ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

22/09/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό

Δημ. Παπαδημούλης: Η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό



Υπάρχει δρόμος ακόμα για την Αλβανία, αλλά η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό

Σημαντικό η Αλβανία να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό

Με τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και με τη συμφωνία Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπάρχει μια νέα δυναμική και αισιοδοξία στην περιοχή

Συνέντευξη στην αλβανική εφημερίδα «Shekulli»


Συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην αλβανική εφημερίδα «Shekulli» για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και τις ευρωεκλογές.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα για την Αλβανία είναι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευτεί το περιβάλλον», προσθέτοντας πως «η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε επίσης ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την αλβανική Συνέλευση» και πως «ο διάλογος αυτός πρέπει να ενισχυθεί και με την κοινωνία των πολιτών για την καλύτερη κατανόηση και ενίσχυση των θεμελιωδών και μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών θεμάτων, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία έκφρασης, η προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «φέτος με τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και με τη συμφωνία Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπάρχει μια νέα δυναμική και αισιοδοξία στην περιοχή», ενώ για το Κόσοβο και τις σχέσεις με τη Σερβία δήλωσε πως «η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, καθώς πέρα από τις δια-εθνοτικές εντάσεις, εξακολουθούν να υφίστανται διαρθρωτικά προβλήματα διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, και μετανάστευσης της νέας γενιά προς το εξωτερικό (brain-drain)».

Τέλος, για τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι είναι «μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ» και πως «οι φιλοευρωπαϊκές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εντείνουν τον διάλογό τους, να αγωνιστούν και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στη κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας», απέναντι στις, όπως σημειώνει, «ακροδεξιές δυνάμεις που βασίζονται στην ξενοφοβία και την ρητορική του μίσους».


Το link της δημοσίευσης: https://bit.ly/2xrWypB

Ακολουθεί η συνέντευξη στα ελληνικά:

Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Αλβανία;

Η Αλβανία έχει μια πολύ δυναμική κοινωνία και την ικανότητα για να οικοδομήσει μια οικονομία και κοινωνία ευημερούσα για τους πολίτες της. Παρά τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπιζε η χώρα στο παρελθόν, η Αλβανία έχει σήμερα έναν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις σήμερα για τη χώρα είναι να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη, να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να προστατευτεί το περιβάλλον. Αυτά θα προσφέρουν στη νεολαία νέες ελπίδες και ποιοτική απασχόληση με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποτρέποντας τη συνέχιση του brain-drain.
Σε περιφερειακό επίπεδο, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά να προχωρήσουν. Για πολλά χρόνια μετά την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, η ΕΕ δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων της περιοχής, που θα ενίσχυαν τη σταθερότητα. Φέτος με τη νέα ευρωπαϊκή ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και με τη συμφωνία Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, υπάρχει μια νέα δυναμική και αισιοδοξία στην περιοχή. Προχωρώντας σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Αλβανία μπορεί να προχωρήσει σταθερά προς την Ευρώπη.

Η Αλβανία έχει κάνει κάποια βήματα προς την ΕΕ;

Αναμφισβήτητα, η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Αυτό αντικατοπτρίζεται στις ετήσιες εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η πρόοδος μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι η Αλβανία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης το 2019, γεγονός που θα επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.
Η χώρα θα πρέπει να κάνει πλήρη χρήση των μέσων και της συνδρομής της ΕΕ και να προετοιμαστεί για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις και διαδικασίες εξέτασης. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν όχι χάριν της ίδιας της ολοκλήρωσης της ΕΕ, αλλά προς όφελος των Αλβανών πολιτών. Η αύξηση της διαφάνειας, η αξιοκρατία και ο εκδημοκρατισμός, η επιβολή του κράτους δικαίου, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αλλάξουν την καθημερινή ζωή όλων των Αλβανών. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή της εγκριθείσας νομοθεσίας είναι απαραίτητη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαθέτει σχέδιο ή πρόγραμμα για την Αλβανία;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την αλβανική Συνέλευση μέσω των θεσμοθετημένων εξαμηνιαίων συνεδριάσεων της αρμόδιας διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η οποία προβλέπει συγκεκριμένες κοινές συστάσεις που ψηφίστηκαν από τα μέλη και των δύο κοινοβουλίων. Ο διάλογος αυτός πρέπει να ενισχυθεί, καθώς ενδυναμώνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, αλλά και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ομάδων. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η κουλτούρα του πολιτικού διαλόγου, καθώς η ανάγκη για τα αλβανικά πολιτικά κόμματα να βρουν ένα κοινό έδαφος για το μέλλον της χώρας είναι επείγουσα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης τακτικές συναντήσεις με βουλευτές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, σχετικά με σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, όπως η οικονομία, η μετανάστευση και οι κοινωνικές υποθέσεις. Η επαφή με την κοινωνία των πολιτών είναι επίσης απαραίτητη για την καλύτερη κατανόηση και ενίσχυση των θεμελιωδών, αστικών και μειονοτικών δικαιωμάτων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών θεμάτων, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία έκφρασης, η προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ποια είναι η κύρια μεταρρύθμιση την οποία πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία μέχρι τον προσεχή Ιούνιο;

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις περιγράφονται σαφώς στις εκθέσεις όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ: Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας, καταπολέμηση της διαφθοράς, καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας. Τώρα η πραγματική πρόκληση είναι η σωστή εφαρμογή.

Επιπλέον, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία των δημόσιων διαβουλεύσεων πριν από την έγκριση των νομοθετικών πράξεων. Είναι σημαντικό ο Αλβανός πολίτης να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, συμμετοχή η οποία θα βοηθήσει και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εφαρμογής. Η οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Πρέπει να δούμε επίσης αυτές τις μεταρρυθμίσεις με έναν ολιστικό τρόπο: τι μπορούμε πραγματικά να επιτύχουμε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, αν η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στον δημόσιο τομέα; Περιττό να πούμε ότι αυτό το ερώτημα μπορεί να απευθυνθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Τέλος, είναι σημαντικό η Αλβανία να εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά επίσης να εξετάσει σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και νέες προκλήσεις, όπως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Σε κάθε περίπτωση, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, απαιτείται πολιτική συναίνεση για την προώθηση αυτών των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Θα μπορούσα να πω ότι οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που παρέχουν στους νέους σαφείς προοπτικές για την εκπαίδευση και την απασχόληση και το αίσθημα ότι η αξιοκρατία και η ισότητα είναι βασικές αξίες της αλβανικής κοινωνίας. Οι κοινωνίες και οι νεότερες γενιές μπορούν να ευημερούν μέσα από το σεβασμό αυτών των αξιών.

Ποια είναι η γνώμη σας για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία;

Παρά την επιτευχθείσα πρόοδο, η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική. Πέρα από τις δια-εθνοτικές εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, εξακολουθούν να υφίστανται διαρθρωτικά προβλήματα διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, στασιμότητας και μετανάστευσης (brain-drain). Η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ και οι τοπικές αρχές δεν έχουν μέχρι τώρα προχωρήσει αποτελεσματικά στην οικοδόμηση αποτελεσματικών κρατικών δομών και στη διαμόρφωση θετικών προοπτικών για τη νέα γενιά.

Χαρακτηριστικό της σύνθεσης κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας συνδέεται, ακόμη και ως συγκεκριμένα κεφάλαια του κεκτημένου, με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την πρόοδο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας. Αυτό που έχουμε μάθει από προηγούμενες περιπτώσεις είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις εύκολες και μη βιώσιμες λύσεις.

Τι πιστεύετε για τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019;

Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο είναι μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία της ΕΕ. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει απρόβλεπτες κρίσεις, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετανάστευση και η κατάσταση των προσφύγων και η κρίση για την ασφάλεια, οι οποίες διαμορφώνουν σύνθετες προκλήσεις τις ευρωπαϊκές δομές και αξίες. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα στην πραγματικότητα δεν κατάφεραν να παράσχουν συγκεκριμένες και βιώσιμες λύσεις. Οι ανισότητες και η φτώχεια αυξήθηκαν, αυξήθηκε η ανεργία, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός είχαν ξεχαστεί σε κάποιο βαθμό.

Ως αποτέλεσμα, η ακροδεξιά και οι πολιτικές προσεγγίσεις βασισμένες στην ξενοφοβία και την ρητορική του μίσους αύξησαν την επιρροή τους στους κόλπους των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Φαίνεται ότι μερικοί άνθρωποι έχουν ξεχάσει ποιες ήταν οι συνέπειες αυτών των ιδεολογιών πριν από 80 χρόνια. Ως εκ τούτου, πιστεύω ακράδαντα ότι οι φιλοευρωπαϊκές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εντείνουν τον διάλογό τους, να αγωνιστούν και να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και στη κοινωνική δικαιοσύνη, την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επηρεάσουν επίσης σημαντικά τις εξελίξεις όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ και το μέλλον της περιοχής.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ