20/10/2018

Χ. Καφαντάρη: Η αποδοχή του σχεδίου προϋπολογισμού της Ελλάδας από την Ε.Ε. - βίντεο

Η  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Μαζί το Σαββατοκύριακο», με τον Γιάννη Σκάλκο και την Ευρυδίκη Χάντζιου 20.10.2018

.

Για την, σε άλλο μήκος κύματος από τον Πρωθυπουργό, θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο θέμα της γείτονας χώρας, η κ. Καφαντάρη είπε ότι είναι γνωστή η θέση που έχουν οι ανεξάρτητοι έλληνες όμως η ουσία είναι αυτό που έγινε εχθές. «Χαράχτηκε μια γραμμή και πιστεύω ότι θα πηγαίνουμε πάντα με το καπέλο της εθνικής γραμμής, ειδικά στο εξωτερικό. Εχθές έγινε ένα σημαντικό βήμα. Βεβαίως υπάρχει τώρα και η διαδικασία του συντάγματος που είναι και αυτό σημαντικό. Δεν τελείωσαν όλα, αλλά φαίνεται ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα προχωρήσει. Αυτό είναι σημαντικό για την Ελλάδα πρώτα απ΄ όλα, γενικότερα για τα Βαλκάνια αλλά και για τη γείτονα χώρα. Όταν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία, θα πάμε σε μια εποχή συναντίληψης, συνανάπτυξης στη Βαλκανική, λύνονται ζητήματα με τους βόρειους γείτονες. Πρέπει να ξέρουμε γεωπολιτικά τη θέση μας και τι μας συμφέρει και εμάς, τη στιγμή που από την άλλη πλευρά έχουμε μια Τουρκία η οποία έχει συγκεκριμένες στρατηγικές και στα Βαλκάνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Φαίνεται ότι θα λυθεί αυτό το ζήτημα, και όταν θα έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου πιστεύω ότι θα υπερψηφιστεί η συμφωνία. Από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση έχει μια σειρά θέματα να λύσει. Τώρα που τα χέρια της είναι κάπως πιο «λυτά», έχουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, βγήκαμε από τα μνημόνια κλπ , έχουμε κάποια πράγματα να υλοποιήσουμε στο κοινωνικό κομμάτι. Να ανακουφιστεί ο κόσμος που 8 χρόνια δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Και ιδιαίτερα μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας από τον κ. Ζάεφ στο κοινοβούλιο της γείτονος, ένα άλλο θέμα πολύ σημαντικό είναι ότι έγινε δεκτό το σχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε η Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει αστερίσκος. Αυτό δείχνει ότι σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα.

Υπάρχει βέβαια μια συγκεκριμένη διαδικασία κατάθεσης των σχεδίων των προϋπολογισμών, του Ευρωπαϊκού εξαμήνου. Είναι το σενάριο βάσης το οποίο αφορά τα δημοσιονομικά καθαρά χωρίς καμία παρέμβαση και άλλο το βασικό σενάριο το οποίο έχει να κάνει με τις προθέσεις της κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται για τον προϋπολογισμό του 2019. Απεδείχθη ότι δεν είναι αναγκαιότητα να κοπούν οι συντάξεις. Έχει αποδειχτεί ότι δεν πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο αλλά για δημοσιονομικό. Τα ασφαλιστικά ταμεία από ελλειμματικά που παρελήφθησαν το 2015 και με την καινοτόμα και σημαντική πρωτοβουλία μας για ενοποίηση των ταμείων, τώρα ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, θα κλείσει πάνω από 1δις, έχουν δοθεί πολλές χιλιάδες συντάξεις, τώρα είναι γύρω στις 39.000 που υπολείπονται , είναι και οι καινούριες στο μεταξύ διάστημα, και έχει δεσμευτεί το υπουργείο ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δοθούν. Να τονιστεί ότι και το ΔΝΤ επέμενε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση να μπει το κομμάτι της περικοπής της προσωπικής διαφοράς. Απεδείχθη όμως από τα στοιχεία ότι δεν χρειάζεται και γι΄ αυτό με μια σταθερή πολιτική αποδεικνύονται ζητήματα: Υπάρχει υπερπλεόνασμα, τα οικονομικά του ΕΦΚΑ πηγαίνουν καλά, για το επίδομα του πετρελαίου, σχεδιάζεται από το υπερπλεόνασμα να δοθούν κονδύλια επιπλέον. Υπάρχει ένα γενικότερο θέμα με την ενέργεια, με τις τιμές του πετρελαίου, για τα ομόλογα κλπ. Η Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη από τον διεθνή και δη τον ευρωπαϊκό περίγυρο. Διεθνείς κλυδωνισμοί είτε στην ενέργεια είτε στα επιτόκια των ομολόγων εχουν να κάνουν με τον περίγυρο. Εχθές μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Ντράγκι ο οποίος είπε ότι η Ιταλία επηρεάζει ιδιαίτερα τις αποδόσεις των ομολόγων μας. Από την οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, από 2015 μέχρι το 2018, εξασφαλίστηκε και απόθεμα, το λεγόμενο μαξιλαράκι, που μπορεί να μας στηρίξει από τους κλυδωνισμούς των αγορών, και η κυβέρνηση θα κρίνει πότε θα βγει στις αγορές. Ενώ όλοι, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ήταν εστιασμένοι στην Ελλάδα, τώρα το ενδιαφέρον εστιάζει αλλού, άρα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές που ακολουθούνται: νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας ή πολιτικές που επανέρχονται στις αρχές της δημοκρατίας της αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους. Έχουμε πολλά να δούμε ακόμα».