλληλα να οικοδομηθούν προοδευτικές πολιτικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με την αριστερά πτέρυγα των Σοσιαλιστών και με τους Πράσινους, απέναντι στην «σκοτεινή συμμαχία» της ακροδεξιάς του Σαλβίνι και του Ορμπάν, αλλά και του ακραία συντηρητικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ήδη από το 2016 έχουμε δημιουργήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την «Προοδευτική Συμμαχία» (ProgressiveCaucus), όπου ευρωβουλευτές από την Αριστερά, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους επεξεργαζόμαστε μια συνολική δέσμη προτάσεων. Στοχεύουμε σε πολιτικές που θα μειώνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, με ανοιχτά σύνορα και όχι μια «Ευρώπη-φρούριο», μια Ευρώπη της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

Οι συντηρητικές νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, που εκφράζουν τις πολιτικές λιτότητας και αυταρχισμών και τροφοδοτούν την ακροδεξιά, που ρίχνει επιπλέον νερό στον μύλο της συντηρητικής οπισθοδρόμησης, έχουν αποτύχει πλήρως. Τις συνέπειες των πολιτικών αυτών τις βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με τρόπο οδυνηρό.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό φαίνεται πως θα είναι καταλύτης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Μπορεί αυτές να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση;

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΕΕ έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση του προσφυγικού, από το 2015 που το προσφυγικό ρεύμα από τη Συρία βρέθηκε στην κορύφωσή του, μέχρι σήμερα που γίνονται οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο για τις πολιτικές που θα υιοθετηθούν.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν προσέφερε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία μπλόκαραν την εφαρμογή του, με την Ελλάδα και την Ιταλία να φέρουν σε δυσανάλογο βαθμό το βάρος διαχείρισης του προσφυγικού.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σίγουρα δεν μας γεννούν αισιοδοξία καθώς, με εξαίρεση κυρίως την Ελλάδα και τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, τα περισσότερα κράτη-μέλη επιδίωξαν μια πολιτική ανάσχεσης του προσφυγικού ρεύματος και μεταφοράς του προβλήματος εκτός ΕΕ, στα κράτη της Βορείου Αφρικής ή στα υπό ένταξη κράτη των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία.

Η λογική που έχει επικρατήσει μέχρι τώρα είναι εκείνη της χρηματοδοτικής ενίσχυσης τρίτων κρατών και η ακραία αυστηροποίηση των εξωτερικών ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατοντάδες νεκρούς στα ανοιχτά της Ιταλίας, να παρεμποδίζεται το έργο διάσωσης των ΜΚΟ από τον Σαλβίνι και τελικά να υιοθετούνται πολιτικές που δεν ενισχύουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν το σκληρό πρόσωπο μιας ΕΕ φοβικής, άτολμης και ευθυνόφοβης.

Κατά συνέπεια, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι δύσκολο προς το παρόν να δοθούν λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση σε κεντρικό επίπεδο, ιδιαίτερα δε όσο ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων ηγετών δεν αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα δεν είναι οι πρόσφυγες, αλλά οι πόλεμοι και οι συνθήκες που τους οδηγούν στην προσφυγιά.

Η ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσουμε τη στρατηγική μας για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να προωθήσουμε πολιτικές που σέβονται και ενσωματώνουν επιτυχώς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στη Γερμανία; Πόσο οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την προοπτική στην Ευρώπη;

Η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία είναι κρίσιμη για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά στο προσφυγικό και στις έντονες επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες για τις τράνζιτ ζώνες, που προτείνουν οι Χριστιανοκοινωνιστές του CSU, κυβερνητικών συμμάχων της Μέρκελ, στα σύνορα με την Αυστρία, οι οποίοι πιέζουν συνολικά για σκληρές πολιτικές έναντι των προσφύγων και για μια Ευρώπη-φρούριο.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο για την Ευρωζώνη, όπου η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταλήξει σε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων. Ακούμε πολλά για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, αλλά βλέπουμε ότι ο διάλογος δεν προχωρά ικανοποιητικά, πόσο μάλλον η υιοθέτηση των αναγκαίων αλλαγών.

Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, όπως η πορτογαλική και η ισπανική, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στο επίπεδο των κοινωνικών πολιτικών και της οικονομικής αρχιτεκτονικής, όσο και στο ζήτημα της φορολογίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουν ικανοποιητικά οι προτάσεις αυτές, ωστόσο πιέζουμε και θα συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση, και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς δέχθηκε η ΕΕ τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το Μακεδονικό και ποιες προοπτικές συνεργασίας ανοίγονται;

Η συμφωνία Τσίπρα και Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ είναι αμοιβαία επωφελής, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν, τη διεθνή κοινότητα και την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακόμα δε και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι μοναδικοί που στέκονται ενάντια, χωρίς εναλλακτικές μάλιστα προτάσεις, σε αυτή τη συμφωνία είναι οι εθνικιστές και από τις δύο χώρες, αλλά και η Φώφη Γεννηματά, αντίθετα με την ομόφωνη επίσημη θέση που έχει εκφράσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η ελληνική Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι αποφασισμένες να προστατέψουν αυτή τη συμφωνία και να τη δουν να πετυχαίνει.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι σε περίπτωση που κυρωθεί και από τα δύο εθνικά κοινοβούλια, θα ανοίξει ο δρόμος ένταξης της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που θα αποτελέσει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τα Δυτικά Βαλκάνια συνολικά, για την πρόοδο, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, στέλνοντας τα «φαντάσματα του παρελθόντος» στην ιστορική λήθη.

Πού νομίζετε ότι οφείλεται η μετατόπιση της έναρξης της συζήτησης για την ένταξη της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας στην ΕΕ;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο αρμόδιος Επίτροπος διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έχουν θέσει ως κύριο στόχο την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι εκθέσεις προόδου βαίνουν ομαλά.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο Μακεδονικό αποτελεί εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση και είναι βέβαιο πως επηρεάζει θετικά τον προ-ενταξιακό διάλογο.

Η καθυστέρηση στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς είναι αποτέλεσμα τόσο της γενικότερης συζήτησης για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ΕΕ και σε Ευρωζώνη και της εσωτερικής εμβάθυνσης που απαιτείται, όσο και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, που όλες οι υπό ένταξη χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν βάσει των κριτηρίων ένταξης. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά.

Στη βάση των παραπάνω, το ζήτημα της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση πάει λίγο πίσω, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από το 2019. Η δυναμική της ενταξιακής διαδικασίας διατηρείται στο ακέραιο.

Το κόμμα του Μελανσόν αποφάσισε να αποχωρήσει από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

Αποτελεί το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης εξέλιξης, μετά από ομόφωνη απόρριψη του προκλητικού αιτήματός τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Εκείνο που είναι σημαντικό, και το οποίο πάντοτε πίστευα και πιστεύω, είναι πως η Αριστερά δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της όσο παραμένει κατακερματισμένη. Η Αριστερά πρέπει να ενώνει, και όχι να χωρίζει. Οι αρχηγικές τάσεις, τα «καπετανάτα» και οι δογματισμοί έκαναν πάντοτε κακό, μας απομάκρυναν από τον στρατηγικό μας στόχο και τη διαμόρφωση νικηφόρων συμμαχιών.

Κανείς δεν περισσεύει στη μάχη για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία και πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να δουλεύουμε όλοι συλλογικά, να χτίζουμε συμμαχίες και να προχωράμε σε συναινέσεις και συνεργασίες.Κανείς δεν τα κατάφερε μόνος του, ούτε βάζοντας τρικλοποδιές στους πολιτικούς και ιδεολογικούς του συμμάχους.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ