ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

17/08/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Όλος ο πλανήτης πιστώνει θετικά την έξοδο από τα μνημόνια στην κυβέρνηση Τσίπρα

Δημ. Παπαδημούλης: Όλος ο πλανήτης πιστώνει θετικά την έξοδο από τα μνημόνια στην κυβέρνηση Τσίπρα



Συνέντευξη στο ρ/σ 24/7 FM: Μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη: νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, ανάπτυξη, πάταξη της φοροδιαφυγής και αντιμετώπιση των παθογενειών που μας οδήγησαν στα μνημόνια

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν - Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ News 24.7 FM (Βασίλης Σκουρής) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρθηκε στηνεπόμενη μέρα μετά το τέλος του δημοσιονομικού προγράμματος και των μνημονίων την 21η Αυγούστου, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Μετά τα μνημόνια

«Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι αναμφισβήτητα θετικό γεγονός, μια τομή στην εξέλιξη της χώρας. Όσο κι αν προσπαθούν να το μηδενίσουν για λόγους αντιπολιτευτικής σκοπιμότητας – η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ευθύνονται και για τη χρεοκοπία και για τα μνημόνια.
Δεν πρόκειται να περάσουμε ξαφνικά από την κόλαση στον παράδεισο. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια σκληρής προσπάθειας και μεγάλες αλλαγές, εκεί που πονάει η χώρα, στις παθογένειές της – πελατειακό κράτος, φοροδιαφυγή, διαφθορά, γραφειοκρατία- για να μπορέσουμε να φτάσουμε το βιοτικό επίπεδο που είχε η χώρα μας πριν τη χρεοκοπία και πριν την κρίση.
Το βέβαιο όμως είναι ότι, τέλος των μνημονίων σημαίνει “όχι πια τρόικα, δόσεις και προαπαιτούμενα”. Τα επόμενα χρόνια, προβλέπονται ψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, άρα χαμηλότερη ανεργία, επάνοδος των συλλογικών συμβάσεων, σταδιακή επάνοδος του κατώτατου μισθού. Το κρίσιμο είναι να καταλάβουμε όλοι, από την πολιτική ηγεσία –κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μέχρι και τον κάθε πολίτη, ότι “μεγαλύτερη ελευθερία, σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη”. Διότι δεν θα είμαστε υπό τον έλεγχο της τρόικα και των δόσεων, αλλά το αν η Ελλάδα έχει νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά, αν ενισχύεται η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, αν προχωράμε σε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν και εκσυγχρονίζουν το πελατειακό κράτος, αυτό που μας βούλιαξε, αυτά θα αξιολογούνται καθημερινά».

Πιστοληπτική γραμμή στήριξης;

«Διαφωνώ πλήρως με την προσέγγιση των κ. Στουρνάρα – Βενιζέλου – Γεωργιάδη που υποστήριζουν ότι η χώρα χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Βενιζέλος και Γεωργιάδης εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη χρεοκοπία, που μας έβαλαν στα μνημόνια, εκφράζουν με αυτές τους τις θέσεις, τη βούλησή τους να μείνει η Ελλάδα μόνιμα αλυσοδεμένη στα μνημόνια.
Αντιθέτως το Bloomberg... που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορεί να το κατηγορήσει για φιλοκυβερνητικές θέσεις, λέει ότι “το γεγονός ότι βγαίνουμε από τα μνημόναι χωρίς να χρειάζεται την περίφημη πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δίνει πρόσθετες εγγυήσεις και ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”. Και όλος ο πλανήτης -αν δείτε τις αξιολογήσεις του διεθνούς Τύπου, των Οίκων αξιολόγησης, των αναλυτών- πιστώνουν την έξοδο από τα μνημόνια, στην κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό βέβαια, μπορεί να μην αρέσει σε εκείνους που μας έβαλαν στα μνημόνια...»

Γιατί δεν έκλεισε ποτέ η αξιολόγηση το 2014

«Το επιχείρημα ότι αν δεν είχε εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγαίναμε από τα μνημόνια νωρίτερα, κανείς στην Ευρώπη δεν το συμμερίζεται ή δεν το θέτει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Και όσοι γνωρίζουν περισσότερα, ξέρουν ότι το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η περίφημη τότε αξιολόγηση βαραίνει εξολοκλήρου την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές, ήδη από τον Ιούνιο του 2014, οργάνωνε τις παγίδες, με άδεια ταμεία, ποντάρωντας σε μια σύντομη “αριστερή παρένθεση”. Δυστυχώς γι’ αυτούς, η κυβέρνηση Τσίπρα αποδείχθηκε μια κυβέρνηση όχι λίγων μηνών, αλλά μια σταθερή κυβέρνηση και ο Τσίπρας ο μακροβιότερος Πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης. Και ακόμη πιο κακό γι’ αυτούς νέο, είναι ότι ο Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που θα βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και που επιστρέφει τη χώρα σε θετικούς ανάπτυξης, με διαρκή μείωση της ανεργίας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πανηγυρίζουμε; Όχι. Ούτε επανάπαυση ούτε αλαζονεία. Διότι ο ανθρώπινος και ο κοινωνικός πόνος που προκάλεσαν τα μνημόνια, η μεγάλη ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι πάντα παρόντα και αυτό που χρειαζόμαστε είναι πιο πολλή δουλειά, σοβαρότητα, αποτέλεσμα και να έχουμε διαρκώς έγνοια μας τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αναγκαστεί υπό την πίεση δυσμενέστατων συσχετισμών και εκβιασμών να συνάψει έναν δύσκολο και οδυνηρό συμβιβασμό, έθεσε το αποτέμεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης στην κρίση του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε τότε ότι προτιμά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από τη χρεοκοπία κα τα μνημόνια εφαρμόζωντας αυτό το δύσκολο τρίτο πρόγραμμα, και όχι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ».

Η πάταξη της φοροδιαφυγής

«Το ζητούμενο είναι να βελτιώνουμε διαρκώς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και της ευρύτερης διοίκησης στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων.
Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει, για παράδειγμα στον διαρκή περιορισμό της φοροδιαφυγής. Έχουμε για παράδειγμα μια μεγάλη συμβολή από τη διαρκή άνοδο του τουρισμού, στην απασχόληση, στο ΑΕΠ και στο εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων. Πρέπει να υπάρξει συμβολή και στα αντίστοιχα έσοδα. Που σημαίνει ότι τα “ελβετικά POS”, τα χαλασμένα POS, οι δήθεν άδειες βίλες που αποφέρουν τεράστια εισοδήματα στους ιδιοκτήτες τους, μπορούν να δώσουν έσοδα στο Δημόσιο και αυτό να μεταφραστεί και σε φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους υπερφορολογούνται».

Εκλογικές και μετεκλογικές συμμαχίες

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη νέα φάση όπου η αντίθεση ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και τις προοδευτικές δυνάμεις γίνεται κυρίαρχη, πρέπει να θέσει τον εξής στόχο: Αφενός μεν να κερδίσει τις εκλογές για να είναι το κόμμα γύρω από το οποίο θα διαμορφωθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και αφετέρου, πριν από τις εκλογές, με το πρόγραμμά του, την πολιτική του τακτική, τα πολιτικά του “ανοίγματα”, να επιδιώξει συμμαχίες με προοδευτικό πρόσημο, αντίστοιχες με τις συμμαχίες που οικοδομούμε και ως κυβέρνηση και ως ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια.
Το κόμμα των ΑΝΕΛ, δεν ανήκει σε αυτό που λέμε “ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις”. Οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται στον κεντροδεξιό χώρο, τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο. Έχουμε μαζί τους μια συμμαχία έντιμη, με στόχο την έξοδο από το μνημόνιο, την καταπολέμηση της διαφθοράς και ορισμένων παθογενειών της χώρας. Η συμμαχία αυτή δεν είνει αιώνια, έχει χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας. Και σπεύδω να πω ότι δεν πιστεύω ότι ο Πάνος Καμμένος θα ρίξει τον Τσίπρα, ότι θα γίνει ένας μοχλός για να υλοποιηθούν τα σχέδια του Κυρ. Μητσοτάκη.
Από κεί και πέρα, για τις κυβερνήσεις που θα προκύψουν μετά το 2019, μεγάλη σημασία έχει το ποιος θα είναι νικητής και πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές. Νομίζω ότι την κατεύθυνση για την αναζήτηση των συνεργασιών θα τη δώσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Και είμαι βέβαιος ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, θα μπορέσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, που θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα».

Το ΚινΑλ ως δορυφόρος της ΝΔ

«Η Φώφη Γεννηματά έχει διαπράξει τεράστια στρατηγικά λάθη και έχει κάνει πολλές αλλαγές γραμμής μέσα σε λίγους μήνες και αυτό θα το πληρώσει εκλογικά, καθώς προβλέπω ότι αν συνεχίσει ως δορυφορική δύναμη προς τη ΝΔ, θα καταγράψει ένα χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό στις εκλογές. Δυστυχώς και με ευθύνη της Φώφης Γεννηματά και όχι μόνο του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, το ΚινΑλ βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Έχουν ξεχάσει αυτά που έλεγαν ότι “τους χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ” και έχουν μετατρέψει αυτή τη δήθεν άβυσσο, σε ένα μικρό χαντάκι. Και δεν έχουν καταλάβει ότι όταν απολυτοποιείς ως εχθρό τον ΣΥΡΙΖΑ και ποντάρεις σε αυτό το ακραίο, μανιακό, αντιπολιτικό “αντι-ΣΥΡΙΖΑ”, τότε ρίχνεις νερό στο μύλο της ΝΔ και όχι προοδευτικών λύσεων ή εστω κεντρώων λύσεων.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει διαρκώς τα στηρίγματά του και τις συμμαχίες του. Όχι μόνο στο ευρωπαΊκό και το διεθνές επίπεδο όπου είναι πασιφανές και αποδίδει και καρπούς, αλλά και μέσα στην ελληνική κοινωνία, στο κοινωνικό σώμα και σε πολιτικά πρόσωπα έχει αρχίσει αυτό να εκδηλώνεται. Υπάρχει διαχρονικά μια λαϊκή πλειοψηφία κεντροαριστερή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να εκφράζει διαχρονικά τη μεγάλη πλειοψηφία των δυνάμεων όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και της κεντροαριστεράς. Και πιστεύω τα ανοίγματα προς την κατεύθυνση τέτοιων συμαμχιών, θα φανούν και θα αποκρυσταλλωθούν όχι μόνο μετά τις εκλογές εφόσον θα είμαστε νικητές όπως και επιδιώκουμε, αλλά και πριν τις εκλογές, καθώς πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε όχι μόνο μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και προεκλογικές και εκλογικές συνεργασίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια παράδοση να έχει συνεργασίες και με πρόσωπα πέρα από τις γραμμές του, με προσωπικότητες που ανήκουν σε έναν ευρύτερο χώρο. Και κατά τη γνώμη μου, αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί ενόψει και των προσεχών εκλογών -και των αυτοδιοικητικών , όπου ήδη υπάρχει μια έντονη δυναμική για τη δημιουργία και συγκρότηση πλατιών αυτοδιοικητικών συνδυασμών- και των εθνικών εκλογών.

Κατηγορηματικό Όχι στο σενάριο συγκυβέρνησησ ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ

«Αυτό είναι όνειρο αυγουστιάτικης νυκτός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ θα είναι αντιπολίτευση και το αντίστροφο. Είναι το μόνο σημείο στο οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν!
Και με τέτοιες προβλέψεις όπως αυτή, η ηγεσία του ΚινΑλ δεν μπορεί να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα “πώς ενώ δηλώνει ότι τους χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Φώφη γεννηματά να στηρίξουν Κυρ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό”...
Το αποτέλεσμα των εκλογών πιστεύω ότι θα έχει τεράστια απόσταση απ΄αυτό που προβλέπουν κάποιες δημοσκοπήσεις και αυτό δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είναι καινούριο: Στο παρελθόν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει τραγικά έξω και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει και αυτή τη φορά.
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό που θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ –προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, αλλά ακόμη κι αν δεν είναι- το ποσοστό του θα είναι πάρα πολύ υψηλό. Θα είναι πιθανότατα το ισχυρότερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη και ο εκφραστής όχι μόνο της πλειοψηφίας των Αριστερών αλλά και των Κεντροαριστερών στην πατρίδα μας.
Κατά συνέπεια και για να απαντήσω στο ερώτημα που τίθεται από κάποιους ότι ίσως Τσίπρας αντιμετωπίσει θέμα αμφισβήτησης ηγεσίας, θα επαναλάβω κάτι που γράφεται ευρέως στον διεθνή Τύπο: “Και ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν για να μείνουν”. Και αυτό κρατήστε το».

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ