ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

11/07/2018

Ο Χρ. Μαντάς στη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Εργασίας για την αδήλωτη εργασία - βίντεο

Ο Χρ. Μαντάς στη συζήτηση του ν/σ του Υπ. Εργασίας για την αδήλωτη εργασία - βίντεο



Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»

.

Ολόκληρη η ομιλία από τα πρακτικά της Βουλής:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να πω προκαταβολικά στον κ. Μπαργιώτα, επειδή και το γνωρίζω το θέμα και έχω ασχοληθεί, ότι πολύ σύντομα, την ουσία της τροπολογίας του –μπορεί και να συνεννοηθούμε να την επανακαταθέσει, διότι δεν πρόκειται περί ανταγωνισμών εγωιστικών- θα την… Ξέρω, γιατί έχουμε ασχοληθεί και στο Υπουργείο Υγείας με αυτό το θέμα και με τους φορείς. Υπάρχουν όμως ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει συντονισμένα να τις αντιμετωπίσουμε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Θα την…»; Δεν το ολοκληρώσατε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: …αποδεχθούμε πολύ σύντομα. Αυτό λέω επί της ουσίας.
Πάω παρακάτω. Θα παρουσιάσω δύο τροπολογίες, μία που την υπογράφω εγώ και μία του συναδέλφου κ. Κωνσταντινέα, ο οποίος αδυνατεί να βρίσκεται στην Αίθουσα λόγω προβλημάτων υγείας.
Η μία τροπολογία αφορά ρύθμιση ερμηνευτικών προβλημάτων σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ανωτάτου ορίου πρόσθετων αμοιβών μελών ΔΕΠ από ερευνητικά προγράμματα. Είναι η με γενικό αριθμό 1662 και ειδικό αριθμό 133 και αφορά μια μεταβολή στην πράξη υπολογισμού των πρόσθετων αμοιβών που έγινε το 2005. Ενώ μέχρι τότε, κατά πάγια τακτική, υπολογίζονταν αυτές οι αμοιβές ανά έτος, έγινε αλλαγή με την ΠΟΛ του 2005 ανά μήνα, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι που στο έτος ήταν μέσα στο όριο, στον μήνα να βγουν εκτός ορίου και να κινηθεί η διαδικασία καταλογισμού. Αυτή είναι μια ρύθμιση εντελώς απλή και ερμηνευτική και είναι -θα έλεγα- για λόγους ασφάλειας δικαίου επί της ουσίας και αφορά, βεβαίως, περιπτώσεις οι οποίες δεν σχετίζονται ούτε με ατασθαλίες ούτε με κακοδιαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και προέκυψαν μόνο από αυτήν την ερμηνευτική διάταξη αναδρομικά.
Η δεύτερη αφορά την επέκταση κάλυψης του εργοσήμου στους διαιτητές. Είναι η τροπολογία που υπογράφει ο κ. Κωνσταντινέας. Γνωρίζετε ότι οι διαιτητές εργάζονται με έναν τρόπο περιοδικό, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Με την παραπάνω διάταξη, με τη διάταξη που προτείνουμε επιλύεται με οριστικό τρόπο το ζήτημα προς όφελος των διαιτητών, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να αμείβονται και να ενταχθούν σε ένα καθεστώς ασφάλισης προς όφελος του ΕΦΚΑ που θα εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές από την απασχόληση των διαιτητών. Η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει με την ένταξη των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και παρατηρητών αγώνων στο εργόσημο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Το εργόσημο το πληρώνουν οι γονείς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Δεν είναι έτσι. Πάω παρακάτω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Οι διαιτητές ζητούν να παρθεί πίσω αυτή η τροπολογία. Τώρα μας έστειλαν μήνυμα. Με ποιον συνεννοήθηκε ο Κωνσταντινέας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Μη με διακόπτετε, σας παρακαλώ. Έχετε τον τρόπο, εάν θέλετε, να πείτε την άποψή σας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα μιλήσω στο υπόλοιπο του χρόνου μου για το νομοσχέδιο και για τα συνολικά ζητήματα, τα οποία αναπτύχθηκαν στη συζήτηση σήμερα.
Τι κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο; Για να γνωρίζουν οι πολίτες και οι άνθρωποι της μισθωτής εργασία, γι’ αυτόν τον λόγο θέλω να επιχειρηματολογήσω. Στην ουσία, νομοθετούμε στη γραμμή, στην κατεύθυνση ότι η στήριξη των εργασιακών δικαιωμάτων, εκτός από κοινωνικά δίκαιη, είναι και αναγκαία προϋπόθεση για τη δίκαιη ανάπτυξη. Θα έλεγα ότι το κάνουμε αυτό με έναν συστηματικό τρόπο. Όποιος στα σοβαρά θέλει να παρακολουθήσει τη νομοθετική δουλειά που κάνει το Υπουργείο Εργασίας και είναι στοιχειωδώς αντικειμενικός μπορεί να το αποδεχθεί. Με σταθερά και επιταχυνόμενα βήματα χτίζουμε με πυρήνα την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας.
Σήμερα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε την υψηλότερη επίδοση από το 2001 με διακόσιες ενενήντα οχτώ χιλιάδες εκατόν εβδομήντα μία νέες θέσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας, μεγάλη ανηφόρα, δομικές δυσκολίες για να ανατάξουμε αυτή τη μεγάλη πληγή στον τομέα της απασχόλησης. Έχουμε, όμως, σταθερό μέτωπο και προσανατολισμό. Και αυτό το θεωρούμε όχι μόνο πρωταρχική μας υποχρέωση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, αλλά και ταυτοτικό μας χαρακτηριστικό, ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε. Ίσα-ίσα, πρόκειται με πολύ πιο έντονο τρόπο –θα έλεγα- να το στηρίξουμε σε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα.
Και αυτό, παρά τις Κασσάνδρες, έρχεται σε συνέχεια πολλών άλλων πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει. Είμαστε πολύ κοντά πια –κάποιες βδομάδες, θα έλεγα- στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες κατήργησαν. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Δεν λέω ούτε μια στιγμή υπερβολές. Είμαστε μπροστά στη διαδικασία –και αυτό έχει περάσει και έχει κατοχυρωθεί και στο δημοσιονομικό πλαίσιο- της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού. Και δεν νομίζω ότι περιέχει αυτός ο ισχυρισμός μου καμία υπερβολή. Ταυτόχρονα, νομίζω ότι επουλώνουμε σημαντικές πληγές στο πολύπαθο σώμα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Επαναλαμβάνω, της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Διότι εδώ επανειλημμένα είδαμε από την πλευρά κομμάτων της Αντιπολίτευσης –γνωρίζετε σε ποια αναφέρομαι, πρόσφατα το ακούσαμε- ένα κλείσιμο του ματιού στην ιδιωτική ασφάλιση που ήταν ο πραγματικός στόχος της απαξίωσης και της διάλυσης του Δημόσιου Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος.
Επιχειρούμε λοιπόν, και εκεί να διορθώσουμε προβλήματα. Πρόκειται για τις διαγραφές οφειλών σε κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι δημοσιογράφοι για παράδειγμα, οι οποίοι είχαν υπερβολικές οφειλές λόγω της «διπλής» ασφάλισής τους.
Επίσης, επιχειρούμε μια πολύ κρίσιμη παρέμβαση, θα έλεγα από την άποψη την αξιακή και της ουσίας, στρατηγικού χαρακτήρα στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών που είναι πρόσφυγες, στο πιο αδύναμο αυτό κρίσιμο κομμάτι αυτού του πληθυσμού.
Κι όλα αυτά για να μην ξεχνιόμαστε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε ένα τοπίο -και μιλάω για το πιο συνολικό τοπίο- όπου η Ευρώπη ή τουλάχιστον πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πάνε προς την άλλη κατεύθυνση, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Για κοιτάξτε τι γίνεται στο προσφυγικό, για κοιτάξτε και δείτε ότι η βασική διαχωριστική γραμμή και στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα είναι ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, θα έλεγα, απέναντι σε αυτόν τον πληθυσμό που έρχεται προς την Ευρώπη από τους πολέμους, τη φτώχεια και τις καταστροφές που οι ίδιες οι δυνάμεις που θέλουν να χτίσουν την Ευρώπη-φρούριο προκαλούνε.
Όπως και από την άλλη στον τομέα των εργασιακών δικαιωμάτων, πάρα πολλές κυβερνήσεις και κυβερνήσεις μεγάλων κρατών πηγαίνουν σε αντίθετη κατεύθυνση. Πηγαίνουν σε μια κατεύθυνση απορρύθμισης του εργασιακού πεδίου, μείωσης των δικαιωμάτων και χτυπήματος του πυρήνα που εμείς θέλουμε να βάλουμε στην πολιτική μας και τη στρατηγική μας, μιας αξιοπρεπούς εργασίας.
Είναι φανερό ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και είναι επίσης φανερό ότι έχουμε δύσκολες συγκρούσεις και δύσκολο έργο. Θα έλεγα ότι είναι ταυτόχρονα ανησυχητικό ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, το εργατικό κίνημα γενικά βρίσκεται σε ύφεση σε ευρωπαϊκή κλίμακα και δεν διεκδικεί –αυτή είναι η πραγματικότητα- σε αυτούς τους τομείς των εργασιακών δικαιωμάτων αυτά τα οποία είναι σημαντικά και νομίζω ότι μπορούν να ξαναχτίσουν, σε έναν βαθμό βεβαίως σε αυτό το σύστημα που ζούμε, τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δυο-τρία πράγματα θα ήθελα να πω ακριβώς γι’ αυτά που αλλάζει το νομοσχέδιο για να τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή) Αν μου επιτρέπετε, δύο λεπτά ακόμη.
Πρώτον, η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου στην αδήλωτη εργασία δίνει, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτό το απαραίτητο κίνητρο και το κουράγιο, θα έλεγα εγώ, στον εργαζόμενο που βρίσκεται σε αυτή τη δυσχερή θέση να μπορέσει να κινητοποιηθεί, να καταγγείλει αυτή την κατάσταση κι έτσι να υπάρξει μια διέξοδος, μια λύση σ’ αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα. Και νομίζω πως αυτός είναι ο πυρήνας αυτής της αλλαγής της αρχιτεκτονικής, διότι δεν αρκούν μόνο τα πρόστιμα και δεν χρειάζεται να διαβάζετε ξανά και ξανά πίνακες μηνιαίους. Σας το είπαμε μία, δύο, τρεις. Ας κάνουμε αντιπαράθεση πάνω στα πραγματικά νούμερα και πάνω στα πραγματικά θέματα που υπάρχουν.
Δίνει, λοιπόν, αυτό το κίνητρο στον εργαζόμενο και ταυτόχρονα τη δομή, αν θέλετε, των προστίμων, αλλά και η δυνατότητα που δίνει από την πλευρά του εργοδότη για έκπτωση με την πρόσληψη σε μόνιμη θέση του εργαζόμενου είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πράγμα.
Και επιπλέον, για να μην ξεχνιόμαστε, μια επιχείρηση η οποία βρίσκεται σε μια τέτοια διαδικασία, είναι κάτω από το μάτι της επιθεώρηση εργασίας, που έχει κάνει πάρα πολύ σοβαρά βήματα και δεν νομίζω ότι κανένας το αμφισβητεί αυτό, για τα επόμενα δύο χρόνια, έτσι ώστε να παρακολουθείται αυτή η εξέλιξη.
Είναι και πολλά άλλα ακόμα, όπως στο θέμα των εργολαβιών και των υπεργολαβιών, που γίνεται εκεί πραγματικά ζούγκλα, όπως στο θέμα της μαθητείας, όπως στα θέματα της ηλεκτρονικής καταχώρησης των εργαζομένων και βεβαίως στα θέματα της αναγγελίας της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Σε τελευταία ανάλυση, είναι ένα πακέτο μέτρων που είναι προς τη θετική κατεύθυνση και δεν νομίζω ότι κανένας μας μπορεί στα σοβαρά αυτό να το αρνηθεί.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, κι ευχαριστώ για την ανοχή σας, θα ήθελα να πω το εξής: Από τη στιγμή που ο Επίτροπος κ. Μοσκοβισί είπε αυτά που είπε -δεν θέλω να τα επαναλάβω- στην Γερουσία πριν λίγες μέρες, έχουμε ακούσει και έχουμε δει τα πάντα σε αυτή την Αίθουσα. Ποιο είναι το πυρηνικό στοιχείο; Υπάρχει μια έκρηξη προθυμίας και μιλάω για συγκεκριμένες πλευρές της Βουλής, να καταργήσουμε εδώ και τώρα μέτρα για τις συντάξεις και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από αυτό.
Εγώ θα πω μια άλλη πλευρά. Μήπως δίνουν κάπου αλλού σήμα κάτι τέτοιες προτάσεις; Μήπως δεν γνωρίζουν αυτοί ιδιαίτερα που άσκησαν κυβερνητικό έργο, που κυβέρνησαν, τι ακριβώς παιχνίδι πάνε να παίξουνε πάνω σε αυτό το θέμα; Και δεν είναι σοβαρή μια Κυβέρνηση, μια κυβερνητική πλειοψηφία, που αντί να υποχωρήσει σε αυτή την έκρηξη προθυμίας για να καταργήσουμε εδώ και τώρα τις συντάξεις, μιλάει και λέει ότι με έναν συντεταγμένο τρόπο κι όταν πρέπει και στον κατάλληλο χρόνο, θα θέσει και δεν είναι δυνατόν να μην το θέσει αυτό το θέμα; Και μάλιστα σε ένα πλαίσιο που θα μπορούμε πράγματι να φέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Όλα τα άλλα δεν μπορούν να σταθούν με σοβαρούς όρους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Μαντά, ολοκληρώστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Τελείωσα.
Λέω, λοιπόν, ότι εμείς με σταθερότητα σε αυτόν τον δρόμο θα προχωρήσουμε, με μεθοδικότητα, με αποφασιστικότητα και να είναι σίγουρος ο ελληνικός λαός ότι θα κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε να φέρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι μπορούμε, όπως καταφέραμε πολλά μέχρι τώρα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να τα καταφέρουμε.
Ευχαριστώ. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ