18/07/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Πώς σχολιάζει η Κομισιόν την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

Ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) και για την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Πώς σχολιάζει η Κομισιόν την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για ένταξή του στις ευρωπαϊκές Συνθήκες;

Ποιον οδικό χάρτη θα προτείνει στο Συμβούλιο για το EDIS;

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί η Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), καθώς και για το μέλλον του ESM, και την μετατροπή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρεται στις πρόσφατες (9/7/2018) δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπου «επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), καθώς και για την ενδυνάμωση του ESM, προκειμένου να λειτουργήσει ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Ταυτόχρονα επικαλείται την επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προς τον Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου ο πρώτος «ζητάει καθαρό οδικό χάρτη για την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», και «θίγει το εκκρεμές ζήτημα της ένταξης του μηχανισμού στις ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «η σχετική ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του ευρώ (28/6/2018) μεταθέτει τη σχετική συζήτηση στο μέλλον χωρίς να σχολιάζει καθόλου τις προτάσεις του Μ. Σεντένο».

Ο Δημ. Παπαδημούληςζητά να μάθει από την Κομισιόν «πώς σχολιάζει την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για ένταξή του στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, σύμφωνα και με την επιστολή του Μ. Σεντένο», και ακόμη «με βάση την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου στο ζήτημα του EDIS, ποιον οδικό χάρτη σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο».

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (9/7/2018), ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη άμεσης προώθησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), καθώς και για την ενδυνάμωση του ESM, προκειμένου να λειτουργήσει ως Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, η σχετική ανακοίνωση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών του ευρώ (28/6/2018) μεταθέτει τη σχετική συζήτηση στο μέλλον χωρίς να σχολιάζει καθόλου τις προτάσεις του Μάριο Σεντένο, επικεφαλής του Eurogroup, για εξέλιξη του ESM σε ένα μηχανισμό που θα αναλάβει ρόλο ταμείου ύστατης καταφυγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Σεντένο, σε επιστολή του προς τον Προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πριν την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ζητάει καθαρό οδικό χάρτη για την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα, θίγει το εκκρεμές ζήτημα της ένταξης του μηχανισμού στις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται η Κομισιόν:

1. Πώς σχολιάζει την αναγκαιότητα για συγκεκριμένο οδικό χάρτη για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, καθώς και για ένταξή του στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, σύμφωνα και με την επιστολή του Μ. Σεντένο;

2. Με βάση την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου στο ζήτημα του EDIS, ποιον οδικό χάρτη σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο;