ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/10/2018

Δημ. Παπαδημούλης: Η επανεμφάνιση του κ. Σαμαρά με την ομιλία του στην Καβάλα είναι ένα σαφές σήμα της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ προς τον Κυρ. Μητσοτάκη

Δημ. Παπαδημούλης: Η επανεμφάνιση του κ. Σαμαρά με την ομιλία του στην Καβάλα είναι ένα σαφές σήμα της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ προς τον Κυρ. Μητσοτάκη



Συνέντευξη στο Ραδιόφωνο 24/7: Δεν υπάρχει στην ατζέντα ούτε της ελληνικής πλευράς, ούτε της ΕΚΤ, ούτε του ESM, σενάριο νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, γιατί απλά δεν χρειάζεται

Ο προϋπολογισμός, που θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων

 

Σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο 24/7 (Β. Σκουρή - Α. Σπανού) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Β.Σ: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν αυτή κυρωθεί από τη Βουλή, ενώ ο Αντ. Σαμαράς -ο οποίος λέει «όχι» σε μια σύνθετη ονομασία στο Μακεδονικό- δηλώνει ότι η ΝΔ θα την επαναδιαπραγματευτεί σε περίπτωση κύρωσης. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Δ.Π.: Η επανεμφάνιση του κ. Σαμαρά με την ομιλία του στην Καβάλα είναι ένα σαφές σήμα της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, γιατί ακυρώνει τη στρατηγική που ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε προ ημερών στα γενέθλια του κόμματος: Όχι άνοιγμα προς το κέντρο, αλλά αλληθώρισμα ολοφάνερο προς την άκρα Δεξιά.
Ο κ. Σαμαράς λειτουργεί ως άτυπος ηγέτης της ΝΔ, δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι όταν αυτός ήταν πρόεδρος η ΝΔ σημείωσε τις χειρότερες επιδόσεις στην ιστορία της και ρίχνει ολοφάνερα το γάντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, ακυρώνοντας μια σαφή θέση της ΝΔ, που λέει ότι αν κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών θα τη σεβαστούν.
Περιμένω σήμερα από τον Κυρ. Μητσοτάκη μια σαφή απάντηση σε αυτή την πρόσκληση, αν εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία των Πρεσπών εφόσον κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Περιμένω, επίσης, από την εκπρόσωπο του κόμματος κα Σπυράκη, που ελπίζω σήμερα να μην πίνει καφέ με τον Ζάεφ, να απαντήσει σε αυτό το αίτημα Σαμαρά από την Καβάλα.

Α.Σ: Μιας και αναφερθήκατε στη συνάντηση της κας Σπυράκη με τον κ. Ζάεφ, από την πλευρά των Σκοπίων έγινε σαφές ότι δεν ήταν μια επίσημη συνάντηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε.

Δ.Π.: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας δεν είπε ότι δεν έγινε η συνάντηση, ούτε είπε αστειότητες περί τυχαίας συνάντησης, είπε ότι ήταν μια ανεπίσημη συνάντηση.
Το γεγονός, όμως, ότι ο κ. Ζάεφ ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη χώρα του για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση αυτή, αποδεικνύει πρώτον, ότι αυτά που του είπε η Σπυράκη εκπροσωπούσαν τον Κ. Μητσοτάκη. Γιατί αν του τα έλεγε απλώς η Σπυράκη ως ευρωβουλευτής, γιατί να ασχοληθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Και δεύτερον, ότι ήταν προγραμματισμένη.
Όσοι γνωρίζουν έστω και στοιχειωδώς πώς λειτουργούν τα πράγματα στις Βρυξέλλες, ξέρουν ότι οι πρωθυπουργοί έχουν αυστηρό πρόγραμμα συναντήσεων, αυστηρά μέτρα ασφαλείας και δεν συναντιούνται τυχαία, την ώρα που πάνε να... πάρουν καφέ.
Οι συνομιλίες Σπυράκη - Ζάεφ, όπως τις αποκάλυψαν και η FAZ και η Καθημερινή δείχνουν κι έναν τρομακτικό ετεροπροσδιορισμό και καιροσκοπισμό ψηφοθηρικό της ΝΔ, καθώς ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κας Σπυράκη είναι ότι «θα δούμε τι θα κάνει κι ο Καμμένος, αν ο Καμμένος πει ‘όχι’ εμείς δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’». Δηλαδή τη μία μέρα πιέζουν τον Καμμένο και την άλλη ετεροπροσδιορίζονται από αυτόν.


Β.Σ.: Ο κ. Σαμαράς ωστόσο εκφράζει μια πάγια θέση του, ενώ έχει κατηγορηθεί ότι ‘έριξε’ την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό το θέμα. Επομένως, προς τι η έκπληξη;

Δ.Π.: Δεν αποτελεί έκπληξη η θέση του Α. Σαμαρά, παρότι δεν είναι θέση αρχής, καθώς πριν αρχίσει να φοράει την περικεφαλαία του Μεγ. Αλεξάνδρου, είχε υπογράψει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως υπουργός Εξωτερικών. Και άφηνε κι ως πρωθυπουργός τον υπουργό Εξωτερικών, Β. Βενιζέλο, να πηγαίνει στον ΟΗΕ και να λέει σύνθετη ονομασία erga omnes, αυτό που πέτυχε και υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Η μομφή μου είναι προς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης εγκατέλειψε την πάγια γραμμή της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή και προσχώρησε στη γραμμή Σαμαρά, τον έβαλε κεχαγιά στο κεφάλι του. Από τη στιγμή, επίσης, που ο Κ. Μητσοτάκης, με δική του απόφαση, διόρισε αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη και κορυφαίο τομεάρχη τον Μάκη Βορίδη, τους δύο εκ μεταγραφής ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ, που τους έφερε ο Σαμαράς στο κόμμα, δίνει τη δυνατότητα στον Σαμαρά να το παίζει αρχηγός και να ακυρώνει de facto όσα λέει ο πρόεδρος. Ας τα βρουν μεταξύ τους.
Ωστόσο, η εντύπωση που υπάρχει σε όλους τους διεθνείς διπλωματικούς και ηγετικούς κύκλους στις Βρυξέλλες είναι ότι αυτή η κωλοτούμπα του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό δείχνει είτε ότι είναι τόσο καιροσκόπος και ψηφοθήρας, που εγκαταλείπει όσα έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή για τα ψηφαλάκια, είτε είναι αδύναμος και υπό ομηρεία αρχηγός, εξαιτίας της ισχύος της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Δεν ξέρω τι από τα δύο είναι χειρότερο.


Α.Σ.: Εσείς θα μας πείτε τι θα κάνετε με τον Καμμένο, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ‘ρίξει’ την κυβέρνηση, θα άρει την εμπιστοσύνη του, αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί δεν είναι ξεκάθαρο πώς αντιμετωπίζετε αυτή την παραδοξότητα.

Δ.Π.: Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές, ωστόσο ας το ξεκαθαρίσουμε. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία στα Σκόπια.
Πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας υπάρχει, θα είναι σαφής και καθαρή. Ακούω όσα λέει ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο αρνούμαι να πιστέψω ότι θα γίνει μοχλός για την υλοποίηση του ολοφάνερου σχεδίου της ΝΔ και των συμφερόντων που τη στηρίζουν για πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα πριν τη λήξη της συνταγματικής θητείας.


Β.Σ.: Πάντως ο κ. Βούτσης είπε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία για πρόταση δυσπιστίας, εκτιμώντας ότι η πρόταση δυσπιστίας δεν θα συγκεντρώσει τους 151. Aυτό σημαίνει ότι θα είστε κυβέρνηση μειοψηφίας, θα κυβερνήσετε με ανεξάρτητους βουλευτές;

Δ.Π.: Ας μην προτρέχουμε. Το Σύνταγμα κι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπουν με σαφήνεια τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Επειδή στις 17 Δεκεμβρίου λήγει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής της ΝΔ, προκαλώ τον Κυρ. Μητσοτάκη, αμέσως μόλις έχει το δικαίωμα πάλι, να καταθέσει πρόταση μομφής για να δούμε πώς έχουν τα πράγματα.
Κατά τα άλλα, ως πρόβλεψη, συμμερίζομαι αυτό που είπε ο Ν. Βούτσης.


Α.Σ.: Θεωρείτε ότι ο κ. Καμμένος, ο κυβερνητικός σας εταίρος, λέει ψέματα;

Δ.Π.: Όχι και δεν συνηθίζω τέτοιους χαρακτηρισμούς. Εκτιμώ ότι ο Πάνος Καμμένος στην πορεία του χρόνου θα ξανασκεφτεί τις δηλώσεις του και θα συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει πετύχει την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της και για την επιτάχυνση της ανάκαμψης, σε μια περίοδο διεθνών αναταράξεων, και ιδίως στη γειτονιά μας, αλλά έχει και όγκο έργου για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής.


Β.Σ.: Ο κ. Σαμαράς είπε, επίσης, ότι ξεπουλάτε τη Μακεδονία, για να αποφύγετε προσωρινά τη μείωση των συντάξεων. Υπάρχει περίπτωση το όποιο μέτρο για τις συντάξεις να είναι προσωρινό; Είναι κάτι τέτοιο στο τραπέζι;

Δ.Π.: Αυτό το επιχείρημα, περί ξεπουλήματος της Μακεδονίας για να πάρουμε τις συντάξεις, είναι ένα άθλιο, πατριδοκάπηλο ψέμα, που ντροπιάζει αυτούς που το λένε. Δυσκολεύονται στη ΝΔ, όχι μόνο ο Σαμαράς, να αντιληφθούν ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να πείσουμε τους πάντες ότι τηρούμε απολύτως τις δεσμεύσεις μας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και το 2019, χωρίς το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Είναι προφανές ότι αυτό θέλησαν να το προβοκάρουν, προσπαθώντας να αποσπάσουν ένα ‘όχι’ από το Βερολίνο, δεν τους βγαίνει και τώρα πέρασαν στις συκοφαντίες.
Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι δεν πουλάμε καμία Μακεδονία κι ότι ανακτούμε την ιστορικότητα της ελληνικής Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας στη θέση του Μακεδονία σκέτο, το Βόρεια Μακεδονία κλειδωμένο και στο Σύνταγμα.
Όσοι ισχυρίζονται -Σαμαράς, Μητσοτάκης και λοιποί- ότι μπορούν να πετύχουν στην Ελλάδα μια καλύτερη συμφωνία από αυτή των Πρεσπών, απλά λένε ψέματα, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό. Δεν υπάρχει ούτε ένα κόμμα στον πλανήτη που να στηρίζει τις θέσεις της ΝΔ για το Μακεδονικό.


Β.Σ.: Στις 15 Οκτωβρίου αποστέλλεται από την Αθήνα στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εκεί θα περιλαμβάνεται η μη περικοπή των συντάξεων;

Δ.Π.: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τον Δεκέμβριο, που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων. Στόχος μας είναι αυτό να γίνει χωρίς αναταράξεις, με πεπεισμένους τους πάντες και μέσα, τους πολίτες στην Ελλάδα που δυσπιστούν, και τους έξω, γιατί μας ενδιαφέρει να μην υπάρχουν αντιδράσεις που μπορεί να κάνουν ζημιά στην εικόνα και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Η εκτίμησή μου είναι ότι κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην Κομισιόν και στο Eurogroup η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και το 2019, χωρίς την περικοπή των συντάξεων. Οι δηλώσεις των Μοσκοβισί, Σεντένο και ιδίως του Ρέγκλινγκ δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Κατά τα άλλα, εκτιμώ ότι το προσχέδιο που θα κατατεθεί στις 15 Οκτωβρίου στο Eurogroup θα είναι ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.


Β.Σ.: Υπάρχει και το θέμα των κόκκινων δανείων, των τραπεζών, της πτώσης των μετοχών κ.λπ. Πάλι ο λαός θα πληρώσει τις τράπεζες και γιατί οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια;

Δ.Π.: Τα θεμελιώδη και η πορεία των τραπεζών, τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε καλό δρόμο. Η μεγάλη, απότομη πτώση των μετοχών των τραπεζών την περασμένη βδομάδα ήταν υπερβολική, σύμφωνα και με τη γνώμη όλων των ειδικών αναλυτών και οίκων αξιολόγησης παγκοσμίως. Ήταν ένα οικονομικό σορτάρισμα.
Δυστυχώς έγινε και πολιτικό σορτάρισμα και νομίζω ότι είναι εγκληματικό κι επικίνδυνο να παίζονται παιχνίδια με τις τράπεζες σε μια κρίσιμη στιγμή.
Δεν υπάρχει στην ατζέντα ούτε της ελληνικής πλευράς, ούτε της ΕΚΤ, ούτε του ESM, σενάριο νέας ανακεφαλαιοποίησης γιατί απλά δεν χρειάζεται.
Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι τράπεζες, οι τέσσερις συστημικές που ελέγχουν το 98% της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, ώστε να ξαναγίνουν τράπεζες. Να εκκαθαρίσουν ταχύτερα τα κόκκινα δάνεια και να αρχίσουν να δανειοδοτούν την αγορά.
Εδώ χρειάζεται όλοι οι θεσμοί, και κυρίως οι τράπεζες, να βγάλουν συμπεράσματα από το «κανόνι» του Μαρινόπουλου πέρσι κι από την ντροπή της Folli Follie πρόσφατα, ενισχύοντας τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να μη δανειοδοτούν μια βρόμικη επιχειρηματικότητα, που κλέβει τα λεφτά των πολιτών.


Α.Σ.: Το πολιτικό σορτάρισμα, που καταγγέλλετε, πώς το τεκμηριώνετε;

Δ.Π.: Αν δείτε δηλώσεις και πρωτοσέλιδα εκείνων των ωρών θα καταλάβετε τι εννοώ. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Χαίρομαι, γιατί όταν στη συνέχεια υπήρξε μια αντίδραση σοβαρότητας κι ευθύνης από τους θεσμικούς παράγοντες, και στη ΝΔ υπήρξαν δεύτερες σκέψεις.
Βρισκόμαστε σε μια στιγμή, που πρέπει αν υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία. Εμείς έχουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά και θετική δυναμική στην οικονομία μας. Επειδή, όμως, υπάρχει δίπλα μας και η Ιταλία και η Τουρκία, χρειάζεται να επενδύουμε διαρκώς στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία.

Β.Σ.: Είχαμε μια συνεχιζόμενη δημόσια κόντρα μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του βουλευτή Ν. Φίλη, με θέμα την ΕΡΤ. Είναι καλή εικόνα αυτή η αντιπαράθεση για την κυβέρνηση; Ποια η γνώμη σας για την ΕΡΤ;

Δ.Π.: Προφανώς τέτοιες δημόσιες κόντρες δεν βοηθούν την προσπάθεια, ούτε της κυβέρνησης, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων ο στόχος είναι να ενισχύσουν και να στηρίξουν τη δημόσια τηλεόραση, που οι προηγούμενοι κυβερνώντες έκλεισαν με έναν άθλιο τρόπο. Η ΕΡΤ έχει κάνει πράγματα, αλλά μπορεί να κάνει και περισσότερα. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, αν αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες άλλων δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων, που έχουν καταφέρει να έχουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο τηλεθέασης και ακροαματικότητας. Η ΕΡΤ μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη, στόχος που μπορεί να υπηρετηθεί χωρίς δημόσιες κόντρες.

 

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ