16/09/2018

Ν. Ηγουμενίδης: Ισχυροποιείται η φωνή διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων

Το μήνυμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης στα πλαίσια του τριήμερου συνεδρίου για τις γερμανικές αποζημιώσεις που πραγματοποιήθηκε στη Βιάννο και κορυφώθηκε σήμερα με τη τελετή μνήμης στο χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην περιοχή «Σελί Αμιρών», για την 75η επέτειο της καταστροφής της Βιάννου και της Ιεράπετρας, τον Σεπτέμβριο του 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Κατά την 1η μέρα έναρξης του Συνεδρίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, επεσήμανε ότι 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, ο αγώνας συνεχίζεται, και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το συνέδριο είναι μια ακόμα φωνή στην διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων τόνισε: «Η φωνή της αλήθειας θα δυναμώσει περισσότερο αν συνδεθεί και αν εκφραστεί ως κραυγή αγωνίας για την ειρήνη, αλλά και ενάντια στο φασισμό. Μέσα από τέτοια προσέγγιση μόνο στρώνεται ο πολύπαθος δρόμος για τις αποζημιώσεις, αλλά και ο δρόμος για να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά μας».

Αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση της ιστορικής αλήθειας, υπογράμμισε: «Με ρεαλισμό, σεβασμό και τον εύλογο πόνο της μνήμης βρισκόμαστε σήμερα σε ένα ιστορικό τριήμερο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις όπου δίδεται η μοναδική ευκαιρία να ακουστεί η Αλήθεια, ή έστω σοβαρές πτυχές της. Σήμερα καμία μαρτυρία δεν περισσεύει. Σήμερα έχουμε χρέος να βάλουμε στην άκρη τους «παραχαράκτες της ιστορίας» που μόνο μπροστά δεν πήγανε τον τόπο μας», προσέθεσε ο Νίκος Ηγουμενίδης που κατάγεται από τη Βιάννο.

Σχετικά με το πόρισμα των γερμανικών αποζημιώσεων - «για το οποίο επιτέλους ανοίγει ο δρόμος να κατατεθεί από τη σημερινή Βουλή», όπως τόνισε -, ο Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Να δούμε πώς θα ενισχύσουμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Να δούμε πώς θα πάμε με τις ευρύτερες και δημοκρατικές δυνάμεις το πόρισμα στην Ελληνική Βουλή».

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου ο Νίκος Ηγουμενίδης είχε συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση που έδωσε το παρών στο συνέδριο, με στόχο να συζητήσουν πλευρές του πορίσματος και των γερμανικών αποζημιώσεων. Το τριήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε και με την στήριξη της Ελληνικής Βουλής.

Κατά τη 3η μέρα του Συνεδρίου, ο Νίκος Ηγουμενίδης έδωσε το παρών στο χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην περιοχή «Σελί Αμιρών», μαζί με κατοίκους των περιοχών, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους διοργανωτές του συνεδρίου, και με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργoύ Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος μαζί με βουλευτές κατέθεσαν στεφάνι.

«Σήμερα, Σεπτέμβρης του 2018, είναι καιρός να δούμε με ειλικρίνεια και ενωτικά μεταξύ μας τα γεγονότα. Να μην κάνουμε τη χάρη στον αντίπαλο που έχει όπλο τη λήθη. Να ανατρέξουμε σε κάθε μαρτυρία. Να φωτίσουμε το νόημα της θυσίας και της καταστροφής», προσέθεσε σε δηλώσεις του ο Νίκος Ηγουμενίδης, σημειώνοντας πως «η πλήρης αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ενισχύει τη φωνή της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων».

Η παρουσία του Νίκου Ηγουμενίδη στο τριήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βιάννο