28/09/2018

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με κτιριολογικά προβλήματα Γυμνασίου και Λυκείου Ζαχάρως Ηλείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Κτιριολογικά προβλήματα Γυμνασίου και Λυκείου Ζαχάρως Ηλείας

Σύμφωνα με τα υπ’ αριθ. 124/8-5-2018 και 2/18-5-2018 έγγραφα του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ζαχάρως αφενός και των Συλλόγων Γονέων αφετέρου των δυο σχολείων προς τον οικείο Δήμο, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις υποδομές τους, τα οποία συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια και την υγεία μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, καθώς και την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών λειτουργιών.

Ιδιαιτέρως σημαντικά κρίνονται τα παρακάτω ζητήματα:

1. Η ενιαία στέγη των κτιρίων εμφανίζει προβλήματα αφού έχει, επιπλέον, υποστεί και ζημιές από τον σεισμό του Φεβρουαρίου 2016. Οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν προβεί σε επισκευές, χωρίς όμως να έχουν εκδώσει την απαραίτητη γνωμοδότηση καταλληλότητας χρήσης των αιθουσών με αποτέλεσμα να υπάρχουν αίθουσες του Λυκείου που δεν χρησιμοποιούνται και τα μαθήματα γίνονται σε λυόμενες που έχουν τοποθετηθεί για τον σκοπό αυτό στον προαύλιο χώρο. Οι λυόμενες αίθουσες έχουν πλέον υποστεί τόση φθορά από τον χρόνο και τις κλιματικές συνθήκες ώστε είναι ακατάλληλες προς ασφαλή χρήση και κρίνεται επιτακτική η μεταφορά των μαθημάτων στις αίθουσες των κτιρίων.

2. Τα κτίρια δεν έχουν αλεξικέραυνο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται συνεχώς οι ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές τους υποδομές σε περίπτωση κεραυνού και να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών.

3. Δεν υπάρχουν ασφαλείς έξοδοι κινδύνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

4. Το κτίριο δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποδοχή ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Πέραν των προαναφερθέντων, στα ως άνω έγγραφα αναφέρονται επιπλέον και άλλα, όπως η επικινδυνότητα των παραθύρων του 1ου ορόφου, λόγω κατασκευαστικού λάθους, η ανεπάρκεια της περίφραξης του αύλειου χώρου και η ανάγκη της επισκευής του, ώστε να μη λιμνάζουν τα όμβρια ύδατα, καθώς και η ανάγκη επισκευής του αμφιθεάτρου. Τέλος, αναφέρονται ελλείψεις, ιδίως όσον αφορά την απουσία κλειστού γυμναστηρίου για τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων σε περίπτωση κακοκαιρίας, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων καθώς το υπάρχον αμφιθέατρο χρειάζεται επισκευές, και επίσης τεχνικής υποδομής που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των σύγχρονων εκπαιδευτικών μεθόδων και την εξυπηρέτηση των αναλυτικών προγραμμάτων.
Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών/μαθητριών του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ζαχάρως Ηλείας αναφέρουν ότι είναι άμεση η ανάγκη αποκατάστασης των προβλημάτων που αναφέρονται στα έγγραφά τους προς τον Δήμο Ζαχάρως.

Επειδή, εν γένει, τα προβλήματα στις σχολικές υποδομές, και ιδίως εκείνα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών, είναι κομβικής σημασίας και για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την παροχή του αγαθού της παιδείας,

Επειδή τα ως άνω έγγραφα έχουν σταλεί στον αρμόδιο Δήμο πριν τέσσερις και πλέον μήνες, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αλλάξει η προαναφερθείσα κατάσταση, ενώ οι Σύλλογοι Γονέων έχουν και στο παρελθόν ενημερώσει εγγράφως τον Δήμο,

Επειδή στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, δέκα και πλέον χρόνια από τα τραγικά, θανατηφόρα γεγονότα της πυρκαγιάς το 2007 και του σεισμού το 2008, μεγάλος αριθμός μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών στεγάζονται ακόμα σε ακατάλληλες λυόμενες αίθουσες καθώς πολλές κτιριακές υποδομές κρίνονται ακατάλληλες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει εκδοθεί γνωμοδότηση καταλληλότητας χρήσης των αιθουσών που επισκεύασαν οι υπηρεσίες του Δήμου; Αν όχι, σε ποιους λόγους οφείλεται η μη έκδοση της γνωμοδότησης αυτής; Πότε προβλέπεται να δοθούν για χρήση οι αίθουσες αυτές;
2. Είναι επαρκώς προστατευμένες από κεραυνούς οι υποδομές των δυο σχολείων;
3. Υπάρχει ασφαλής έξοδος κινδύνου στις υποδομές των δυο σχολείων, η οποία να δίνει τη δυνατότητα στις δυο σχολικές μονάδες να συντάξουν αποτελεσματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης και εκκένωσης των κτιρίων, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία;
4. Οι υποδομές των δυο σχολείων πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποδοχή ατόμων με κινητικά προβλήματα;
5. Έχουν απευθυνθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ζαχάρως στην "Κτιριακές Υποδομές Α.Ε." για να αναλάβει την επίλυση των προβλημάτων που θέτουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών/μαθητριών με τα παραπάνω έγγραφα; Αν ναι, ποια ήταν η απάντηση της εταιρίας; Έχει αναλάβει την επίλυση κάποιου/ων από τα προβλήματα;
6. Τι προτίθενται να πράξουν οι αρμόδιες υπηρεσίες για την επίλυση των προβλημάτων που θέτουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς των μαθητών/μαθητριών με τα παραπάνω έγγραφα προς τον Δήμο Ζαχάρως;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη