11/07/2018

Ν. Ηγουμενίδης: Συμφωνεί η ΝΔ με τα ιδεολογικά της αδέλφια στην Αυστρία που μιλούν για δωδεκάωρο μεροκάματο; - βίντεο

Ομιλία επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

.

Έντονη κριτική άσκησε σήμερα στη ΝΔ ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Απευθυνόμενος στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας ρώτησε ο Νίκος Ηγουμενίδης με νόημα: «Συμφωνεί με την άποψη του Αρχηγού του, ότι είναι αριστερή ιδεοληψία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις; Συμφωνείτε, κύριε Βρούτση, ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο; Συμφωνείτε με την άποψη ότι η συλλογική έκφραση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι ξεπερασμένη; Και για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, συμφωνείτε με τα ιδεολογικά σας αδέλφια στην Αυστρία που μιλούν για δωδεκάωρο μεροκάματο και εξηντάωρο εβδομαδιαίας δουλειάς;».

Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου ανέφερε εισαγωγικά ότι «τα εργασιακά αποτελούν τη διαιρετική τομή στις δύο πολιτικές που σήμερα συγκρούονται και που σήμερα γίνονται πιο έντονα διακριτές», ξεκαθαρίζοντας ότι «από τη μια έχουμε τη νεοφιλελεύθερη άποψη, η οποία για να περάσει ακριβώς τη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην ελληνική κοινωνία, επιτίθεται ως τσουνάμι, σαρώνει όλες τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος». Ενώ σχετικά με την άποψη της Αριστεράς, τόνισε ο Νίκος Ηγουμενίδης: «Για εμάς, κύριοι το κοινωνικό κράτος είναι κεντρικός πυλώνας, είναι προϋπόθεση, είναι πολλαπλασιαστής της αναπτυξιακής διαδικασίας. Το κοινωνικό κράτος αποτελεί κοινωνική και εθνική ανάγκη και σαν τέτοια αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Για εμάς δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς εργασιακή αποκατάσταση».

Επί των άρθρων, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε σε δύο συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι στο πλευρό των εργαζομένων και για τις οποίες είχε στο παρελθόν ο ίδιος καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις με τις οποίες οι αρμόδιοι Υπουργοί είχαν δεσμευτεί, ενώ δεν παρέλειψε να καταθέσει και τα σχετικά πρακτικά από τις αντίστοιχες συζητήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου που αφορά τις εισφορές των δημοσιογράφων, των μηχανικών, των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και μιας ομάδας επαγγελματιών από την περιοχή των Καπαριανών του δήμου Φαιστού κλπ. «Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους όλων των Ταμείων που βρίσκονται αντιμέτωποι με σκελετούς του παρελθόντος και που σήμερα πραγματικά αγωνιούν για την άρση όλων των αμφιβολιών και την αποδέσμευσή τους από τις οφειλές, ενώ στην πραγματικότητα δεν οφείλουν», εξήγησε ο ίδιος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο άρθρο 34 για το οποίο είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος Υπουργούς για τους μακροχρόνια άνεργους που από διάφορα λάθη σταμάτησαν να είναι μακροχρόνια άνεργοι. «Να πούμε ότι αυτό ισχύει και αναδρομικά, από τότε που από λάθος διαγράφτηκαν από τα μητρώα. Επίσης, όσοι από τη διαγραφή τους από τα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ επανεγράφηκαν ως νέοι άνεργοι, μπορούν μέσα σε ενενήντα μέρες να υποβάλλουν ένσταση για διόρθωση του προβλήματος και αποκατάσταση της συνέχειας», εξήγησε στη συνέχεια ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου.

Αναφερόμενος συνολικά επί των άρθρων του νομοσχεδίου σημείωσε: «Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης -δηλαδή της υποδουλωμένης εργασίας-, η προστασία των εργαζομένων σε εργολάβο και υπεργολάβο, η προστασία των απασχολούμενων σε καθεστώς μαθητείας και πρακτικής άσκησης, η προστασία της τήρησης του ωραρίου εργασίας - όλες διατάξεις του νομοσχεδίου που σήμερα συζητάμε - δίνουν ασφαλώς ένα στίγμα μιας πολιτικής που είναι υπέρ του εργαζόμενου».

Σχετικά με τη σημασία του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ο Νίκος Ηγουμενίδης: «Εξυπακούεται ότι από εδώ και πέρα για τον κόσμο της εργασίας πολλά βήματα πρέπει, μπορούν και θα γίνουν. Ωστόσο, σήμερα γίνεται απόλυτα κατανοητό, κατά τη γνώμη μου, ποιος είναι με ποιον. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι η τρανταχτή απόδειξη πως η σημερινή Κυβέρνηση είναι σαφέστατα με το μέρος των εργαζομένων. Μαζί με τις υγιείς και μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις, μαζί με τον κόσμο της εργασίας, έχουμε μπροστά μας γι’ αυτόν τον ρεαλιστικό στόχο πολλές μάχες. Θα έλεγα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πατρίδα και η Αριστερά έχουμε την ιστορία και το μέλλον με το μέρος μας».